Kultur

Kulturpris til Anders Moberg

– Det er nok ikke mulig å få en finere anerkjennelse enn dette, sier Anders Moberg om å vinne Stavanger kommunes kulturpris.

1 av 3

Svenske Anders Moberg flyttet til Stavanger i 1998. Han er cellist i Stavanger Symfoniorkester (SSO), dirigent for Stavanger amatørsymfoniorkester og lærer ved Stavanger kulturskole.

Å motta kulturprisen er et scenario han aldri hadde sett for seg.

– Jeg tenker alltid «oi, det var en velfortjent vinner» når jeg leser om kulturprisvinnerne i avisen. Men jeg har aldri tenkt at det var en mulighet for at jeg kunne vinne den selv. Det var totalt uforventet, men det gjør det desto hyggelige, sier Moberg, som mottok prisen på Oljemuseet i går formiddag.

LES OGSÅ: Her er Stavanger kommunes nye kultursjef

For ham har samspill og formidling vært viktige stikkord i løpet av hans karriere, og han sier at å motta kulturprisen henger ekstremt høyt.

– Hadde jeg ikke allerede sittet, hadde jeg gått rett i gulvet da jeg fikk beskjeden om at jeg har vunnet, sier Moberg.

– Det er nok ikke mulig å få en finere anerkjennelse enn dette, legger han til.

I tillegg til kulturpris, ble det også utdelt syv kulturstipend, hver på 50.000 kroner. Årets mottakere av stipendet er Michelle H. Flagstad, Anna Ihle, Alf Terje Hana, Jens Borge, Ann-Kristin Sørvåg, Silje Salomonsen og Line Horneland. 

Ordfører Christine Sagen Helgø (H) delte ut prisene, sammen med avtroppende kultursjef Rolf Norås.

– Det handler ikke bare om penger, men om å bli sett og løftet fram. Det handler om mangfold, sier ordføreren om de syv stipendvinnerne.

– Anders Moberg har virkelig gjort en innsats, og dette er vel fortjent, legger hun til om dagens hedersmann.

Årets kulturprisutdeling er Rolf Norås’ siste, etter 20 år som kultursjef. I løpet av årene har han tatt mange gratulasjonstelefoner.

– Det er veldig morsomt å høre reaksjonene til de ulike vinnerne. Noen blir helt ville, mens andre bryter ut i sang, sier Norås, som ikke synes det er vemodig å takke for seg.

– Det er en tid for alt, og jeg har fått vært med på mye fint, sier han.