Faren over i Sokndal – men etterslokking tar dagevis

Alle som var evakuert i forbindelse med skogbrannen i Sokndal, har fått flytte hjem. Etterslokkingen kan imidlertid ta en hel uke.

Av NTB, Marius Helge Larsen

Etter en dramatisk natt og en dag med venting fikk de over 100 evakuerte beboerne i Sokndal onsdag ettermiddag beskjeden de hadde ventet på: Nødetatene følte seg ganske trygge på at det var forsvarlig å flytte hjem.

– Vi reduserer litt på de ressursene som har hatt med evakueringen å gjøre. Samtidig fortsetter brannvesenet med mye ressurser, sa innsatsleder Torleif Paulsen i Sørvest politidistrikt på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Da hadde flammene herjet i heiene rundt bygda i nærmere ett døgn. Allerede tirsdag ettermiddag begynte et tykt røyklag å legge seg over flere bebodde områder, og flere hus sto i fare for å bli slukt av brannen.

– Kunne gått veldig galt

Resultatet ble at beboere fra 148 boenheter ble evakuert, og at nødetatene trykket på «den store knappen».

Gjennom hele natten jobbet store brannmannskaper for fullt, og onsdag morgen fikk de også hjelp av brannhelikoptre.

– Det kunne gått veldig galt, konstaterer brann- og redningssjef Nils-Erik Haagenrud i Rogaland brann og redning.

I løpet av onsdag fikk brannvesenet stadig mer kontroll over flammene.

– Risikoen var jo i natt, da det var mørkt, mye vind og stor hastighet på brannen. Vi hadde egentlig ikke oversikt over hvor brannfronten var, sier Haagenrud.

Slokkingen fortsetter i flere dager

Etter at dagslyset kom, ble det lettere å få oversikt ved å fly over med helikopter. Brannvesenet anslår at det har brent i område på over 7.000 mål, men at ikke hele arealet på innsiden av dette området har brent.

Onsdag kom det fortsatt røyk fra en rekke busker og trær i utkanten av kommunesenteret, og slokkingsarbeidet vil fortsette i lang tid.

– Vi ser røyk. Vi kommer helt sikkert til å holde på fram til helgen, med samme mannskap som nå. Så vil vi nok redusere og drive med etterslokking en uke til, sier Haagenrud.

En hytte og et båtnaust ble ødelagt av brannen, men ellers har skadene på bebyggelsen vært begrenset. Ingen mennesker er blitt skadd.

– Heldigvis er det stort sett utmark og skog som har gått tapt, sier Paulsen i politiet.

Preget kommunen

Brannen har satt et tydelig preg på den lille kommunen. Idrettshallen ble i løpet av få timer omgjort til evakueringssenter tirsdag kveld, og på kommunehuset gikk politifolk, brannvesen, andre redningsmannskaper og folk fra Sivilforsvaret inn og ut av dørene gjennom hele onsdagen.

Barne- og ungdomsskolen Sokndal skole, med om lag 450 elever, holdt stengt onsdag. Årsaken var røyken som har ligget over Sokndal sentrum.

150 brannmannskaper, Heimevernet og frivillige har deltatt i slokkingen, i tillegg til seks helikoptre.

Selv om den umiddelbare faren nå er over, betyr det på ingen måte at det ikke kommer til å brenne mer. Men brannvesenet slår fast at det ikke er fare for at situasjonen igjen skal bli like dramatisk som natt til onsdag.