Få arrangementer samler like mange folk i Vågen som Gladmat. Her fra 2014-utgaven. Foto: Frode Olsen

Festivaluker på høygir

Mat, ski, tatoveringer og fisk er stikkord som preger de neste ukene i distriktet.

Se oversikt over julifestivalene nederst i saken!

Andre halvdel av juli er definitivt tiden hvor mange festivalarrangører har funnet det mest gunstig å invitere til folkefest.

Allerede i morgen arrangeres den 48. utgaven av Fiskefestivalen på Sjernarøy. Neste uke står Gladmat, Den spiselige byfest og Tattoo Convention på plakaten, før Blink i Sandnes og NM i skateboard (teknisk sett ikke en festival, men vi tar den med likevel) går av stabelen uken etter.

LES OGSÅ: Skal skape «lått og løye» under Gladmat

Rolf Norås, kultursjef i Stavanger, gleder seg over det som rører seg i byen de kommende ukene.

– Jeg er ikke mest opptatt av antallet festivaler, men at vi lager gode festivaler og foredler de vi har, sier Norås til RA.

Fem millioner årlig

Stavanger kommune bidrar årlig med om lag fem millioner kroner til ulike festivaler, inkludert Gladmat. Foruten nevnte arrangementer trekker Norås fram Kammermusikkfestivalen (16.–21. august), Nuart (11.–16. september) og Kapittel (14.–18. september) som eksempler på hva vi har i vente senere i år.

– På et generelt grunnlag er jeg glad for at vi har så mange festivaler som vi har. Det kommer til uttrykk gjennom sjenerøse bidrag økonomisk.

Selv om kommunen stiller millioner av kroner til disposisjon, og også har etablert et eget festivalforum, er Norås klar på at kommunens innblanding må begrenses.

– Det er klart vi har et ris bak speilet, siden vi bevilger så mye penger. Samtidig er det forferdelig viktig å presisere at om festivalene skal være gode, må de være basert på at de bygges opp nedenfra, ikke vedtas av en kommune. Det er avgjørende at festivalene styres av festivalene selv. De vet best hva det er behov for innenfor den sjangeren de dekker, sier han.

Hull i festivaljungelen

Norås tenker eksempelvis på hva som kunne ha skjedd hvis kommunen hadde overtatt driften av en vellykket festival som Maijazz.

– Da ville den blitt kjedeligere og dyrere, mener kultursjefen.

Til tross for at han ønsker å begrense kommunens innblanding, mener han det i enkelte tilfeller kan være fornuftig at administrasjonen eller politikere tar initiativ til noe nytt.

– Det hender at det kan være hull i festivaljungelen, at enkelte uttrykk ikke er godt nok dekket innenfor den totale festivalfloraen.

Et eksempel er tomrommet som fulgte etter at musikkfestivalen Rått og Råde måtte kaste inn håndkleet etter 2012. I år prøvde Mablis seg med et lignende arrangement i mindre skala på Våland. Festivalen ble omtalt som en suksess.

– Så gjenstår det å se om Mablis får det til kommende år også, sier Norås. 

Festivaler i juli

Fiskefestivalen 2016

Hva: Fiskefestival
Når: 16. juli
Hvor: Sjernarøy Maritim

Sjernarøy drar til med den 48. fiskefestivalen i rekken. «Og vi har ingen som helst planer om å gi oss ennå», melder arrangøren. Selve fiskingen starter klokken 10.30. Det blir premier for største lyr, største sei og største torsk i ulike kjønns- og aldersklasser, i tillegg til stintefiske for de minste barna. Fisken må være veid innen 14.30 hvis du vil ha muligheten til å vinne. På kvelden blir det musikk og dans til Kilts og Synth Å Le. 

Gladmat

Hva: Nordens største matfestival
Når: 20.–23. juli
Hvor: Vågen i Stavanger

Gladmat trenger neppe ytterligere introduksjon. Ifølge Gladmat selv besøker opp mot 250.000 mennesker festivalen i løpet av fire dager. I år arrangeres festivalen for 18. år på rad. Holder åpent fra 12.00–21.00 onsdag–til fredag, mens det åpner én time tidligere på lørdag.

Den spiselige byfest

Hva: Byfest
Når: 20.–23. juli
Hvor: Området rundt Ryfylkegata på Storhaug

Den spiselige byfest er en lavterskelfest på Storhaug, arrangert av etter hvert profilerte aktører som Ostehuset, Innovation Dock, Mathallen Stavanger og Urban Sjøfront. Konseptet går ut på at aktørene flytter ut på gata og serverer mat og drikke i avslappende omgivelser. I år utvider festivalen både i åpningstid og areal. Området holder åpent fra 12.00 på formiddagen til 23.00 på kvelden hver dag. Vel møtt!

Tattoo Convention

Hva: Tatoveringsfestival
Når: 22.–23. juli
Hvor: Sjøhusene i Stavanger

Lyst på ny tatovering? Da er kanskje Stavanger Tattoo Convention plassen. En rekke nasjonale og internasjonale artister kommer til Sjøhusene for å dekorere dem som vil. Årets arrangement blir det 12. i rekken.

Blink

Hva: Verdens største sommerskifestival
Når: 27.–30. juli
Hvor: Sandnes, Ålgård og Lysebotn

I 2006 ble skifestivalen Blink arrangert for første gang. Siden den gang har festivalen vokst til å bli verdens største skiarrangement på sommerstid. Arrangementet starter med offisiell åpning og langløp på Ålgård onsdag 27. juli. Dagen etter arrangeres det beintøffe motbakkerennet Lysebotn Opp. Fredag og lørdag blir det folkefest i Sandnes, når flere av verdens beste skiskyttere og langrennsløpere tar på seg rulleskiene midt i sentrum. 

Skate-NM

Hva: Norgesmesterskap i skateboard
Når: 29.–31 juli
Hvor: Tasta skatepark

Stavanger får æren av å arrangere NM i den splitter nye parken på Tasta. Dette blir tøft!