Stavanger

Kritisk for Krisesenteret

Sommertid er dessverre krisetid for mange som bruker krisesentre. Mens andre deler av hjelpeapparatet er i feriemodus, øker trykket på dette lavterske...

Bilde 1 av 2

Sommertid er dessverre krisetid for mange som bruker krisesentre. Mens andre deler av hjelpeapparatet er i feriemodus, øker trykket på dette lavterskeltilbudet til kvinner, menn og barn som mishandles fysisk, psykisk eller seksuelt. På Krisesenteret i Stavanger - som også betjener andre kommuner i Sør-Rogaland og Ryfylke - ligger det an til å bli en økning i mottaket på 30 prosent fra i fjor.

Det er antakelig og forhåpentligvis ikke volden som øker og dermed fører til sterkere press på Krisesenteret. Andre instanser som kommer i kontakt med personer som mishandles, er trolig blitt flinkere til å vise til senteret. I tillegg er nye grupper kommet til de siste årene, som personer som er utsatt for tvangsekteskap eller menneskehandel. Situasjonen for brukerne er mer komplisert nå enn før, og de som kommer inn har ofte behov for å bli der over tid. Brukere av utenlandsk opprinnelse har ofte språkutfordringer og svake kunnskaper om hvordan de skal manøvrere seg i det norske systemet, mens rus og psykiatri er andre forhold som gjør krisesenterets jobb mer utfordrende.

Det er neppe til å unngå at enkelte perioder i året fører til trange forhold på Krisesenteret, men forholdene RA rapporterte om i går er håpløse. I de verste periodene deler 43 personer ti soverom. Daglig leder har flyttet ut av kontoret sitt for å frigi plass til et soverom, og de ansatte må dele ett kontor. Til og med lekerommet er blitt omgjort til soverom. I dag er senteret fordelt på tre hus med ti soverom.

Det bør være dekning for å slå fast at situasjonen for Krisesenteret er kritisk. De ansatte ved senteret greier å gjøre det de skal for å formidle kontakt til advokat, skaffe barnehageplass og andre praktiske oppgaver, men det menneskelige aspektet er det verre med, ifølge daglig leder Monica Velde Monsen. På toppen av disse oppgavene kommer 450 dagbrukere som også skal inn til samtaler på Krisesenteret.

Krisesenteret i Stavanger ble en kommunal virksomhet fra 1. januar 2010, og forhåpentligvis betyr denne statusen at senteret blir høyere prioritert av politikerne. Ifølge varaordfører Bjørg Tysdal Moe (KrF) er det en sak på gang til kommunalstyret for levekår og formannskapet, der nye lokaler blir avklart.

Varaordførerens ord er notert, og vi tar det for gitt at Krisesenteret gis god plass i budsjettbehandlingen til Stavanger og samarbeidskommunene. Det er skremmende å lese at senteret på grunn av de vanskelige forholdene, risikerer å sende brukere med barn tilbake til et hjem der overgriperen befinner seg. Å samle Krisesenteret i ett stort hus med 14-16 soverom må være en prioritert sak når politikerne kommer sammen igjen på Rådhuset etter ferien.

Det er antakelig og forhåpentligvis ikke volden som øker og dermed fører til sterkere press på Krisesenteret.

Mer fra Dagsavisen