Nyheter

Flere fullfører videregående i Rogaland

Flere fullfører videregående skole i Rogaland. Kongsgård-elever tror mobbeombud kan være én årsak.

Ferske tall for videregående skoler ble lagt fra i opplæringsutvalget i Rogaland fylkeskommune tirsdag. Frafallstallene utgjør 132 færre elever for siste årskull enn for forrige årskull.

– Det kan være at innføringen av mobbeombud slår positivt ut. Det kan føre til at flere lærere tar mer tak i problemet, og det vil gi et tryggere miljø på de ulike skolene, sier Maia Lapidus Pettersen (18) til RA.

Hun er elev på Stavanger katedralskole, Kongsgård.

Tallene viser bedring også i landet som helhet.

– Kunnskapsløftet ble nevnt på nyhetene som en årsak, men den endringen har jo vært i gang lenge, sier Jonas Åsnes (19), også Kongsgård-elev.

– Tydelige på nullvisjon 

Fylkesordføreren er naturlig nok glad for de nye tallene.

– Vi i det nye politiske flertallet som overtok etter valget, var veldig tydelige på vår ambisjon om en nullvisjon for frafall, elevene må få brukt de evnene hver enkelt har. sier Solveig Ege Tengesdal (KrF) til RA.

Hun legger vekt på at administrasjonen har fulgt opp.

– Vi har gitt et tydelig signal om at videregående skole er det viktigste av det viktige i fylkeskommunen. Nullvisjonen har gjort noe med måten vi jobber på politisk, og det har administrasjonen fulgt godt opp, sier Tengesdal.

Hun legger vekt på de psykososiale forholdene og elevenes psykiske helse.

– Elever som trives er viktig for læringsmiljøet, sier Tengesdal, som også peker på at et mobbeombud nå er på plass.

– Lokal satsing fører fram

Fylkesvaraordføreren er også fornøyd med at Rogaland styrker sin posisjon.

– Høyresiden vil si at resultatene skyldes fraværsgrensen, men den gjelder selvsagt for alle elever i alle fylker. Det viktige er at vår satsing lokalt fører til at Rogaland klatrer på fylkeslisten over antall elever som fullfører videregående, og vi er nå fjerde beste fylke, og har gått opp fra sjuende plass nasjonalt, sier Marianne Chesak (Ap) til RA.

Tallene til Statistisk sentralbyrå (SSB) tar utgangspunkt i elever som startet videregående opplæring i et bestemt år, og status på disse elevene fem år etter. Fra 2016 til 2017 er endringen merkbar i Rogaland.

– I 2017 har per årskull 132 flere elever i Rogaland fullført videregående skole enn i det forrige årskullet, sier Chesak.

Sosialrådgivere

Chesak mener ekstra penger til sosialrådgivere og mer penger til vikarer har slått positivt ut.

– Vi har økt ressursene til sosialrådgiver med 10 prosent på alle skolene vår. I tillegg vil det nå styrkes med en ny 50 prosents stilling på seks utvalgte skoler i fylket vårt, sier Chesak.

Hun opplyser at flertallspartiene i budsjettene framover har lagt inn 7 millioner hvert år for å sikre vikar fra første stund ved lærers sykdom.

– Vi har også bestemt at det skal forekomme mindre bruk av klassesammenslåing, som gir mer lærertid til hver enkelt elev, sier varaordføreren.

Mobbeombud

Hun trekker fram konkrete endringer i fylkeskommunens skolesektor.

– Vi har fått et eget mobbeombud, som skaper en trygg arena for våre elever og lærlinger til å kunne melde fra om en vanskelig eller vond tilværelse på skolen, sier Chesak.

Hun viser også til økt ressursbruk i tilbudet om pedagogisk-psykologisk rådgivning (PPT).

– Det sikrer at elever som trenger tilpasset undervisning får dette i bedre grad, og vi jobber for å bedre samarbeidet mellom helsesøster og sosialrådgiver, sier Chesak.

Hun hevder også at Rogaland har fjernet noen «tidstyver» for lærerne, og viser til det hun kaller «byråkratiserende tiltak» som kartleggingsprøver og rapporteringskrav som tar mye tid.

– Vi mener det viktigste er at lærerne får tid til å være lærer, og har blant annet fjernet kartleggingsprøver i vg1 og gjort forenklinger i vurderingsregelverket, sier Chesak.

Steffensen (Frp): – Fin utvikling

Utdanningskomiteens leder Roy Steffensen (Frp) er fornøyd med at flere fullfører videregående skole i Rogaland.

–  Rogaland har hatt en svært fin utvikling, og øker bra. Vår ambisjon er at 9 av 10 skal fullføre, og det er gledelig å se at Rogaland er på rett vei og helt i toppen. Vi skal holde trykket oppe slik at enda flere ungdommer fullfører, blant annet ved å beholde fraværsgrensen, gjøre yrkesfagene mer praksisrettet og få flere lærere på grunnskolen, sier Roy Steffensen (Frp), leder av utdanningskomiteen på Stortinget, i en pressemelding.

– Målrettet jobbing

Kvitsøybuen fornøyd med Stortinget og egen regjering.

– Vi har jobbet målrettet for å hindre frafall og ser nå at flere elever er til stede i undervisningen, de lærer mer og færre faller fra. Vi er ikke i mål, da vi ser at det fortsatt er altfor mange som ikke fullfører, men politikken vår virker og pilene peker i riktig retning, sier rogalandsrepresentanten.

Tidlig innsats i barneskolen vil bli vektlagt også for å øke i videregående utdanning.

– Den viktigste enkeltårsaken til frafall i skolen er svake faglige ferdigheter fra grunnskolen, derfor bruker vi også mye penger på å bedre ferdigheter i basisfag, samt flere lærere på spesielt 1.–4. trinn. Penger brukt på tidlig innsats er en investering vi vil få tilbake om 20 år i form av reduserte dagpenger, arbeidsmarkedstiltak og arbeidsledighetstrygd, sier komitélederen.

Både yrkesfag og studieforberedende fag øker

Både på yrkesfag og studieforberedende øker gjennomføringen. Økningen er størst blant elever som begynner på studieforberedende utdanningsprogrammer. Der fullfører hele 87 prosent, framholder Steffensen, og legger fram tall som viser at gjennomføringsgraden for 2006-kullet i Rogaland var 73 prosent.

Fra 2011-kullet til 2012-kullet økte antallet som fullførte økte med 2,1 prosentpoeng. 77 prosent av dem som begynte på videregående skole i Rogaland i 2012 fullførte innen fem år. Dette er det høyeste tallet som er målt, og en økning på 2,1 prosentpoeng fra i fjor – og en økning på nesten 4 prosentpoeng siden Kunnskapsløftet ble innført i 2006.

Fakta om frafall:

* Kvalitetsmeldingen for videregående opplæring 2017 viste at 74,8 prosent av elevene som startet i videregående opplæring i 2011 etter fem år hadde oppnådd fagbrev, yrkeskompetanse eller studiekompetanse og 2,8 prosent hadde fullført planlagt grunnkompetanse. Dette utgjør 4646 av de 5983 elevene som startet videregående opplæring for første gang i 2011. De resterende 22,4 prosentene fullførte ikke. Men en fant likevel at flere i denne gruppen hadde gjennomført deler av opplæringsløpet.

* Flere jenter enn gutter gjennomfører videregående opplæring. Tallene for Rogaland viste at 81,3 prosent av guttene gjennomførte studieforberedende mot 88,4 prosent av jentene, for yrkesfag fullførte 63,3 prosent av guttene og 67,2 prosent av jentene opplæringsløpet.

* Fylkestinget har vedtatt nullvisjon mot frafall.

* I 2017 gjennomførte opplæringsavdelingen i Rogaland fylkeskommune et forsøk der elever som manglet fra ett til tre fag for å fullføre og bestå et studieforberedende utdanningsprogram fikk tilbud om gratis privatisteksamen. Av de 130 elevene som ble informert om at de nesten var i mål og som fikk dette tilbudet, takket 90 ja. Av disse 90 besto 45 elever, som da oppnådde studiekompetanse.

* Systematisk jobbing overfor elever med færre enn 25 karakterpoeng fra grunnskolen har hatt positiv effekt ved at flere klarer å fullføre. For at enda flere skal fullføre videregående opplæring ønsker fylkesrådmannen å starte opp et prøveprosjektet med økt sosialrådgiver ressurs på noen utvalgte videregående skoler.

Kilde: Rogaland fylkeskommune

Mer fra Dagsavisen