Annonse
Én festival er over, 18 står igjen for Janove Ottesen. Foto: Tone Helene Oskarsen

Janove er årets mest etterspurte

Janove er årets mest etterspurte festival­artist i Norge. Han spiller på 19 festivaler i sommer.

Annonse
Rogalandsavis

av Geir Rakvaag

Janove Ottesen begynte festivalsesongen på Mablis forrige helg. Han kommer til OverOslo neste fredag, er innom Slottsfjell i juli, før han avslutter på Elvefestivalen i Drammen etter 19 opptredener til sammen. En uformell opptelling her i Dagsavisen viser at Janove er den som skal spille på flest festivaler i sommer.

– Er det sant? Det er jeg glad for å høre. Markedet bestemmer, så det er godt at etterspørselen er så stor i min første sommer, sier Janove, og legger til:

– Det er kjekt å komme til alle kriker og kroker av landet, og spre musikken. Også til mange som ellers ikke ville hørt den.

Og nå: Været

Janove synes han kom godt fra sesongdebuten i Stavanger i forrige uke.

– Å være på hjemmebane var trivelig. Selv om vi var uheldige med været, var stemningen god.

Neste fredag er Janove og bandet hans på OverOslo på Grefsenkollen. Der han også var uheldig med været, da Kaizers Orchestra spilte der i 2013.

– Det regnet så jævlig, det var det ekstremværet som ble kalt for Geir, et monsunregn. Jeg tok på smokingen, ordnet håret, gikk helt foran på scenen til publikum og gjorde hele konserten der. For å vise solidaritet. Og så ble det helt magisk. Det går for å være en av de tre beste konsertene Kaizers Orchestra har gjort. Så nå gleder jeg meg til å komme tilbake, sier Janove.

Mye å lære

«Jeg må bare kline til og gjøre dette så bra som mulig. Jeg skal gjøre et par-og-tjue festivaler i sommer. Det er mer enn jeg hadde drømt om», sa Janove Ottesen da han ga ut sitt første soloalbum i vinter. Nå har det endt med 19?

– Det får holde. Men jeg hadde ikke trodd at det skulle være flest av alle, sier Janove, som ikke spiller gamle låter av Kaizers Orchestra, og sier han fortsatt har mye å lære som soloartist.

– Jeg kommer ikke med en ferdig pakke. Dette er et show i utvikling, det forandrer seg hver helg. Selv om jeg bare har gitt ut ett album, og det er grenser for hvor mange måter vi kan spille det på. 

Den høye faktoren av gjengangere på programmene har vært brukt som er argument mot offentlig støtte til festivaler over det ganske land. De er altfor like, blir det hevdet. Et argument som gjerne kommer fra sentrale strøk, og ikke kommer til å være gangbart hvis Senterpartiet får kulturministeren neste gang.

For det er vel neppe noen som lar være å se Janove på Lamholmenfestivalen i Svolvær, fordi han har spilt på OverOslo en måned i forveien? Janove Ottesen liker selv å se andre artister når det lar seg gjøre. Han var for eksempel lett synlig i forsamlingen da Erlend Ropstad spilte på Øya i fjor.

– Da hadde jeg fri. Med Kaizers Orchestra pleide vi å spille til slutt, og jeg liker ikke å varme opp til egen konsert med å se på andre. Men jeg gleder meg til å se Sivert Høyem på OverOslo etter at vi har spilt. I Haugesund får jeg se Highasakite nå lørdag.

Gode inntekter

Noen artister gjør konsertene sine utenom festivalløypa. Vamp gjør rundt 30 opptredener i sommer, de fleste i egen regi. Nederst på lista over hvor mange festivaler artistene er med på står Lars Vaular. Han har to opptredener, bare én av dem på festival. Han har til gjengjeld det prestisjefylte oppdraget å avslutte hele Øyafestivalen i år, og da går det ikke an å spille land og strand rundt før og etterpå.

Det skal også sies at forbausende mange artister ikke oppdaterer konsertlistene sine, verken på egne nettsteder eller på Facebook-siden sin. Karpe Diem, vi snakker til dere, og enda flere mindre kjente navn.
Ifølge statistikken til Norske Konsertarrangører ble det utbetalt 85 millioner kroner i festivalhonorarer til norske artister i 2015. Dette er en vesentlig del av inntektsgrunnlaget for mange. Noen kan bruke sommermånedene til å spille inn hyra for resten av året.

– Personlig liker jeg dynamikken mellom det å spille inne og ute. Å reise rundt på små eller store klubber om vinteren, og glede seg til å spille ute om sommeren, sier Janove.
 

Annonse