Viking-spillerne jubler seier i 1.divisjonskampen mellom Tromsdalen og Viking på TUIL Arena. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB scanpix

«Fundamentet for å henge med i toppen er lagt»

KOMMENTAR: 2-0-seieren mot Tromsdalen var på ingen måter noe fyrverkeri, men Viking framsto igjen meget solide bakover på banen. Det er faktisk det viktigste momentet for å kunne henge med i toppstriden. Så får en håpe at Mjøndalen bare var et glipptak.

Følg RA Sporten på Facebook!

Etter hjemmefadesen sist var det særdeles viktig for Viking å komme opp på hesten igjen. Med seks poeng på de første tre kampene ligger laget på en godkjent 4. plass på tabellen. Fundamentet for å henge med i en tetstrid er i det minste lagt. Samtidig kan det virke som om de mørkeblå ikke har råd til for mange feilskjær om de vil ha heng på de lyseblå naboene helt i toppen.

Det er selvsagt tidlig å komme med de store konklusjonene alt etter tre serierunder. Noen klare tendenser kan vi likevel merke oss hos Viking.

LES OGSÅ: Både Viking og Sandnes Ulf vant

Defensivt er de ganske solide. I alle fall på bortebane. Kongsvinger kom knapt til sjanser mot Viking i premieren. Tromsdalen skapte også svært lite søndag. Bare en gang glapp det skikkelig for Viking. Det var da Tord Johnsen Salte rotet bort en ball som burde gitt scoring imot på slutten av første omgang.

I den offensive biten av det defensive arbeidet – det høye presset – har også Viking vært meget gode i sine to første bortekamper.

Jeg tror dette med hell kan overføres til hjemmekampene i fortsettelsen. Mot Mjøndalen bommet nok trenerteamet litt på kampplanen.

LES OGSÅ: Tripic forventer mer av seg selv

Skal Viking komme seg bort fra hjemmekomplekset sitt må de vise noe helt annet enn hva den første kampen på nydøpte SR-Bank Arena bød på. Det er ekstremt stressende å bli jaget ned på den måten Tromsdalens forsvarere, og Kongsvingers forsvarere, i perioder ble i disse bortekampene. Så blir det spennende å se hva trenerteamet lander på mot kontringsvillige Åsane kommende søndag.

Starten på sesongen har også avslørt at Viking har fått seg en skikkelig krumtapp i midtforsvaret. Det er bare så synd at Leo Østigård er her på lånt tid.

At Molde allerede nå anser ham som en framtidig kaptein er lett å skjønne.

LES OGSÅ: Torsteinbø: – Det har vært en frustrerende tid

Da jeg så duoen Nakkim/Østigård bli avkledd på defensive dødballer i luften mot Fløy på Midjord skal jeg ærlig innrømme at jeg lurte på hvordan dette skulle gå.

De to – og spesielt Østigård – har siden overbevist voldsomt.

Yngstemann i forsvaret kaster seg inn i dueller med dødsforakt. Han leser spillet bra og tar kommandoen. En herlig liten bulldogg – som beviser at alle regler har et unntak. Det er faktisk mulig spille stopper uten å være 190 i Obos-ligaen. Såframt vedkommende er smart og helt ekstremt tøff i duellene. Det er unggutten.

Den svake kampen mot Mjøndalen hadde stopperne selvsagt sin del av ansvaret for. Samtidig får dessverre keeper Amund Wichne mest skyld i min bok etter den kampen. For serieåpningen har også vist at Iven Austbø fortsatt bør være et klart førstevalg.

LES OGSÅ: Berntsen varsler fire endringer

At Bjarne Berntsen kan ta store grep i forhold til startmannskapet, og likevel stille slagkraftige neste uke, er også et stort pluss. Denne gangen skiftet han ut fire mann og fikk respons. Det hadde neppe skjedd i fjor. Den konkurransen blir, som tidligere nevnt, gull verdt i fortsettelsen. Viking er en klubb hvor spillerne skal være på tå hev.

Skal en dra fram et foreløpig klart minus er det antallet sjanser Viking produserer. Mot KIL var det OK, mot Mjøndalen katastrofalt få, mens en skapte fem-seks gode muligheter mot Tromsdalen. Det mangler fortsatt litt på samhandling og presisjon. Både i overganger, etablert spill og når ballen gjenvinnes høyt. Sjanseantallet bør på det jevne bli høyere.

Samtidig holder det som ble produsert søndag i massevis – om Viking er så solide bakover som mot Tromsdalen.

LES OGSÅ: For enkelt å skylde på rekkevidden

Kampfakta og Vikingbørsen:
Fotball, Obos-ligaen
Tromsdalen – Viking 0–2 (0–0)
Mål: 0–1 Julian Ryerson (55), 0–2 Tommy Høiland (86).
Dommer: Mads Skarsem, Charlottenlund.
Gult kort: Lars-Gunnar Johnsen, Anders Karlsen, Tromsdalen, Julian Ryerson, Viljar Vevatne, Kristian Thorstvedt, Zymer Bytyqi, Viking.
Rødt kort: Tobias Vibe (78), Tromsdalen.
Viking (4-3-3): Iven Austbø 5 – Claes Kronberg 5, Leo Østigård 7, Markus Nakkim 6, Viljar Vevatne 6 – Julian Ryerson 6, Tord Johnsen Salte 4 (Steffen Ernemann 5 i 34 min.), Kristian Thorstvedt 5 (Fredrik Torsteinbø i 11 min.) – André Danielsen 5, Tommy Høiland 5, Zlatko Tripic 6 (Zymer Bytyqi i 1 min.).