Navn i nyhetene

Terje Helland mener Viggo Kristiansen er uskyldig dømt – har mottatt trusler og hets

Terje Helland er talsperson for støttegruppen til Viggo Kristiansen. I starten var det så belastende at han måtte gå i skjul og fjerne alt som ble publisert om saken.

HVEM: Terje Helland

HVA: Talsperson for støttegruppen for Viggo Kristiansen. Han jobber også med bedriftsrådgivning, rekruttering og mediehåndtering i People Performance. Han bruker mye av fritiden sin på å jobbe med Baneheia-saken.

– Hvordan har de siste dagene etter at Viggo Kristiansen ble løslatt vært for deg?

– Det har vært veldig surrealistisk og spesielt. Jeg har jobbet med dette som mål nå i over åtte år og har hatt noen veldig tunge tak underveis. Når det nå ender med at du sitter hjemme i stuen til en person som har sonet i et fengsel i 21 år uskyldig og spiser bløtkake, så er det ganske sterkt. Men alt i alt har det vært det vært noen fine dager.

– Hvor travelt har du hatt det med å svare på spørsmål fra pressen?

– Det har vært fullt trøkk fra morgen til kveld. Men vi skjønner at dette er en stor sak og har derfor bestemt oss for å gjøre det vi kan for å skape et godt samarbeid og gi journalistene som jobber hardt med saken det de trenger.

-Du er jo en del av Viggo Kristiansens støttegruppe, hvorfor startet dere denne gruppen?

– Egentlig så har vi aldri «startet» gruppen. Den har blitt til underveis mens vi jobbet. Jeg og Arvid Sjødin sa tidlig at vi måtte forsøke å spre informasjon og kunnskap om saken via blogg og sosiale medier for derved å få folk til å lese seg opp. Gradvis har det kommet til folk som er utrolig kunnskapsrike og som har vært villige til å jobbe på dugnad for å få til god dokumentasjon i en gjenopptakelsesbegjæring.

– Hva var det som fikk deg så engasjert i denne saken?

– Arvid Sjødin ba meg om hjelp til å se på noe materiale for mange år siden. Han ønsket hjelp til å gå igjennom noen ganske kompliserte tema som det var viktig ble forklart på en forståelig måte. Motvillig sa jeg ja til å gjøre det. Motvillig, for jeg var da overbevist om at Viggo Kristiansen var det monsteret mediene hadde beskrevet ham som. Som så mange andre har opplevd, så endret den oppfatningen seg etter hvert som jeg satt meg inn i saken.

– Hvorfor er denne saken så viktig for deg?

– Jeg har en ganske sterk rettferdighetens. Men saken er viktig for den berører svikt hos institusjoner og etater som er satt til å beskytte oss. Når disse svikter og systemet ikke har evnen til å snu og innrømme grove åpenbare feil, da blir jeg bekymret. Baneheia-sakens utfall tror jeg vil medføre kritisk fokus på politi, rettsvesen, fagkyndige og mediene, som vi som nasjon trenger for å unngå at slike ting skjer igjen.

– Dette er jo en ganske betent sak, hvilke reaksjoner får du på din støtte til Viggo Kristiansen?

– I starten var det veldig belastende og jeg ble nødt til å gå i skjul og fjerne mitt navn fra alt som ble publisert om saken. Jeg ble hetset og truet og kalt de verste ting fordi jeg jobbet for å renvaske det som mange mente var en barnemorder. Senere har dette gått over i forståelse og komplimenter for at vi har klart å stå i det og holdt ut til vi fikk det resultatet vi nå har fått. Sånt sett har det vært en interessant reise.

– Har du forståelse for at noen reagerer negativt på at Kristiansen løslates?

– Ja, det har jeg, men da baserer de seg på følelser og ikke fakta.

– Nå blir jo saken tatt opp igjen, hvilke forventninger har du til resultatet av gjenopptakelsen?

– Viggo Kristiansen blir frikjent. De bevis som ble brukt for å dømme er pulverisert. Det finnes heller ingen nye bevis i saken. Mitt tips er at statsadvokaten, etter å ha satt seg inn i saken, innstiller på frifinnelse uten å ta saken til retten.

– Hvordan vil du reagere dersom Kristiansen nok en gang blir funnet skyldig?

– Det vil være en stor feil og vi må umiddelbart gå igjennom hvordan det eventuelt er mulig å dømme ham. Det norske rettssystem har jo vist at det kan gjøre feil før, så da må vi som tørr jobbe for å rette opp feil, brette opp ermene igjen.

– Så har vi noen mer generelle og faste spørsmål i spalten. Hvem var barndomshelten din?

– Tarzan.

– Hva er favorittmaten sin?

– Norsk hverdagskost, lettsalta torsk, kjøttkaker og så videre. Får jeg servert en god biff med bearnaise, så smiler jeg fornøyd.

– Hva gjør deg lykkelig?

– Å oppleve at jeg kan gjøre noe positivt for andre.

– Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg av og til blir irritert på at folk ikke umiddelbart forstår hva jeg mener.

– Hva gjør du når du skeier ut?

– Drikker altfor mye vin.



Mer fra Dagsavisen