Stavanger

Krever videoovervåking etter knivstikking

Den 24 år gamle mannlige taxisjåføren ante uråd da den kvinnen ikke kunne betale for seg. Plutselig kom kniven i full fart bakfra. Nå krever taxinæringen å få lov til å ha videovervåking i bilene sine.

Han holder seg for ansiktet, øynene og munnen. Ser ned i bordet. Til tider urolig. Den 24 år gamle mannlige taxisjåføren, ansatt i Sandnes, taxi er tydelig preget etter at en kvinnelig passasjer på 21 år prøvde å knivstikke ham natt til søndag. Han ønsker ikke å stå fram med navn og bilde i RA, men han forteller rolig om det som kanskje er taxisjåførenes største mareritt.

– Jeg plukket opp passasjeren på holdeplassen på Ruten i Sandnes sentrum. Hun skulle til Lura, men hun visste ikke adressen. Mens vi kjørte snakket hun med en mann på telefonen for å vite adressen. Hun finner ikke ut hvor hun skal, og vi kjører tilbake retning Sandnes sentrum, forteller taxisjåføren og fortsetter:

– På veien stopper vi et sted i Strandgata. Kvinnen sier hun må inn i et hus et øyeblikk. Hun gir meg telefonen i pant som en forsikring for at hun skal komme tilbake. Ikke lenge etterpå er hun tilbake. Da vil hun i retning Austrått, forklarer 24-åringen.

Kunne ikke betale

Beløpet på taksameteret var høyt, så jeg spør om hun skal betale med kort eller kontant. Da forteller hun meg at hun verken har bankkort eller kontanter. Jeg tenkte at det kunne by på problemer. Derfor valgte jeg å kjøre tilbake til Ruten, hvor det er andre taxisjåfører som kunne hjelpe. Det er tryggere i slike situasjoner, sier 24-åringen.

Den kvinnelige passasjeren liker ikke at sjåføren vil kjøre tilbake til dit ferden startet.

– Mens vi kjører, slår hun til meg bakfra. Jeg kjører bilen inn til siden, i Austråttbakken. Hun slår meg igjen, i siden på hodet mitt. Den tredje gangen hun skal slå, har hun plutselig en kniv i hånden. Den kom i full fart bakfra. Jeg får stoppet hånden. Holder den fast.

I basketaket kommer en annen taxibil. 24-åringen får hjelp.

– I alt var det fire-fem biler på plassen for å hjelpe, forklarer taxisjåføren.

Holdt henne igjen

– Mens vi ventet på politiet, prøvde hun å stikke av flere ganger. Vi fikk holdt henne igjen, sier mannen.

Ifølge en kollega som var på stedet, var kvinnen ufin og kom med flere rasistiske kommentarer mot 24-åringen som er av utenlandsk opprinnelse. Ifølge kollegaene var kvinnen også «skikkelig ruset». Selv husker ikke sjåføren tilstanden til kvinnen.

I går ble sjåføren sykemeldt i to uker. Han håper å kjøre taxi igjen raskest mulig. 24-åringen har kjørt taxi i totalt tre år, ett år i Sandnes taxi.

– Det kan være mye bråk når man kjører i helgene, spesielt om man er av utenlandsk opprinnelse. Men jeg har aldri opplevd noe lignende. Det var også flaks at hun slo meg to ganger før hun trakk kniven, ellers ville dette gått mye verre, sier han.

Kvinnen satt fri

Kvinnen (21) som forsøkte å knivstikke taxisjåføren i Sandnes er satt fri.

Taxisjåføren kritiserer politiet for å ikke ha blitt avhørt, og at politiet brukte en time og 15 minutter på å rykke ut til åstedet. Ifølge politiets logg tok det 13 minutter før en patrulje var på plass, og den 21 år gamle kvinnen satt i arrest og avhørt søndag formiddag.

I går bekreftet politifullmektig Brage Lyse ved Sandnes politistasjon, at kvinnen sluppet fri.

– Kvinnen sitter ikke i arrest. Saken er fortsatt under etterforskning, sier Lyse til RA.

Den 24 år gamle taxisjåføren kritiserer politiet. Han hevder at han ikke er blitt avhørt etter hendelsen natt til søndag.

– Det er gjort et straksavhør av fornærmede, kommenterer Lyse.

Politiet: – Var raskt på stedet

Taxisjåføren og hans kolleger mener det tok én time og 15 minutter før politiet ankom åstedet natt til søndag. Steffen Thesen, leder for politiets operasjonssentralen ved Rogaland politidistrikt, kan forteller derimot at politiet var meget raskt på plass. Thesen har gått igjennom politiloggen natt til søndag.

– Den første meldingen kom 02.41. Innholdet i denne meldingen var ikke alvorlig. Ordet kniv ble ikke nevnt. Klokken 03.05 fikk vi en purremelding. Her ble det sagt at kvinnen hadde trukket kniv. En politipatrulje fikk oppdraget 03.09. Klokken 03.18 hadde politiet kontroll på stedet, 13 minutter etter at meldingen kom inn, sier Thesen, som stiller seg utenforstående til påstanden om at politiet brukte en time og 15 minutter på å respondere.

– Politiet reagerer raskt når det kommer inn alvorlige hendelser, forsikrer Thesen.

Taxinæringen krever videoovervåking

Det er tryggere for både sjåførene og passasjerene, mener taxinæringen.

Styreleder i Sandnes taxi, Lars Alsåker, er rystet over at en av sjåførene hans nesten ble knivstukket i helgen.

– Dette begynner å skje litt for ofte. Den siste tiden har vi hatt to alvorlige episoder. For noen uker siden var det en passasjer som tok fram en pistol da han ikke kunne betale for turen. Dette skjedde etter en tur til Bryne. Sjåføren opptrådte iskaldt. Han sa det var videovervåking i bilen. Da stakk mannen. Pistolen la han igjen i bilen. Mannen er fortsatt på frifot etter det jeg forstår, forteller Alsåker til RA.

I fire år kjørte Sandnes taxi med rullende videoovervåking i alle bilene sine. For halvannet år siden ble det stopp. Datatilsynet nektet Sandnes taxi rullende filming.

Taxisjåføren kan kun ta stillbilder når en passasjer setter seg inn og ut av bilen. Det er ikke lov med rullende filming. Nå mener Alsåker at videokameraene må tilbake.

– Man kan aktivere kamera i bilen om noe skulle skje. Men oftest går ting veldig fort, som knivepisoden i helgen. Slik reglene er i dag vil man aldri kunne fange opp foranledningen til det som skjedde.

– Videoovervåking hele tiden vil hjelpe politiet å etterforske saker. Det er tryggere for både sjåføren og passasjerene, sier styrelederen, som også har sendt brev til stortingspolitikerne på Rogalandsbenken.

Abdulqadir M. Alasoow, eieren av bilen til sjåføren som ble forsøkt knivstukket, er enig.

Merker forskjell med og uten filming

– Jeg merker stor forskjell fra nå og da vi fikk filme. Passasjerene visste de ble filmet, og de var høfligere og de oppførte seg. Mye kan skje i en drosje. Det kan komme anklager både mot sjåføren og passasjeren. Uten video har mange ingen beviser, sier Alasoow, som har kjørt taxi i snart 12 år.

– Da vi filmet var opptakene plombert og utilgjengelige for sjåføren. Kun politiet visste hvor opptakene ble lagret, og som kunne begjære dem hentet ut. Opptakene ble heller ikke lagret i lang tid, sier Alsåker.

Han får støtte av Trond Ramsland, styreleder i Stavanger taxi. Ramsland ønsker også videoovervåking.

– Dessverre sier Datatilsynet nei. Vi håper de snur, sier Ramsland til RA.

Derfor sier Datatilsynet nei

Datatilsynet mener det er nok at taxisjåfører har muligheten til å aktivere video ved en truende situasjon.

– Taxisjåfører får ta stillbilder av passasjerer ved turens start og slutt. Videoopptak kan aktiveres av sjåføren dersom det oppstår en truende situasjon. Vi mener dette gir en god balanse mellom viktige hensyn, sier Ove Skåra, kommunikasjonsdirektør i Datatilsynet.
Skåra sier Personvernnemnda er enstemmig enig i løsningen. Han erkjenner at taxiyrket kan være utsatt, og at bransjens frykt må tas på alvor.

– Derfor har Datatilsynet side brukt mye tid på å finne fram til gode løsninger som både kan ivareta sjåførens sikkerhet og passasjerens personvern, sier Skåra.

Datatilsynet mener at det ikke er noen tvil om at det er en krenkelse av den enkeltes personvern å bli filmet og tatt opp på lydfil under en taxitur.

– I en taxi er man i en privat sfære. Noen er i en utsatt situasjon, kanskje på vei til en begravelse, på vei til legevakten eller på vei hjem fra byen. Derfor skiller en taxi seg fra en buss, der kameraovervåking er tillatt, forklarer Skåra.

– Det er ikke blitt lagt fram noen dokumentasjon på at kameraovervåking har en kriminalitetsforebyggende effekt. Datatilsynet har også vanskelig for å se hva kontinuerlig videovervåking med eller uten lyd skal gi av ekstra trygghet i forhold til den løsningen vi har kommet fram til, sier Skåra.

Mer fra Dagsavisen