Stavanger

Mulighetene er mange i Stavanger

I Rogaland har arbeidsledigheten gått fra å være nest lavest i landet til å være høyest – og det bare i løpet av ett år. Jeg møter et næringsliv som er rustet for tøffe tider, skriver næringsminister Monica Mæland (H).

Nye tall fra Statistisk sentralbyrå viser at 127.000 personer nå står uten arbeid i Norge. Stavanger-området er spesielt hardt rammet av ledigheten. I Rogaland har permitteringene tidoblet seg på ett år.

Å miste jobben oppleves som veldig tøft for dem det gjelder. Det rammer familien, privatøkonomien – og ikke minst går det på selvtilliten løs.

Olje- og gassnæringen
har i betydelig grad bidratt til velstanden og veksten vi har sett over lang tid. Sektoren vil fortsatt være en av de viktigste næringene i Norge og vil skape arbeidsplasser og store verdier i lang tid framover. Men den stadige veksten vi er blitt vant til vil ikke kunne fortsette. Vi trenger derfor flere bein å stå på.

For dem som sitter på kompetanse fra oljebransjen, finnes det mange gode muligheter også i andre næringer. Sånn sett står Stavanger i en særposisjon. Her finnes det mye kompetanse fra oljenæringen, som kan videreutvikles til andre områder.

Stavanger-selskapet
Zaptec er et godt eksempel. De har tatt i bruk oljeteknologi når de har utviklet ladere til elbiler, og i romfartsforskning. Tidligere i år signerte selskapet en kontrakt med Renault som gjør dem til hovedleverandør for ladeteknologi til elbiler på det norske markedet. Selskapet har også fått kontrakter med NASA og Den europeiske romfartsorganisasjonen. De ansatte er ingeniører fra oljeindustrien, både studenter og folk som har mistet jobben.

Et annet eksempel på at man kan bruke oljeteknologi på andre måter er boreriggen Ullrigg på Ullandhaug som jeg selv fikk se med egne øyne, da jeg besøkte Stavanger tidligere denne måneden. Før var denne teknologien kun rettet mot petroleumsaktivitet. Nå brukes teknologien til å hente ut miljøvennlig energi fra jordens indre.

Et siste eksempel er Pumps and Pipes, et initiativ fra en rekke store aktører i Stavanger-regionen. De satser på å gjøre Stavanger til ny europeisk helsestormakt ved å overføre kompetanse fra oljesektoren til helsesektoren. Der håper jeg virkelig de lykkes.

Å starte egen bedrift er et godt alternativ for dem som opplever å bli nedbemannet. Norge trenger flere gründere med vekstambisjoner. Og vi trenger de kloke hodene fra oljebransjen til å tenke nytt og innovativt.

I oktober la regjeringen fram en ny gründerplan, som skal gjøre det lettere for bedrifter i oppstartsfasen. Vi legger 400 millioner ferske kroner på bordet til en rekke ordninger i blant annet Innovasjon Norge og Forskningsrådet, som skal støtte gründere som har nye ideer og stort vekstpotensial.

Det er for få som prøver, og for få som lykkes som gründere her til lands. Og mange gründere opplever at administrasjon og rapportering stjeler tiden vekk fra å videreutvikle bedriften. Derfor forenkler vi dialogen mellom gründere og det offentlige, slik at tiden skal brukes på verdiskaping og ikke på å fylle ut skjemaer.

Oljenæringen er vår klart største næring målt i både verdiskaping, statlige inntekter, investeringer og eksportverdi. Da er det ikke rart at en halvering i oljeprisen får konsekvenser for økonomien vår.

De siste månedene har jeg og mitt departement hatt tett kontakt med næringslivet i Stavanger. Og før sommerferien inviterte jeg til et innspillsmøte der næringslivet selv fikk muligheten til å fortelle hvordan de opplevde situasjonen.

Tilbakemeldingen var at mange bedrifter befinner seg i en krevende situasjon med behov for omstilling og nedbemanning. Kostnadene må ned, effektiviteten må opp og konkurransekraften må styrkes. Mitt inntrykk er at omstillingen i oljebransjen allerede er i gang. Det blir tøft, men vi får det til.

I november har jeg besøkt Stavanger to ganger. For noen uker siden deltok jeg på Greater Stavanger sin årskonferanse, som er en arena der myndigheter, næringsliv og akademia møtes. Fredag deltok jeg på ordførernettverket for kommuner som har stor petroleumsrettet leverandørindustri, som ordfører Christine Sagen Helgø (H) har tatt initiativ til. Samme dag møtte jeg en rekke offshore-bedrifter i Stavanger-området.

Stavanger er
en region som har opplevd tøffe tak tidligere, og som har kommet styrket ut av det. Mulighetene er mange i Stavanger – det gjelder bare å gripe dem!

Mer fra Dagsavisen