Kultur

Henger i med «Hengtmann»

Bare et år etter et dobbelt konseptalbum gir Janove Ottesen ut et nytt album. Men det er langt fra alt han – og kona – driver med.

Igjen er Janove Ottesen tidlig ute i musikkåret. Ett år etter solodebuten «Artisten og Marlene» kommer «Hengtmann».

Et album med flere sanger som fortsetter det (foreløpig) løse konseptet rundt livet til den russiske danseren Rudolf Nurejev, og en første singel som passet rett inn i en ny debatt da den kom ut sent i høst – tittellåten «Hengtmann».

LES OGSÅ: – Det nye albumet får mer egenart

Tilfeldigvis #metoo

– «Hengtmann» tar opp en klassisk maktsituasjon når artister og kunstnere vil slå seg opp. Her handler det om en operaeier med stor makt. For å komme gjennom nåløyet må man få velsignelsen, man må please han på en eller annen måte. Det minner mye om Weinstein-situasjonen, men både tekst og musikk ble laget for et år siden. Før #metoo, så den er ikke inspirert av det, men det handler likevel om alle bånd som blir kuttet hvis man ikke trør forsiktig. Da blir du en «hengtmann», forklarer Janove.

– Sånn er det i mitt tekstunivers, og det er ikke så langt fra sannheten ellers i mange bransjer.

– Det er viktig å presisere at dette er en klassisk maktsituasjon, ikke en plutselig kommentar til en politisk situasjon. Av og til kan sanger virke skremmende aktuelle, som beskrivelse av hendelser. Som «Verden går til helvete» forrige gang, som ble laget før Trump ble valgt. Det handler ofte om allmenne sannheter, siden jeg prøver å skrive om klassiske tema, understreker Janove.

LES OGSÅ: Disse to synger duett i ny låt

Familieforetak

I omslagsnotatene står det at albumet er utviklet sammen med Susanne Reienes, som er kona hans, slik at det blir et slags familieprosjekt.

– Hun er med på alt jeg holder på med. Vi har vært sammen siden jeg var 16, men de siste årene har hun offisielt vært daglig leder i bedriften. Her er det så mange prosjekter, flere enda større enn dette albumet, og alt må planlegges og diskuteres. Da er det blitt en livsstil. Det er en kjekk situasjon å jobbe så tett med sin nærmeste, og snakke sammen om alt dette enten vi går i fjellet eller reiser til Barcelona, forteller Janove.

LES OGSÅ: Janove er årets mest etterspurte

Store prosjekter

Janove holder solokarrieren helt atskilt fra Kaizers Orchestra, og spiller ikke deres gamle sanger på konserter. Men denne gangen er her faktisk en referanse: «Då eg va ung og du va vakker og du var min flørt/Alle gikk og sang på Ompa til du dør», rapper han i «Drittsekk», avslutningslåten på albumet, for øvrig med en gjesteopptreden fra OnklP.

– Jeg ville bruke noe fra min egen virkelighet. Det er ikke mange andre som kan si den setningen, det er nikk til moderskipet, sier han.

Moderskipet er hans betegnelse på Kaizers Orchestra. Han forteller at julebordet i gruppa igjen gikk for seg i gemyttlige former, men at de fortsatt ikke har større planer videre. Men sammen med Geir Zahl jobber Janove med planene om å gjøre Kaizers-konseptet «Violeta Violeta» til en stor musikal.

– Det er et svært lerret å bleike. Men det går sin gang. Hvis det blir noe av, så kommer det til å bli offentliggjort i år, sier Janove. På samme måte har han et større arbeid med Stavanger Symfoniorkester som også kommer til å bli presentert i løpet av året, uten at han kan si mer nå.

– Dette er svære prosjekt som det tar mange år å utvikle. Sånn er hverdagen, dødsmøje komponering til forskjellige konsept.

LES OGSÅ: Janove er ferdig med å være tøff i trynet

(Saken fortsetter under bildet)

Janove Ottesen. Foto: Tone Helene Oskarsen

Mye fra Stavanger

Janove har også produsert det nye albumet til Kaizers-kollega Terje Winterstø Røthings band Skambankt.

– Det var hyggelig å bli spurt, synes han.

I tillegg til disse to store utgivelsene de kommende ukene er Morten Abel snart tilbake med nytt album.

– Det er gode tider for musikken fra Stavanger?

– Ja, men det er tilfeldig. Vi går ikke og snakker sammen om å gjøre sånt.

I fjor kunne vi kåre Janove til Norges festivalkeiser. I år er det ut igjen, men foreløpig er bare Jærnåtta på Bryne 25. mai bekreftet

– Jeg tror ikke jeg blir den som gjør flest festivaler i år, det går ikke to år på rad. Men det er allerede ti, og vi sikter mot 15. Ingen av de samme som i fjor, forteller han.

LES OGSÅ: Kverlertak til Folken-jubileum

Mer fra Dagsavisen