Kultur

– En drøm å synge med Rita

Fredag slipper artist Tommy Fredvang (37) sin nye singel – og det er en duett.

Hvem: Tommy Fredvang (37)
Aktuell: I august slapp Fredvang første singel fra sitt kommende soloalbum. Fredag kommer den andre singelen, hvor han synger duett med Rita Eriksen.

– På fredag slipper du singelen «Stå i ro» sammen med Rita Eriksen. Hvordan oppsto det samarbeidet? Har det noe å gjøre med at dere jobber sammen på ABBA-showet?

– Det var egentlig helt tilfeldig. Jeg hadde laget en akustisk versjon av låten som jeg spilte for Espen Grjotheim. Han syntes låten var god, men han mente det var en duett, og at jeg burde få med meg en dame. Vi sto og tenkte på hvem det kunne være, før vi kikket på hverandre og kom på at den opplagte duettpartneren sto i naborommet. Så da sendte jeg låten til Rita, og hun syntes den var kjempefin. Første gang jeg hørte den ferdige låten sto håret på armene mine. Det var helt nydelig å få henne med på dette. Alt blir bedre når Rita Eriksen er med. Hun kan virkelig synge, og for meg er det en sinnssyk ære. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle få krysse det av på «bucket-listen». 1. februar skal jeg presentere hele albumet for publikum på Folken, og det var helt herlig å få med Rita sånn på tampen.

– Det virker jo som om det går bra med Stavangerkameratene for tiden, så hvorfor har du valgt å gå solo?

– Jeg har aldri ikke gått solo. Jeg føler jeg har vært solo hele veien. Stavangerkameratene var og er et fantastisk eventyr, men jeg har skrevet låter hele livet, og det er ikke alle låtene som passer inn der. Dessuten har jeg behov for å uttrykke meg på min egen måte.

– Låtene du slipper nå er vel ganske personlige? Jeg leste at den forrige singelen er skrevet til kjæresten din?

– Hele albumet som kommer til våren er til henne. Det handler om prosessen fra jeg møtte henne til vi endte opp som samboere, og derfor har albumet fått tittelen «Har deg på hjernen». Singelen «Stå i ro» som slippes på fredag blir siste låt på albumet, og handler om at jeg har innsett at jeg har landet på rett plass.

– Wow! Skulle ønske samboeren min hadde skrevet et helt album til meg ...

– Hehe, ja. Da jeg slapp den forrige singelen fikk jeg melding av Staysman om at jeg måtte gi meg, fordi jeg setter alle andre menn i et dårlig lys.

– Hehe, ja. Hva synes kjæresten din om at du har laget et album til henne, da?

– Hun er veldig smigret, for det er jo ikke alle som får oppleve det. Det er veldig fint å kunne gi noe sånt til noen og vite at de setter pris på det. Så får vi håpe publikum liker det og. Jeg føler jeg begynner å finne uttrykket mitt nå. Jeg har «kava» i noen år og vekslet mellom norsk og engelsk, men på denne platen bestemte jeg meg for å være helt kompromissløs. Jeg har gjort det jeg har hatt lyst til, ikke det jeg tror folk vil ha. Så uansett hvordan det går står jeg i alle fall igjen med noe jeg kan stå inne for, og det føles godt.

– Er dette den første soloplaten di?

– Det er faktisk den andre. Den første kom i 2010. Men det var på engelsk, og dette er på norsk. Jeg føler meg mer hjemme på norsk, og jeg føler det blir mer ekte og troverdig. Det nye albumet mitt kommer jo i mai 2020, altså ti år etter det forrige. Så jeg håper ikke det tar ti år til før neste album kommer. Men nå har det jo også vært to Stavangerkameratene-album innimellom der, da.

– Men selv om du gir ut soloalbum nå, så betyr vel ikke det slutten for Stavangerkameratene?

– Neinei. Jeg sier som Ole Brumm; ja takk, begge deler. Vi fire har det kjempegøy sammen, og vi har funnet en oppskrift som funker. Faktisk kommer det ny singel fra oss 15. november, så det tuter og går der også.

– Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Lev her og nå» av Eckhart Tolle, som handler om tilstedeværelse. Den har jeg sikkert lest 12–13 ganger, og den betyr veldig mye for meg.

– Hva gjør deg lykkelig?

– Tilstedeværelse. Vi har en tendens til å plassere oss i fortiden og dvele ved ting vi burde gjort annerledes. Eller i framtiden og bekymre oss for ting som kommer. Å være helt til stede er tungt i begynnelsen, men etter hvert blir du flinkere. Jeg har i alle fall merket at jeg har blitt mindre stresset og mer våken som et resultat av å være mer til stede.

– Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

– Jeg er veldig opptatt av dyrevelferd og planeten vi bor på. Jeg er litt redd for at vi ikke tenker godt nok over valgene vi tar og at vi tenker at jorda er utømmelig. At vi glemmer at alle handlinger får en konsekvens. Vi kan ikke bare gjøre som vi alltid har gjort, og det er viktig at folk begynner å tenke på det.

– Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Jeg tror jeg ville stått med Eckhart Tolle for å finne ut hva som skjer i den nøtta.

Mer fra Dagsavisen