Stavanger

Får inn nye Gladmat-elementer

Mona Vervik jobber i disse dager med å gjennomføre Gladmat-festivalen med nye impulser uten å gi slipp på de tradisjonelle elementene.

Av: Eigil Kloster Osmundsen

Følg RA på Facebook og Twitter!

Mona Vervik, bosatt på Madla, har vært leder for Gladmatfestivalen siden sommeren i 2011.

– Denne gangen er temaet for festivalen nye tider. Vi har utfordret utstillere, samarbeidspartnere og restauranter til å tolke dette på sin egen måte, sier Vervik til RA.

LES OGSÅ: Festivaluker på høygir

Ifølge henne handler dette blant annet om en økt bevissthet når det kommer til bruk av råvarer. Vervik påpeker videre at internasjonalisering og inspirasjon fra andre matkulturer har ført til at det under årets festival skal vies et område til mat som kommer fra andre kulturer i verden.

Småretter hos utstillerne

– Årets motto er å få smaken på noe nytt, og alle utstillerne kommer til å selge en rett for 30 kroner, slik at de besøkende kan prøve ut nye retter uten å tømme lommeboken, sier Vervik videre.

Tidligere år har innebåret så mye som 250.000 besøkende fordelt på fire dager, men det er ifølge henne ikke dette tallet som avgjør om festivalen anses som vellykket eller ikke.

– Det som kan bidra i positiv retning i år er at Gladmat utvider seg arealmessig. Samarbeidet med aktører i Fargegata er et eksempel på dette. Det handler om å ta vare på tradisjoner og være nyskapende samtidig, sier Vervik.

LES OGSÅ: Skal skape «lått og løye» på Gladmat

Et av arrangementene her avholdes av Hanekam. Det blir ny chili-spisekamp med «Chili-Klaus», der fjorårets vinner skal utfordre nye deltakere. Seansen har fått navnet «Last man standing». Dette blir en meget sterk opplevelse. Vervik oppfordrer derfor hardhauser til å besøke Hanekam klokken 14.00 på fredag.

Musikere på restauranter

En annen endring under årets festival er at den tradisjonsrike Gladmatmiddagen flyttes fra telt i Vågen inn til tre av byens restauranter; Renaa, Fish & Cow og Bølgen & Moi. Underholdningen med Heine Totland i spissen vil flytte seg fra restaurant til restaurant.

– Nå flytter vi inn i tre anerkjente restauranter. Her er det viktig å få fram at musikerne skal ha varierte opptredener, slik at publikum får seg en overraskelse til enhver tid. Jeg har troen på dette. Det blir i alt fem personer som skal stå for dette opplegget, sier Vervik.

I år stiller Gladmat AS med i underkant av 100 frivillige arbeidere. Deres hovedoppgave er opp- og nedrigging av hele festivalområdet, men det er ifølge Vervik også behov for dem under selve arrangementsdagene denne uken.

– Snekring, maling, rigging av hovedscenen og andre oppgaver opptar disse personene fra morgen til kveld slik at publikum trives. Jeg blir rørt av å se at så mange hjelper til år etter år, sier Vervik.

Fornøyd med programmet

– Noe jeg særlig gleder meg til er Pia Myrvolds opptreden på hovedscenen torsdag klokken 18.00. Hun skal lage et stort, spiselig kunstverk mens tilskuerne observerer. Dette vil også bli filmet, sier Vervik, og fortsetter:

– Jeg håper at publikum får flotte festivaldager. Her er det mye forskjellig å gjøre, og målet er at samtlige besøkende finner noe som vekker deres interesse.

LES OGSÅ: Slik blir programmet under årets Gladmatfestival

Mer fra Dagsavisen