Stavanger

Her er de beste rettene på Gladmat 2018

Klarer du ikke å bestemme deg for hvor du vil begynne å spise på Gladmat-festivalen? Fortvil ikke, vi har funnet fram til noen av årets beste retter til 40 kroner. Og noen er virkelig gode.

6

Tango

Hva: Gydapotet med trøffel og geiterømme.

Pris: 40 kroner.

Vurdering: Her har du kanskje verdens minste bakte potet, men også en av de bedre. En stor munnfull med flott balanse mellom poteten, rømmen og den nærmest uslåelig trøffelen.

###

Fisketorget

Hva: «Fish-tacos» - lettrøkt sterlingkveite med pikant smak, sommer-slaw, salsa laget med grillet ananas, grønne tomater og mynte. Serveres i korianderkortilla.

Pris: 40 kroner.

Vurdering: Fisketorget og Karl Erik Pallesen leverer stort sett alltid, så også i år. Perfekt stekt fisk, generøs porsjon, deilig krydret. En av favorittene under årets festival.

###

Myrdal gard

Hva: Fersk geitost med jordbær, honning og mynte.

Pris: 40 kroner.

Vurdering: Nydelig ost fra Tysnes servert sammen med det vi må anta er norske jordbær. En sikker og knallgod kombinasjon i varmen. Generøs porsjon. Dette er bra!

###

Foodloose

Hva: Kreolsk fiskesuppe – spicy, kremet suppe med røksmak, chili og hvitløk med laksebiter og reker.

Pris: 40 kroner.

Vurdering: «Absolutt en smaksbombe vi er stolte av», skriver Foodloose i menyen. Det har de all grunn til å være. Det har vært mange Gladmat-fiskesupper gjennom årenes løp, men dette er kanskje den beste av dem alle.

###

Hall Toll

Hva: Rød curry-suppe med usaltede peanøtter og friskeurter, samt Hall Tolls lakseceviche med rød chili-chiso-salsa.

Pris: 40 kroner.

Vurdering: Ok, her er det mange gode smaker for pengene. Der andre hadde nøyd seg med å servere én av disse rettene, har Hall Toll altså to retter for 40 kroner. Og det er virkelig bra også. Årets kupp!

###

Fish & Cow

Hva: Oksetartar med rognkjeksrogn og gressløkmajones.

Pris: 40 kroner.

Vurdering: Hyggelig å se at flere kjører på med tartarretter under årets Gladmat, det har ikke vært for mye av det tidligere. Lite å utsette på denne retten, annet enn at man egentlig bare vil ha mer når den er spist opp.

###

5  

Sabi Sushi

Hva: 2 biter flambert laksenigiri med teriyaki og gressløk.

Pris: 40 kroner.

Vurdering: Sabi er som vanlig oppe og ypper seg med toppkarakterene. Nydelig konsistens på den flamberte laksen, risen vi fikk var perfekt kokt. Meget bra.

###

Meny

Hva: Grillet maiskolbe med smør og havsalt.

Pris: 40 kroner.

Vurdering: Hva kan gå galt her? Absolutt ingenting. Eller, maiskolben vi fikk kunne godt vært grillet noe mer på den ene siden, men det er pirk. Stor mais, deilig smør, rikelig med havsalt. Rett og slett knallgodt å sette seg ned med i varmen.

###

Matmagasinet

Hva: Hjertesalat med kamskjell og laksetartar, byggryn, ananassalsa, karse og chilimajones.

Pris: 40 kroner.

Vurdering: Årets friskeste farger? Uansett, her er det gode og velkjente smaker som passer perfekt sammen. Fin porsjon.

###

Como Mexico

Hva: Taco med svinenakke i grønn salsa.

Pris: 40 kroner.

Vurdering: Mange har valgt å bruke lefser/lomper/tortilla til å pakke inn maten under årets festival. For så vidt heller ingenting galt i det, og Como Mexico gjør det på en god måte. Fine smaker, god mengde kjøtt. Vi valgte hvetetortilla, men man kan også velge mais. Saus i mild, medium og hot.

###

Egget

Hva: Grillet kylling, estragonmajones og sauerkraut (fermentert kål).

Pris: 40 kroner.

Vurdering: Fint hint av røyksmak på kyllingen. Ellers en meget god estragonmajones, mens sauerkrauten er som den skal være. Kjør gjerne på med litt Midsummer Hot Sauce for å jazze opp retten enda litt til.

###

Craigs Chili Parlor

Hva: Chili con carne – salsa fresca, grated farmhouse cheddar og hvetetortilla fra Como Mexico.

Pris: 40 kroner.

Vurdering: Craig Whitson kan kjøtt, så også chili con carne. Bra spice, god porsjon. Vi fikk én enorm kjøttbit i vår, uten at det er det som holder retten nede fra toppkarakteren. Anbefales når det drar seg mot kveld og temperaturen synker.

###

Hekkan

Hva: Half-dirty slider – brød, burger, dobbel ost, chilimajones og fritert løk.

Pris: 40 kroner.

Vurdering: Det er mange som serverer burgere og burgerlignende retter under årets festival, Hekkan må være blant de bedre. Saftig og fin burger, luftig brød, god chilimajones. Har også to andre slider-alternativer til 40 kroner.

###

4

Gaffel & Karaffel

Hva: Kyllingsalat à la Midtøsten med kål, pinjekjerner, urter og granateple.

Pris: 40 kroner.

Vurdering: Helt greie smaker her, men litt safe. Pluss for granateple i salaten. Her kan det være vel så verdt å kjøre på med en østers naturell til 35 kroner istedenfor.

###

Crêpes Suzette

Hva: Zapiexa med champignon, ost og ketchup (etter selgers anbefaling).

Pris: 40 kroner.

Vurdering: Her får du mye mat for pengene. Den polske street food-inspirerte retten kommer på et crispy og godt brød. Ikke den mest spennende retten, men likevel verdt å teste for den sultne og soppglade.

###

Eg&Du

Hva: Kaffebraisert hval med garnityr avec, syltet fennikel, rødløk og gulrot, bakt persillerotpesto og kaffebuljong.

Pris: 40 kroner.

Vurdering: God hval, ellers fin smak av fennikel. Kaffesmaken er tydelig, men ikke for dominerende. Trekk for litt traust presentasjon i en pappkopp.

###

Kitchen & Table

Hva: Koreansk steambun, kimchi, braisert oksebryst og syltet løk.

Pris: 35 kroner.

Vurdering: Gode smaker, men litt krevende å spise. Egentlig for mye til å være i en steambun, litt for knotete med gaffel. Men dette er jo ikke fine dining, så dig in!

###

På kornet

Hva: Koreansk steak-sandwich.

Pris: 40 kroner.

Vurdering: I dette området av festivalen er det jo øl som er greia, og til det kan dette funke helt topp. God porsjon, men ikke spesielt spennende. Et safe valg.

###

3

Groovy Burger

Hva: BBQ pulled pork slider & coleslaw.

Pris: 40 kroner.

Vurdering: Litt trygg og kjedelig miniburger. Brødet er tørt, kjøttet er på det jevne, coleslawen er god. I sum ikke noe man trenger å fylle magen med når man har så mange alternativer.

###

Ristorante Allegro

Hva: Kveite, tapioka, parmaskinke og kraft av parmaskinke.

Pris: 40 kroner.

Vurdering: Her er fisken i utgangspunktet fint tilberedt, men den drukner litt i all kraften. Ellers noe kjedelig på smak.

###

Eir of Norway

Hva: Pekingand.

Pris: 40 kroner.

Vurdering: Det gikk rykter om at Gladmat-retten egentlig var en annen, men at de var utsolgt. Dermed ble det pekingand. En ganske liten porsjon, da må man være mer presis med smakene for å lykkes. Helt ok, men langt fra nivået enkelte andre utstillere holder på lignende retter.

###

Pasha

Hva: Sigar-børek – rullet tynn deig fylt med fetaost og persille.

Pris: 40 kroner.

Vurdering: Enkle og greie smaker. Finfin snack, men ingen høydare. God porsjon.

###

Buddhist Bodhiyan forening

Hva: Pad thai.

Pris: 40 kroner.

Vurdering: Svært generøs porsjon, men det klarer dessverre ikke å veie opp for den altfor tørre kyllingen som havnet på vår tallerken. Ødelegger helhetsinntrykket for det som kunne ha vært en god rett.

###

The Greek Foodtruck

Hva: Gyros.

Pris: 40 kroner.

Vurdering: Gladmat-retten her er egentlig det de kaller svin souvlaki, men siden dette kjøttet visstnok tok litt tid å lage da vi besøkte boden, fikk vi heller samme rett, bare med gyroskjøtt. Crispy og fint brød, men kanskje litt mye brød i forhold til andre ingredienser. Kjøttet er greit, men ikke revolusjonerende.

###

PS! RA har testet 24 av årets Gladmat-retter. Vi er sikre på at det også finnes gode retter hos andre utstillere, derfor anbefaler vi å sjekke Gladmats egen oversikt over retter til 40 kroner.

Mer fra Dagsavisen