Kultur

Nå kan du utforske vikingfylket Rogaland ved hjelp av QR-kode og TV-serie

Over 20 personer har jobbet kontinuerlig i ett år for å få ferdig Saga Boks nyeste praktverk.

– For meg er det viktig at historien som ligger skjult i landskapet rundt oss ikke forsvinner og blir overgrodd. Jeg håper denne boken er med på å så et frø som kan vokse til en fortsettende interesse for de bakenforliggende forholdene.

Det sier forlagssjef Bård Titlestad om Saga Boks nye praktverk «Vikingfylket Rogaland», som tar for seg de mest spennende viking- og sagarelaterte stedene, fra Sokndal i sør til Haugesund i nord. I boken er det blitt samlet kunnskap fra historiske og arkeologiske kilder, samt lokale sagn og sagaer som vil gi leseren ny og spennende kunnskap om Rogaland. Verket er en kombinasjon av turguide, historiefortelling og arkeologi, som samlet gir et unikt panorama over vikingfylket Rogaland, skriver Saga Bok i omtalen av boken.

Inne i boken er det flere QR-koder du kan skanne med mobilen, og når du gjør det får du en lenke til Google Maps som viser deg veien til gamle gravsteder, ringformede tun, helleristninger og steinkirker. Dette er første gang Saga Bok tar i bruk QR-koder, og Titlestad sier det er flere grunner til hvorfor de har valgt å ta det med.

– Dette er et stort og flott praktverk på 500 sider, og du vil kanskje ikke dra med deg den ut på tur. I stedet kan du skanne QR-kodene før du drar og lage deg en rute, sier Titlestad.

– Det er veldig kjekt om vår generasjon, og ikke minst den oppvoksende generasjonen, en gang kan videreformidle kunnskapen til sine barn. Det er noe med det å vandre i naturen og se den større historiske konteksten vi alle er en del av, legger han til.

Én bok fra hvert fylke

Titlestad mener litt av poenget med boken og de tilhørende kodene er å vise hvilke skatter som ligger rett utenfor stuevinduene våre.

– Her får man nøyaktige ruter, noe som gjør at alle stedene blir mye mer tilgjengelige. Ta for eksempel Gauseldronningens grav. Det er et av de største og mest fantastiske kvinnegravsfunnene i Norge, men den er nesten umulig å finne. Det er ingen skilt eller noe som forteller deg hvor du skal gå. Men ved hjelp av boken kan alle finne fram og oppleve den fantastiske historien, sier Titlestad.

– Boken er ikke skrevet for dem som allerede kan alt om dette, men for dem som vil lære mer. Den er skrevet for at folk flest skal lære mest mulig om historien og de ulike stedene, sier forlagssjefen.

I tillegg til boken holder også forlaget på å lage en TV-serie om vikingfylket. Serien blir fortløpende produsert og legges ut på Saga Boks Facebook- og YouTube-konto. Her blir man med arkeologer, historikere og andre fagpersoner rundt omkring i fylket og besøker flere av stedene som er omtalt i boken. På denne måten får man gått mer i dybden enn man kan gjøre i en bok, ifølge Titlestad.

– Både QR-koder og TV-serie. Dere gjør mye ut av denne lanseringen?

– Det er ikke vits i å gjøre noe halvveis. For oss i Saga Bok er hver utgivelse noe høytidelig, hvor estetikk og utforming er veldig viktig. Planen er etter hvert å lage én bok fra hvert fylke. Det kommer nok til å ta et par år før vi er ferdig med alle, men etter 25 år i bransjen har vi heldigvis et godt og omfattende nettverk, sier Titlestad.

Hele Rogalands historiebok

Han forteller at over 20 personer har jobbet kontinuerlig med boken i ett år. Her har de fått inn eksperter på ulike felt, som alle skriver litt om det de kan mye om.

– Da er resultatet at du får mye informasjon, men på en lettfordøyelig måte. Det er mye logistisk arbeid for forlaget, men det er for at det skal bli en god og rik kulturopplevelse for leseren, sier han.

– Hvor bredt tror dere denne boken kan nå ut?

– Det er et litt vanskelig spørsmål å svare på. Vi ser på det som en bok som tilhører alle som bor og ferdes i Rogaland, så sånn sett kan man si at det er hele Rogalands historiebok. Vi har jo gitt ut Flatøybok i noen år nå, og i forbindelse med lanseringen av den fikk vi det samme spørsmålet. De siste salgstallene der viser at boken er solgt i 32.000 eksemplarer. Vår ambisjon er at «Vikingfylket Rogaland» skal være et verk som står i alle møblerte hjem, sier Titlestad.

Her kan du se første episode av Vikingfylket Rogaland:

---

DISSE HAR BIDRATT I BOKEN «VIKINGFYLKET ROGALAND»:

  • Professor Torgrim Titlestad (tidl. Universitetet i Stavanger).
  • Historiker Atle Skarsten.
  • Professor Frode Iversen (Universitetet i Oslo).
  • Historiker Sigvald Grøsfjeld.
  • Professor Jon Gunnar Jørgensen (Universitetet i Oslo).
  • Frian Årsnes.
  • Fylkesordfører Marianne Chesak.
  • Arnt Olav Klippenberg (forord om Dalane).
  • Ragnhild Nordahl Næss (Arkeologisk Museum).
  • Tom Hetland (forord om Jæren).
  • Arkeolog Endre Elvestad.
  • Leif Johan Sevland (forord om Stavanger).
  • Arkeolog Frans-Arne Stylegar.
  • Heidi Hjorteland Wigestrand (forord Ryfylke).
  • Anders Kvåle Rue (illustrasjon).
  • Sverre Meling (forord om Haugalandet).
  • Jens Flesjå (illustrasjon) m. fl.

---

Mer fra Dagsavisen