Kultur

– At vi må slåss for like rettigheter mellom menn og kvinner i 2021 er helt absurd

Kultursektoren er inne i sin tredje uke med streik. Hos Rogaland Teater er 31 medarbeidere tatt ut.

På grunn av uenigheter om pensjonsordningen ble kulturarbeidere over hele landet tatt ut i streik 3. september. I det første uttaket ble 19 personer fra Rogaland Teater tatt ut, og da streiken ble trappet opp én uke senere ble ytterligere 12 tatt ut.

– At vi må slåss for like rettigheter mellom menn og kvinner i 2021 er helt absurd. Det stemmer ikke med dagens samfunn og hvor langt vi har kommet i likestillingen, sier Marita Skogen, leder for malersalen på Rogaland Teater og medlem i klubbstyret i Rogaland Teater for Fagforbundet Teater og Scene.

Det er medlemmer i Norsk Tjenestemannslag (NTL), Creo og Fagforbundet som er tatt ut i streik, og hos teateret gjelder det blant annet ansatte i administrasjonen og sceneteknisk. Ingen skuespillere er tatt ut i streik.

Har penger, vilje og mot

NTB skriver at uenigheten dreier seg om at de tre fagforeningene Creo, NTL og Fagforbundet ønsker en såkalt hybridpensjon, istedenfor den rene innskuddsbaserte pensjonsordningen som kultursektoren under Spekter har i dag. Innskuddsordningen ble midlertidig innført i 2016 på bakgrunn av en vanskelig økonomisk situasjon ved flere kulturinstitusjoner.

Arbeidstakerne ønsker seg en ordning der bedriftene setter inn mer penger på pensjonskontoen til kvinnelige arbeidstakere, skriver Bergens Tidende. Grunnen er at kvinner i snitt lever lenger enn menn, og innskuddsbaserte pensjonsordninger varer som oftest i ti år. Det betyr at kvinner vil få flere år uten tjenestepensjon, skriver NTB.

– Vi gikk med på en midlertidig løsning. Det ble protokollført at vi var enige om å jobbe for en pensjonsordning som er livsvarig, rettferdig og kjønnsnøytral. Som kvinne kommer du veldig dårlig ut med denne midlertidige løsningen. Hvis du pensjonerer deg samtidig som en mann som er like gammel som deg, så er sannsynligheten stor for at du lever lenger enn ham, men likevel får man utbetalt nøyaktig samme beløp. De som har regnet på det sier at en mister cirka 400.000 kroner i pensjon fordi en er kvinne. Vi som jobber i kulturbransjen er ikke godt betalt i utgangspunktet, så for oss utgjør det en stor forskjell, sier Skogen.

– De på teateret som er over 50 år er det ikke synd på, men det er de som er unge og som starter i jobb nå vi tenker på. Hvordan skal vi få damer inn på teatrene når de har en sånn pensjon og når lønna ikke er noe å rope hurra for i utgangspunktet?

– Hvor lenge er dere forberedt på å holde på?

– Vi er tre fagforbund som står side om side, og vi har både streikepenger, streikemot og streikevilje så det holder. Det får ta den tiden det tar. Vi kan stå lenge. Vi har vilje og penger til det, og dette er veldig viktig for oss, sier Skogen til RA.

Hardt rammet

– Rogaland Teater er rammet ganske hardt av streiken. Å få en streik på en seng av pandemi er ganske absurd, sier teatersjef Glenn André Kaada til RA.

Som følge av streiken har det skjedd både avlysninger og forskyvninger i teaterprogrammet. Stykket «Revizor» ble spilt fem ganger på Hovedscenen før det ble avlyst, og også den kommende premieren på «Brødrene Løvehjerte» fredag 17. september er avlyst. Teatersjefen forklarer at sistnevnte er avlyst blant annet fordi de nå ikke har teknisk personell til å gjennomføre de krevende gjennomgangene i forkant av premieren.

– Det synes vi er veldig synd, for det var stor pågang rundt dette stykket under pandemien. Nå fikk vi endelig mulighet til å sette det opp på nytt, men så ble vi rammet enda en gang, sier Kaada til RA.

– På grunn av streiken kan vi ikke spille noe på Hovedscenen nå. Det er bare ett stykke vi har mulighet til å spille, og det er «Rekviem», legger han til.

Som følge av streiken i kultursektoren er 31 personer tatt ut i streik ved Rogaland Teater. Dette har ført til at enkelte forestillinger avlyses eller flyttes, opplyser teatersjef Glenn André Kaada.

Kaada sier de respekterer at streik er et gyldig verktøy i norsk arbeidsliv, men at de håper partene snart kommer til enighet.

– Utover det kommer vi til å respektere alle spillereglene som er i en arbeidskonflikt. Alle streiker i Norge har tatt slutt til nå, så når vi kommer tilbake skal vi gjenoppta det gode arbeidsmiljøet. Vi prøver å komme oss gjennom denne konflikten på en profesjonell og respektfull måte, og det opplever jeg at de ansatte gjør. Så har vi forskjellige posisjoner og ståsted angående innholdet i dette, men det skal løses fra sentralt hold. Lokalt gjennomfører vi som sagt innenfor de spilleregler som er, sier Kaada.

Det siste halvannet året har teateret etter hvert blitt gode på å stenge, åpne, avlyse og utsette.

– Vi har dessverre fått gode rutiner på dette med å avlyse og forskyve, og vi er veldig opptatt av å ivareta publikum, sier Kaada, som forsikrer om at publikum som har kjøpt billetter enten kan få pengene refundert eller at billettene kan flyttes til når forestillingene settes opp på nytt.

Mer fra Dagsavisen