Johannes Johannesen er et av norsk hockeys største backtalenter. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix.

Johannesen drømmer om NHL

Stavanger-karen Johannes Johannesen har imponert for Norge i ishockey-VM. Hans store mål er spill i selveste NHL.

Rogalandsavis

20-åringen har fått mye spilletid av landslagstreneren Petter Thoresen i Paris og høster lovord fra lagkameratene.

Ambisjonen er krystallklar.

– Det er selvsagt et mål å bli best mulig. Det er kult å se på dem som spiller i NHL, og det er både en drøm og en ambisjon å spille der.

– Har du vært i kontakt med noe lag?

– Nei, ikke i år, sier Johannesen til NTB.

Backen fra Stavanger vet uansett hva han skal gjøre neste sesong.

Han har kontrakt med Frölunda i ett år til. Denne sesongen gikk det litt opp og ned.

Han var blant annet lånt til Oskarshamn på nivå i en lengre periode, men han fikk også være med å spille for Frölunda da de vant Champions League.

LES OGSÅ: Strøm har funnet sin plass i Oilers

Opp og ned

– Det gikk litt opp og ned. Jeg var litt utleid og sånn. Det var selvsagt kjipt, men det er en del av prosessen. Men jeg har lært mye og fikk være med å vinne Champions League. Det var veldig gøy. Jeg mener at jeg har fått tatt et par steg også denne sesongen. Planen er å spille i Frölunda i ett år til. Jeg har kontrakt ut neste sesong, og de har gitt signaler om de vil satse på meg. Det er det jeg går ut fra, sier Johannesen.

Han debuterte på landslaget i februar sist år og fikk VM-debuten i Moskva. Der bidro han også med én scoring mot Kasakhstan.

Tror på kompisen

– Det er dem som mener at du er det største backtalentet Norge har hatt på mange år?

– Det er hyggelig at de sier det, men ikke noe jeg tenker på. Jeg prøver bare å være meg selv og å være best mulig.

Den tilnærmingen setter landslagskameratene åpenbart pris på.

– Han kom opp fra ingensteds i fjor og var en av våre beste backer under forrige VM. Alle ble nesten tatt på senga over hvor god han er. Det første man legger merke til er hvor moden han er for alderen. Han er en stille og rolig gutt som kan virke litt beskjeden, men på isen blir han en annen type. På isen tar han for seg og viser at han har selvtillit. Det er veldig bra og viktig for Norge å få opp en ny back, sier NHL-spilleren Andreas Martinsen.

– Han er veldig moden for alderen. Han har bra oversikt på isen og har et bra førstepass. Han er kommet for å bli på landslaget. Det er jeg overbevist om, sier landslagskaptein Jonas Holøs.

LES OGSÅ: Johannesen lånes ut til Oskarshamn

Friskt pust

Den samme holdningen har Anders Bastiansen. Frisk Asker-spilleren har stor sans for unggutten.

– Han kom inn i fjor som et veldig friskt pust og har en ung spillestil. Han er ikke veldig gammel og kan bli så god som han bare vil. Til å være så ung så er han veldig voksen i spillestilen.

LES OGSÅ: Thoresen ber spillerne være stolte

Fullt kapabel

Bastiansen mener at Johannesen er i full stand til å takle motgangen som kom i Frölunda sist sesong.

– Jeg tror ikke at han gir opp selv om han er havnet på nivå to. Han er fortsatt ganske ung, og han dro til Frölunda som er et av de beste lagene. Noen ganger kan også motgang gjøre deg sterkere. Han hadde en veldig fart på det første året der han gjorde det kjempebra i Stavanger Oilers, ble tatt ut på landslaget og gjorde det kjempebra i VM. Det er ikke slik at det alltid går på skinner hele tiden. Jeg synes at det jeg har sett av ham til nå på landslaget er veldig bra. Han imponerer, skryter landslagsveteran Anders Bastiansen.

LES OGSÅ: Johannesen og Frölunda til mesterligafinale