Stavanger

Kronikk: Smartbyen – what’s in it for you?

Etter kommunevalget 2015 har flertallspartiene (H, V, KrF, Frp, Pp og Sp) virkelig trappet opp satsingen på smartbyen Stavanger. Derfor jobbes det nå godt i både kommunen og det lokale næringslivet for å realisere vårt felles mål, å gjøre Stavanger til en av Europas ledende smartbyer.

av Jan Erik Søndeland, bystyrerepresentant Stavanger Venstre

Hva rører seg så på smartby-fronten om dagen? Og ikke minst – what’s in it for you?

Smartby-begrepet har foreløpig ikke satt seg skikkelig i vokabularet til folk flest, men kort oppsummert handler det om å utnytte IKT-løsninger på nye måter for å gi deg bedre offentlige tjenester til en billigere penge.

Utgangspunktet for smartby-satsingen er å gjøre byen så grønn og klimavennlig som mulig. Den hyggelige bieffekten er at vi også vil kunne drive byen mer kostnadseffektivt samtidig som de offentlige tjenestene blir lettere og raskere tilgjengelig enn før.

So far, so good! Men hvordan kommer vi oss egentlig dit? Og når vil du se noe til disse fancy smarte tingene? La meg gi deg en rykende fersk statusrapport fra smartby-arbeidet i kommunen:

Før sommeren vedtok formannskapet etableringen av et ettårig smartby-prosjekt, som skal utarbeide et forslag til Stavangers smartby-strategi. Denne vil legges fram for bystyret 12. desember, og vil blant annet inneholde en tydelig plan som viser hvordan smartbyen skal gjøres til virkelighet. Etter bystyret har gitt sin marsjorde, vil arbeidet startes opp våren 2017.

Min forhåpning er at du som innbygger skal kunne prøve ut de første smartby-tjenestene sommeren 2017. Det er ikke lenge til!

For å gjøre dette mulig trengs det penger. Torsdag forrige uke behandlet kommunalstyret for finans en sak om neste års kommunebudsjett. Her var det derfor viktig for Venstre og flertallspartiene å gi beskjed om at vi ønsker solid oppmerksomhet på smartby i rådmannens budsjettforslag. I tillegg ba vi om å få tall på bordet.

Vi trenger å vite hvilke investeringer som må påregnes dersom vi skal bli best på smartby, hvordan driftskostnadene vil påvirkes og ikke minst hvordan kommunen kan spare penger gjennom satsingen.

Senere samme dag behandlet formannskapet to saker om samarbeid mellom Stavanger kommune og Nordic Edge AS. Nordic Edge er et relativt nytt selskap med utspring i et knippe lokale næringsaktører, og er nå i ferd med å utvikle seg til et ledende kompetansemiljø på smarte byer. Derfor vedtok vi torsdag å engasjere Nordic Edge som samarbeidspartner i utviklingen av smartby-strategien. I tillegg valgte vi å doble pengestøtten (fra 1 til 2 millioner kroner) til landets største smartby-konferanse, Nordic Edge Expo, som arrangeres allerede denne uken!

Fredag avholdt vi første møte i smartby-prosjektets «samarbeidsforum». Dette er en bredt sammensatt referansegruppe bestående av bystyrepolitikere, representanter fra nabokommuner, fylkeskommune, UiS og næringslivet.
Her ble vi enige om fem utvalgte satsingsområder for smartbyen vår: 1) Energi/klima. 2) Helse og velferd. 3) Utdanning og skole 4) Smart styring og samhandling. 5) Smart Art.

I Venstre mener vi det siste er ekstra interessant for byen vår! Den smarte kunsten innebærer å la teknologien bringe nye levende kunstneriske uttrykksformer inn i bybildet, gjerne med deg – innbyggeren – som medvirkende utøver. Dette er et konsept som foreløpig er i begrenset internasjonal utbredelse, og derfor et område hvor Stavanger gjerne kan skille seg fra de andre smarte byene verden over!

Venstre mener at utviklingen av smartbyen Stavanger skal gjøres ved å sette deg, innbyggeren, i sentrum. Vi må ta i bruk de nye teknologiske løsningene på en måte som forenkler hverdagen og gir deg et bedre offentlig tjenestetilbud enn du er vant til i dag.

Hva er dine behov? Hva kan vi forenkle for deg? La meg gi deg noen ideer, så kanskje vi kan idémyldre videre sammen etterpå? Jeg tror at en tilfeldig dag i smartbyen Stavanger for eksempel kan se slik ut:

1)    Du forlater ditt smarte hjem om morgenen. Det smarte hjemmet brukte bare én uke på å lære seg når folk pleier være hjemme og hvilke rom som er i bruk når. Koblet med informasjon om døgnprisene på strøm foreslås automatisk en ny forbruksplan med anslått besparelse på 500–600 kroner på neste strømregning. Du klikker OK.

2)    På vei til jobb går du gjennom parken i bydelen. Som vanlig var gresset nyslått etter at kommunens selvgående plenklippere hadde gjort jobben i løpet av natten. I går, mens parken var i bruk og dagslyset på sitt beste, ble plenklipperne ladet gratis fra solcellene på taket i servicebygget like ved.

3)    Tilkoblet det samme anlegget står elbysyklene. Sykkelen din ble reservert automatisk kvelden i forveien, ettersom du på kommunens «Innbygger-app» har angitt at du trenger den annenhver dag.

4)    I lunsjen tar du med deg et par kolleger ut på en liten luftetur i de grønne, trivelige byrommene som har vokst fram på Forus. I rundkjøringen like ved golfbanen står et smartArt-kunstverk. Det består av blanke søyler med utovervendte digitale LED-skjermer, omkranset av et sett vannpumper som sammen skaper en slags digital fontene. Dere stopper, stiller dere på rekke og klapper en takt mot fontenen. Fontenen repliserer deres bevegelser i måten vannet skytes opp, samtidig som LED-skjermene i kunstverket reflekterer fargene i klærne deres. Moro!

5)    På kvelden tar du med din partner på konsert i Konserthuset. Billettene ble betalt gjennom den smarte «Innbygger-appen», slik at dere automatisk fikk 20 prosent rabatt som registrerte innbyggere i Stavanger kommune. Ikke verst! Den selvkjørende eltaxien plukker dere opp som avtalt en time før konsertstart, slik at dere trygt kan nyte et glass vin hjemme før avreise. Dette blir en bra kveld!

Hvordan ser din smarte by ut?

På torsdag og fredag denne uken arrangeres landets største smartby-konferanse, Nordic Edge Expo 2016. Over 1000 deltakere har allerede meldt sin ankomst! Bli med du også, for å lære, la deg inspirere og gi dine innspill om hvordan smartbyen Stavanger bør bli.

Mer fra Dagsavisen