Stavanger

Godkjente avtalen om kai: Beinhard kamp om Siriskjær

Flertallet i formannskapet vedtok etter en usedvanlig opphetet debatt å kjøpe kaien på Siriskjær for å løse støykrangelen på Siriskjær. Ap, Frp, SV og Pp rettet knusende kritikk mot å bruke anslagsvis 48 million kroner for å løse en tvist mellom to private parter.

Stavanger formannskap godkjente en avtale om hvor stor andel kommunen skal bidra til kjøp av kaien på Siriskjær, men saken skal til bystyret.

– Dette er en sak vi har vært opptatt av lenge. Prosjektet Norwegian Wood var en del av Stavanger kommune og et viktig prosjekt under utarbeidelsen av Urban Sjøfront og utviklingen i østre bydel, et godt urbant byfornyelsesprosjekt, sa varaordfører Bjørg Tysdal Moe, som ledet møtet.

Ordfører Christine Sagen Helgø er, som rådmann Inger Østensjø, inhabil.

- Skremt

– Jeg blir rett og slett skremt. Dette handler ikke om byfornyelse eller oppstart av Norwegian Wood. Helt i kjernen er dette en tvist mellom to privatrettslige parter. Det står uttrykkelig i saken av kommunen ikke er verken juridisk eller økonomisk forpliktet til å betale 48 millioner kroner til å løse denne tvisten. Jeg innser at noen ikke er villige til å se det. Posisjonen ønsker å bruke 48 millioner kroner til noe kommunen ikke trenger å betale. Det vil ikke Ap være med på. Det er uforsvarlig av kommunen å tre inn i denne tvisten, sa Bjelland, og pekte på kommunens økonomiske situasjon.

– Det er en avskyelig øvelse å sette sykehjemsplasser opp mot andre saker, men det har sjelden eller aldri passet bedre enn i denne saken, tordnet Bjelland.

- Er det ikke slik at vi ikke skal ta stilling til kostnadene, men til avtalen. Bjelland er veldig lettskremt, og har kanskje brukt sin juridiske kompetanse feil, spurte Kristen Høyer Mathiassen (H), med hentydning til Aps gruppeleders tidligere advokatpraksis.

- Kan Bjelland gå god for at det er 48 millioner kroner, spurte Høyer Mathiassen.

- Det har aldri vært snakk om slike beløp, repliserte Per A. Thorbjørnsen (V).

Ikke råd

Frps gruppeleder Tore B. Kallevig ga Bjelland full støtte, og gikk også ut mot Tysdal Moe.

- Vi har ikke økonomisk handlingsrom til å investere i dette. Vi har ikke moralske eller juridiske forpliktelser, sa Kallevig, som stilte spørsmål ved om avtalen var stueren bruk av offentlige midler.

- Jeg er ikke jurist, men Stavanger har kjøpt, regulert og solgt dette området. Vi ønsker et godt bomiljø. En opplagringsplass for båter med støy er ikke god utvikling av Urban Sjøfront, svarte Høyer Mathiassen, og argumenterte med at 48 millioner kroner er prisen for ny kai, mens det er bruksverdien politikerne skulle ta stilling til.

Marcela Molina (SV) støttet Bjelland og Kallevig.

- Dette er en privatrettslig sak Stavanger kommune ikke har noe med å blande seg opp i. Og: Er vi ikke i ferd med å skape presedens, spurte SV-eren, og pekte på for eksempel Gamle Stavanger og støy der.

Sandvig mot posisjonen

Karl W. Sandvig gikk ut av flertallskonstellasjonen og refset sine budsjettkamerater.

- Det er ikke slik at vi som er mot avtalen, er mot byutvikling. I neste runde er det bare et spørsmål om mye kommunen skal betale. At det blir X millioner kroner, er det ingen tvil om, sa Sandvig.

- Ingen bestrider at kommunen ikke har et juridisk ansvar. Alle er opptatt av godt bomiljø, men skal vi kutte på helse, omsorg og skole, sa Terje Rønnevik.

- Hva med det moralske ansvaret. Stavanger kommune har kjøpt, regulert og solgt tomten. Føler ikke representanten et moralsk ansvar, spurte Høyer Mathiassen.

- Jeg føler et større moralsk ansvar for å opprettholde et godt skoletilbud og et godt tilbud til eldre, svarte Rønnevik.

Avtalen ble godkjent ved støtte fra H, KrF, Sp, V og to uavhengige representanter (Solum Larsen og Hilde Karlsen). Ap, Frp, SV og Pensjonistpartiet stemte mot, og partiene anket også saken til bystyret.

Mer fra Dagsavisen