Nyheter

– Her er bildebevis på at det er lite vann igjen i vannkildene våre

Det er fortsatt vanningsforbud i Rogaland. Her viser IVAR IKS hvorfor.

Siden tirsdag 10. juli har det vært vanningsforbud i elleve kommuner i Rogaland. Årsaken til forbudet er lite nedbør, mindre vann i vannkildene og høyt vannforbruk. Ved å stramme inn på vannforbruket vil det interkommunale selskapet kunne sikre stabil vannforsyning, samt sørge for god kapasitet dersom det skulle oppstå branner, opplyste IVAR forrige uke.

I et Facebook-innlegg mandag viser IVAR hvorfor vanningsforbudet er nødvendig. Der har de lagt ut bilder fra drikkevannskilden Romsvatn i Bjerkreim kommune, hvor de har markert i rødt hvor høy vannstanden kan være, og hvor lav vannstanden er i dag. Til sammen utgjør det om lag 7,40 meter i forskjell.

«Her er bildebevis på at det er lite vann igjen i vannkildene våre. Fortsett å ha fokus på hva dere bruker vannet til», har de skrevet til bildet.

– Vannstanden har nok aldri vært så lav så tidlig på året, for de siste månedene har vi hatt et ganske stort vannforbruk og lite regn i flere måneder, sier Leif Terje Øvernes, driftssjef for vann i  IVAR, til RA.

Har forpliktelser

Men situasjonen er ikke kritisk, fremholder han.

– Vanningsforbudet er ment som et tiltak for å være føre-var, sier Øvernes, som kan betrygge publikum med at dersom det ikke kommer en skikkelig regnskur den nærmeste tiden, så vil det fortsatt være vann i magasinene for mange måneder framover.

– Det er ikke sånn at vi holder på å gå vannlens, men vi har forpliktelser på å skaffe vann året rundt. Skulle det bli en tørr høst og vinter, må vi vite at det fortsatt er vann igjen til neste sommer, sier han.

Bildet på Facebook forteller dessuten ikke hele sannheten, ifølge Øvernes.

– Det viser ikke forskjellen på en normalsommer og nå, men forskjellen på et fullt magasin og nå. Magasinet er dessuten alltid noe nedtappet på denne årstiden, sier han.

Har hatt effekt

Ifølge driftssjefen har den siste ukens vanningsforbud hatt effekt.

– Vi ser at forbruket per døgn går ned. Nå i helga var det faktisk 12 prosent lavere enn de to siste helgene, til tross for at været har vært det samme. Det er likevel ikke snakk om en generell nedgang på 12 prosent. I ukene er vannforbruket større, noe som kan skyldes produksjon i industrien.

– Når tror du vanningsforbudet kan oppheves?

– Det må komme så mye regn at folk ikke har behov for å vanne plene sine. Først da kan vi oppheve det, sier Øvernes.

Hageslange forbudt

Vanningsforbudet gjelder for private og bedrifter i Finnøy, Rennesøy, Kvitsøy, Randaberg, Sola,  Stavanger, Sandnes, Gjesdal, Time, Klepp og Hå. Det er inntil videre forbudt å bruke hageslange, dryppslange, spreder og annet vanningsutstyr til vanning og vasking som krever større mengder vann. Vanning med kanne er lov.

Unntatt fra forbudet er de som livnærer seg av mat, dyr, planter, jordbruk og lignende samt firmaer som utfører bilvask og husvask, melder IVAR.

Mer fra Dagsavisen