Karianne Plener har brukt lang tid og mye penger på å perle ferdig de 151 ulike pokémonfigurene som nå henger utstilt i barne- og ungdomsavdelingen på Sølvberget. Faktisk stilles figurene ut for andre gang, men er visstnok langt mer populære i år enn de var for fire år siden, selv om de bare har hengt oppe én dag. Foto: Tone Helene Oskarsen

Karianne (25) har satt sammen 280.000 pokémonperler

I barne- og ungdomsavdelingen på Sølvberget henger 151 pokémonfigurer som er satt sammen av totalt 280.000 fargerike perler.

Karianne Plener har perlet 151 pokémons som nå henger i barne- og ungdomsavdelingen på Sølvberget. Hun forteller at 1000 perler koster 10 kroner på det billigste stedet i Stavanger.  

– Jeg har brukt to forskjellige perletyper for å skape dybde, og til sammen har jeg brukt rundt 280.000 perler, sier Plener, og konkluderer dermed med at hun har brukt en solid mengde tid og penger på kunstverkene. 

– Det har gått med mangfoldige timer til dette prosjektet, ja, sier hun til RA. 

Plener er glad håndarbeid, og spesielt hekling, strikking og perling – rett og slett fordi hun ikke er så glad i å sitte stille uten å ha noe å gjøre. De opphengte monstrene har fått godt over 200 likes på Facebook tirsdag ettermiddag, men kunstneren selv røper at de ikke er nye. 

Gjenbruk av Pokémon

Det er faktisk fire år siden hun laget perlemonstrene, og fikk de stilt ut på Sølvberget for første gang. 

– De hang i biblioteket noen måneder før de ble tatt ned, sier Plener, som forteller at hun ble kontaktet av «biblå» på nytt før helgen, med forespørsel om å henge de opp igjen.

– Nå har Pokémon blitt kjempepopulære igjen, og det var vel derfor de ville bruke dem på nytt. Jeg synes bare det er kjekt at de blir brukt til noe, så jeg hentet de ned fra loftet og brukte mandagen på å henge de opp med fiskesnøre, sier Plener.

Gjør ting skikkelig

Ideen kom da hun kom over en side på internett hvor noen hadde gjort det samme. 

– Jeg tenkte «hvis han kan, kan jeg også», og så startet jeg bare, sier Plener, som sier hun gjør ting skikkelig når hun først har bestemt seg for noe. 

Også de ansatte ved biblioteket er godt fornøyd med den nye, gamle utstillingen. 

– Pokémonfeberen herjer jo for tiden, så da tenkte vi det var på tide å vise fram kunsten én gang til, sier Gunhild Nordbø, som er koordinator for barne- og ungdomsbiblioteket.

En fortryllende skog

Hun forteller at biblioteket prøver å følge med i tiden og ligge i forkant. 

– Alt lå jo egentlig til rette for oss, det var bare en telefon unna, sier Eli-Gunn Buvik, bibliotekar ved barne- og ungdomsavdelingen. 

Begge er enige om at utstillingen er fantastisk, og er veldig glad for den sjenerøse gaven til biblioteket. 

– Nå er vi midt i en fornyelsesprosess av Sølvberget. Første etasje ble pusset opp for et par år siden, og i løpet av det neste året skal de øvrige etasjene også få en ansiktsløftning. Derfor var det ekstra fint å få pyntet opp her i denne midlertidige perioden, sier Nordbø. 

– Ja, og det er jo nesten som å komme inn i en skog. Det er helt fortryllende med alle fargene og figurene som henger overalt, sier Buvik til RA.