Stavanger

Jæren Hingst blant de beste i landet:Her skapes drømmehesten

Dypt inne i travsportens verden regjerer Odd Dvergsdal. Han rår over Norges mest ettertraktede hingster.

Bilde 1 av 5

Sett utenfra ser det grønne bygget på Klepp ut som en ordinær bondegård, men bak låvedøren finnes en ekspertise helt utenom det vanlige. Jæren Hingst AS er blant de aller beste i landet til å skape supertraverne alle hesteeiere drømmer om. Sandnes-mannen Odd Dvergsdal har jobbet hardt for å få landets beste hingster til det som i realiteten er en høyteknologisk insemineringsstasjon.

De viktige hingstene

De kjente hingstene Bork Odin, Norheim Svenn, Muscles Viking BR og Tekno Odin fører til at svært mange hoppeiere ønsker å bedekke sine hester nettopp hos Jæren Hingst.

– Vi har et godt rykte på oss, og det viktigste av alt er å ha de beste hingstene. I tillegg er vi heldige som kan samarbeide med Rune Skogen. Han er en meget dyktig veterinær. Hit kommer det hester fra hele landet, og vi sender både frosset og fersk sæd til inn- og utland. sier Odd Dvergsdal til RA.

Klokken er ikke mer enn halv åtte før Bork Odin leies inn for tapping. Assistent Mary Øygarden har klargjort en diger sylinder, og etter å ha luktet på en brunstig hoppe i nabostallen hopper Bork Odin opp på ryggen til den falske, men hestelignende parringsbukken.

Like etterpå fører assistenten det tilpassede stålrøret rundt hingstens kjønnssorgen.

– På sett og vis lurer vi jo hesten litt. På innsiden av stålrøret fylles varmt vann i en sylinderlignende pose, og de edle dråpene samles opp i en beholder, sier Dvergsdal.

Travle dager

Det tar ikke lang tid før Bork Odin leies tilbake til jordet utenfor. Hver hingst kan etter loven bedekke 80 norske, og 30 svenske hester i løpet av sesongen. I Norge vurderes det fortløpende om grensen skal settes ned til 50 hester.

– Årsaken til det er jo for å unngå for mye innavl. De fleste ønsker å bedekke hestene med råvarene fra de beste hingsten. På den måten blir det fort mye avkom fra få hingster, sier han.

Inne i den store låven stå hoppene på rekke og rad. De brunstige hestene sjekkes tre ganger daglig for å vurdere når insemineringen skal skje. Dyrlege Rune Skogen jobber nesten døgnet rundt for Odd Dvergsdal og Jæren Hingst.

– Det går 21 dager mellom hver gang en hoppe er brunstig. Jeg sjekker dem ved hjelp av en ultralyd gjennom tarmsystemet. På den måten kan jeg observere når egget slippes inn i livmoren. Når tiden er inne fører vi et tynt plastikkrør inn i hestens livmor. Gjennom røret tilsetter vi rundt 1 milliarder celler, sier Skogen.

Etter 16 dager sjekkes hestene på nytt ved ultralyd.

– Da kan vi se om hoppen er blitt drektig. Hester går litt over elleve måneder før føllet kommer til verden, sier legen.

Frosset tilstand

Det er ikke alltid praktisk mulig å inseminere hoppene som skal bedekkes i stallen på Klepp. Råvarene fra hingstene fryses ned og sendes også fersk med posten i hurtigpakker. Den daglige lederen jobber på spreng for å holde orden på logistikken.

– I dag har vi fire bestillinger fra andre steder i landet. Før spermaet sendes blir den sentrifugert og tilsatt et stoff som gjør den holdbar over en litt lengre periode, sier Dvergsdal.

I et lite lagerrom har Jæren Hingst store beholdere med flytende nitrogen. I en temperatur på 196 minusgrader oppbevares sperm fra norske og utenlandske hingster.

– I tillegg til avtalene med de norske hestene har vi et samarbeid med det franske selskapet Dubois. De er meget store i det europeiske markedet. Her på Klepp har vi frosne sædceller fra hester som Love You og Prodigious. Den kalde temperaturen gjør at cellene kan oppbevares i flere tiår. Når bestillingene kommer blir sædcellene varmet opp til 37 grader, og blir nøye vurdert gjennom mikroskop før den blir tatt i bruk, sier han.

Dvergsdal sitter tilsynelatende på en gullgruve, men ifølge ham selv er det ingen i den lille bedriften som blir styrtrike. Dem som ønsker å bedekke en hoppe med kreftene til for eksempel Bork Odin må betale 2500 kroner for seansen. Når føllene blir erklært levedyktige av veterinærene, må eierne ut med en føllavgift på 16.000 kroner pluss moms.

– Jæren Hingst forhandler seg fram til en del av føllavgiften. Jeg blir ikke rik, men klarer meg. Det er svært få mennesker som tjener penger i forbindelse med hestesport. Årsaken til at jeg holder på er fordi det er en kombinasjon mellom jobb og hobby. Jeg har drevet med hester i hele mitt voksne liv, smiler Dvergsdal.

Uten å si ordet, snakker han om lidenskap. Sammen med tre ivrige sesongassistenter jobber Dvergsdal nesten døgnet rundt i håp om å oppfylle drømmen til hundrevis av hesteeiere. I tillegg til skapergleden trener Dvergsdal hingstene som fremdeles kjører løp. Til helgen skal hingsten Bork Odin kjøre NM-løp i Kristiansand med premiepott på 100.000 kroner. Dvergsdal blir selvfølgelig med til Sørlandet.

– Jeg klarer ikke holde meg borte, og reiser ned for å sele opp hingsten. Vi er jo så gode venner, smiler Odd Dvergsdal.

Mer fra Dagsavisen