Kultur

Godt og gammelt fra Rioja

Lopez de Heredia lager herlige og tradisjonelle viner i Rioja.

Lopez de Heredia er en av de mest tra- disjonelle produsentene i Rioja og benytter seg blant annet av lang fatlag- ring på rødvinene sine. Flere av vinene er inne på polets basisutvalg, blant annet Viña Tondonia Reserva 2008 og Lopez de Heredia Viña Bosconia 2008. I tillegg er Viña Cubillo Crianza 2011 inne på bestillingsutvalget, men er å få tak i på en rekke polutsalg. Vinen er noe så sjeldent som en nesten ti år gammel crianza som har den salte og syrlige tradisjonelle stilen til Lopez de Heredia. Strålende å drikke nå, men er nok en vin som tåler noen år i kjelleren.

Når det gjelder flaskene på Gattinara- vinene til Travaglini, kan man si hva man vil, men innholdet er strålende. Laget av 100 prosent nebbiolo og er en fast og stram vin med nokså vold- somme tanniner.

Nipozzano Chianti Rúfina Riserva har kommet i 2017-årgangen og er fort- satt et meget bra kjøp.

På tampen tar vi også med en knallbra Chablis fra Daniel-Etienne Defaix som har fabelaktig mineralitet og er inne på de største polutsalgene.

1991101 Viña Cubillo Crianza 2011 (Lopez de Heredia, Rioja, Spania) kr 259,90 (BU) (Terning seks og 90 poeng)

Nokså lys rødbrun farge. Lukter av forsiktig utviklet bærfrukt sammen med tre og te. Middels fylde og smaker av syrlig og utvi- klet frukt sammen med te og fat. Avslutter med forsiktige tanniner og meget bra syre.

4766401 Travaglini Gattinara 2017 (Piemonte, Italia) kr 279,90 (90 poeng) (BA) (Terning seks og 90 poeng)

Nokså lys rødbrun farge og lukter av tørket bær- frukt sammen med lær og fat. Har bra fylde og smaker av syrlige bær sammen med tjære og fat før den avslutter med nokså heftige tanniner.

3498301 Nipozzano Chianti Rúfina Riserva 2017 (Toscana, Italia) kr 214,90 (BU) (Terning seks og 87 poeng)

Middels kraftig rødlilla farge. Lukter av kirsebær sammen med noe mineraler og forsiktig fatpreg. Nokså bra fylde og smaker av syrlig bærfrukt sammen med urter og krydder før den avslutter med noe tannin og meget bra syre.

3004701 Defaix Chablis Vieilles Vignes 2017 (Burgund, Frankrike) kr 256,90 (BA) (Terning seks og 90 poeng)

Middels kraftig gulfarge og lukter av sitrus og eple sammen med nøtt og mineraler. Bra fylde og smaker av modent eple sammen med sitrus og en god dose mineraler før den avslutter med meget bra syre.

Ukens anbefaling

9849001 Karl May Riesling Trocken 2019 (Rheinhessen, Tyskland) kr 164,90 (BU) (Terning seks og 87 poeng)

En meget bra og rimelig riesling fra Rheinhessen- produsenten Karl May. Har middels kraftig gulfarge og lukter av sitrus, tropisk frukt og mineraler. Lett og delikat i smaken hvor det går i sitrus sammen med tropisk frukt og forsiktige mineraler før den avslutter med meget bra syre. En super vin til sushi og reker. Er på bestillingsutvalget, men er å få på flere polutsalg.





Mer fra Dagsavisen