Nyheter

Nå kommer vikingene til Stavanger: – Dette er en del av vår kultur

Med VR-teknologi håper Viking House å lokke både unge og gamle til å lære mer om vikingtiden.

Bilde 1 av 2

– Alle i hele verden vet hva en viking er, og det er noe vi må utnytte, sier Line Murphy.

Hun har jobbet i Guidecompaniet og arrangert vikingturer i flere år, og er nå blitt daglig leder i det nyoppstartede Viking House på Strandkaien.

Viking House er et virtual reality-basert opplevelsessenter. Det vil si at de benytter seg av VR-briller, altså heldekkende briller koblet til en datamaskin som etterligner virkeligheten, for å formidle historier fra vikingtiden.

– Å formidle historier på en annen måte kan gjøre det mer interessant. Med VR føler du at du er der – det er nesten så du føler du får vondt eller merker bølgeskvulpen. Det er det nærmeste en tidsreise du kan komme, sier Murphy til RA.

– Jeg pleier å si at jeg skal få alle unge i Stavanger til å komme hit fordi vi har VR-teknologi, så skal jeg lure dem til å lære historie. Så skal jeg få de gamle som er interessert i historie til å komme hit, og lure dem til å lære seg teknologi. Da er jo plutselig hele byen dekket, sier Murphy og ler. 

LES OGSÅ: Flere turister skal reise med kollektivtransport (RA+)

Fire språk

Det nye opplevelsessenteret på Skagenkaien skulle etter planen ha storslått åpning 15. mai, men på grunn av forsinkelser knyttet til VR-filmen er åpningen delvis utsatt. Senterets resepsjon og suvenirdel, med håndlagde smykker og bøker om vikingtiden, åpnet forrige uke, men VR-delen åpner først i juni.

– Selve opplevelsen i senteret varer 25 minutter, og VR-filmen varer et kvarter. Vi tar inn 28 personer per halvtime, og filmen kan sees både på norsk, tysk, engelsk og spansk. Det er viktig å understreke at dette ikke bare er noe for turistene, men for hele byen, sier Murphy.

Bak nyoppstartede Viking House står Guidecompaniet, Saga Bok og DSD med støtte fra Rogaland fylkeskommune.

– Både vi i Guidecompaniet og Saga Bok har sett at det er et tomrom når det gjelder å formidle sagahistorier, og ikke minst når det gjelder informasjon om slaget i Hafrsfjord. Saga har den faglige kunnskapen og formidlingsevnen, og vi har den kommersielle delen og jobber med turister. Og sammen fant vi et perfekt konsept, sier Murphy. 

LES OGSÅ: Dette besøker turistene i Stavanger (RA+)

Krig, svik og kjærlighet

Selve VR-rommet er formet som et stort vikingskip. Her sitter publikum på hver sin benk med VR-briller på og blir guidet over sjøen og gjennom historier, før det til slutt ender med slaget i Hafrsfjord.

– Dette er en del av vår kultur, og det er viktig å ta vare på. Sagaene forteller mye om hvordan det er å være menneske, og det er jo nettopp det vikingene er. De hadde de samme utfordringene som vi har i dag; krig, svik og kjærlighet, sier Murphy. 

LES OGSÅ: Flere cruiseanløp hele året, turisme også om vinteren (RA+)

Må gjøres grundig

Høsten 2018 kom nyheten om at flertallspartiene i Stavanger ville bevilge penger til et vikingsenter i Hafrsfjord. 
Det er nå satt av én million kroner til en styringsgruppe som skal utrede mulighetene for et vikingsenter.

– Det vi skal se på er kostnader, tomtevalg, innhold, framtidige driftskostnader og samarbeidspartnere. Vi hadde første møte i styringsgruppen for et par uker siden, og da hadde vi en bred diskusjon om hva vi ønsker å formidle dersom vi skal bygge et slikt senter, sier Sp-politiker og leder i styringsgruppen, Bjarne Kvadsheim.

Han er opptatt av at arbeidet med senteret må være grundig.

– Jeg vil ikke at vi skal bygge noe halvveis. Klarer vi ikke bygge noe som er faglig forankret og som er interessant for lokalbefolkningen og turister, så synes jeg ikke vi skal bygge noe i det hele tatt, sier han.

– En stor mulighet

I 2022 er det 1150 år siden Norge ble samlet til ett rike i slaget ved Hafrsfjord. Kvadsheim tror ikke det er mulig å få noe på plass innen den tid, men at det for eksempel kan gå an å tenke seg nedleggelse av grunnstein i forbindelse med jubileet.

Planen, ifølge Kvadsheim, er å konkludere og legge fram rapport for bystyret i løpet av 2019.

– Jeg tror folk er veldig interessert i å kjenne sin historie, og derfor tror jeg det ligger en stor mulighet her. Jeg har troen på dette og er veldig entusiastisk. Her er det mye uutnyttet potensial for å skaffe byen publisitet og ta leder- og eierskap til viktige historiske hendelser, sier Kvadsheim til RA.

Mer fra Dagsavisen