Nyheter

– Jeg spilte i en del rockeband i tenårene, og da var det ikke positivt å høres ut som Dolly Parton

Allerede som tenåring fikk Hanne Sørvaag høre at hun hørtes ut som Dolly Parton. Det var starten på en livslang drøm om å hylle artisten med eget show.

– Jeg har blitt spurt flere ganger om å gjøre tribute shows. Det høres jo kjempekjekt ut, men jeg har alltid svart «kom tilbake til meg når det er Dolly som skal hylles», sier Hanne Sørvaag til RA.

Hun er for tiden på turné med showet «Meg og Dolly» hvor hun framfører et knippe av artistens låter og forteller historier om både henne og seg selv. Startskuddet for turneen gikk i Stavanger konserthus på onsdag, før ferden går videre både nord og øst før hun igjen ender opp på scenen i konserthuset i april.

Sørvaag husker spesielt godt et par episoder fra ungdomstiden som gjorde henne interessert i Dolly Parton.

– Det begynte nok med at jeg fikk høre at jeg hørtes ut som Dolly, egentlig før jeg kjente til henne så godt. Da jeg var 18 år jobbet jeg på en bar i Hellas, hvor jeg av og til sang ønskelåter. Og da begynte folk å si til meg at jeg hørtes ut som Dolly Parton og ba meg synge noen av de mest kjente sangene hennes. Så det kan nok ha vært det som sparket det litt i gang, sier Sørvaag.

– Faktisk hadde jeg nok også fått høre at jeg hørtes ut som Dolly et par ganger før det og, når jeg tenker meg om. Jeg spilte i en del rockeband i tenårene, og da var det ikke positivt å høres ut som Dolly. Så da var det litt sånn, «hei, nå høres du ut som Dolly igjen». De ville gjerne at jeg skulle høres litt mer rocka ut, for country var jo ikke så kult. Men det var ikke noe jeg prøvde på, det bare var sånn naturlig, legger hun til.

Karakterbyggende

Og det er mange grunner til at Sørvaag nå har valgt å hylle Dolly Parton: Både tekstene, stemmen og budskapet i låtene er viktig for henne.

Det er ingen hemmelighet at Parton har gjort kosmetiske inngrep. Selv er Sørvaag opptatt av at vi bør slå oss til ro med eget utseende.

– Det er karakterbyggende. Vi skal være forskjellige. Jeg er imot å endre og fikse på ting for min egen del, men jeg respekterer at andre gjør det. Samtidig er det trist hvis unge jenter føler at de ikke er gode nok som de er, sier hun.

– I din bransje må det jo være litt vanskelig å stå imot det presset?

– Ja, du blir jo selvbevisst. Etter hver opptreden ligger det bilder av meg på nett, og det er ikke alle som er like fine. Jeg har en tendens til å bli litt påvirket av det, så jeg har måttet jobbe med meg selv. Så det har sin pris, dette, men jeg føler jeg er ment for å stå på scenen og formidle sanger.

Sørvaag synes det er for stort press på utseende generelt, ikke bare for artister, og hun synes det er trist når folk ikke føler seg gode nok som de er og endrer på hvordan de ser ut.

– Vi må fokusere på andre ting enn det. Vi har stemmer vi kan bruke til noe viktig. Vi har intelligens, kropper og hjerner som kan utføre fantastiske oppgaver. Livet er ikke bare visuelt, sier Sørvaag.

1000 ting å endre på

Selv forteller hun om en opplevelse i en salong i Stockholm da hun var 26 år, hvor hun kom inn for å ta laser på et sprengt blodkar. Hun var fornøyd med både livet og seg selv, men så begynte de ansatte å peke på ting hun burde forandre på.

– De var så ivrige på å fortelle om andre behandlinger jeg burde ta, og de pekte på 1000 ting jeg aldri hadde tenkt på før. Tenk å gjøre det. Vi må ikke gi folk påfunn de aldri hadde tenkt på selv, sier Sørvaag.

Men hun forteller også om en gang hun ble bedt om det motsatte – nettopp å ikke endre på noe.

– Jeg gikk til en tannlege for å bleke tennene, men så svarte han at «nei, jeg tror ikke vi gjør det. For du er fin som du er». Det snudde opp ned på alt jeg hadde tenkt. Hvorfor sier vi ikke det til hverandre? Du er fin nok som du er? Så etter det har jeg begynt å si det til meg selv. Hvis noen har skrevet eller sagt noe stygt om meg, går jeg rett i speilet og sier til meg selv at jeg er fin nok som jeg er, sier Sørvaag.

Hun synes det er bra det er diskusjon om påvirkning, press og kropp, og hun ikke ukjent med å si hva hun mener.

– Dolly Parton har mange meninger, men hun snakker ikke om dem offentlig. Kun i sangene. Jeg sier jo ifra. Noen dager skulle jeg ønske jeg ikke var så opptatt av rettferdighet, for da hadde jeg nok fått et litt fredeligere liv, sier Sørvaag.

– Det er en annen tid nå. Vi har ikke tid til å holde kjeft. Jeg har jo en synlig rolle, så hvis jeg kan gjøre en forskjell ved å si hvor jeg står, så gjør jeg det. Men jeg får jo av og til litt vondt i magen, for jeg er redd for å støte fra meg noen som liker meg på grunn av musikken. Så jeg har gått noen runder med meg selv. Og jeg forstår Dollys metode med å ikke snakke offentlig. Det er en smart metode.

– Men det spørs jo om du hadde klart det? 

– Nei, jeg hadde jo ikke det, for jeg må jo si ifra. Av og til sier jeg ingenting, for jeg kan ikke trekke sverdet i enhver kamp. Men da sitter jeg ofte igjen og tenker at det jeg hadde lyst å si trengtes i den debatten. Så det er jo en gave, men også en forbannelse. Når jeg ligger hjemme med influensa og får 100 sinte meldinger i innboksen skulle jeg jo ønske jeg ikke hadde sagt noe. Da føler jeg meg litt alene. Men i mitt virke har jeg behov for å si noe, sier Sørvaag.

Redd for å synge feil

Når det gjelder Dolly-turneen er Sørvaag veldig fornøyd så langt. Premieren gikk fint, billettsalget har gått bra og det er ekstra kjekt å starte og slutte turneen i hjembyen, synes hun. For selv om hun har bodd både i Oslo og Stockholm de siste årene har hun et helt spesielt forhold til Stavanger.

– Jeg har aldri tatt noe for gitt når det gjelder Stavanger. Låtskriverkarrieren i Stockholm så bra ut på papiret, men i og med at det var dårlige tider i musikkbransjen så var det spillejobbene i Stavanger som gjorde at jeg overlevde. Det er Stavanger som har holdt meg gående mens jeg har holdt på der ute i verden. Jeg er trofast til Stavanger, og det er veldig kjekt å se at Stavanger er trofast til meg og, sier Sørvaag.

– Har du tenkt på å flytte hjem? 

– Det kan jeg tenke meg mange ganger. Nå ble nettopp et av barndomshjemmene mine solgt, og det var like før jeg la inn et bud. Det er på toppen av Våland med byens fineste utsikt, så jeg kunne absolutt tenke meg å bo her. Men akkurat nå må jeg bo der det er mest praktisk å bo, sier Sørvaag.

Men det aller første på lista er uansett «Meg og Dolly»-turneen. Nå er hun ferdig med konserter i Stavanger, Sandnes og Bryne og reiser nordover til Tromsø, Harstad og Narvik. For Sørvaag har det aldri vært aktuelt å gjøre en hyllestkonsert til noen andre enn Dolly Parton.

– Jeg har egentlig aldri hatt et ønske om å gjøre en hyllestforestilling til noen andre enn Dolly Parton, og det er ingen andre enn hennes sanger jeg ville tolket. Så dette har vært min drøm veldig lenge. Det er mange andre artister jeg hører på og som har inspirert meg, men jeg har liksom ikke følt det samme… Ja..

– Dolly vet jo at du holder på med dette showet. Hva hadde du gjort hvis hun plutselig satt i salen?

– Jeg så plutselig at Janove Ottesen satt i salen under premieren, og bare da ble jeg sånn «wow», fordi jeg er så fan av ham. Så jeg vet søren ikke hva jeg hadde gjort hvis Dolly plutselig satt der. Jeg hadde i alle fall blitt veldig redd for å synge feil tekst, sier Sørvaag og ler.

Mer fra Dagsavisen