Nyheter

Få lokaler står tomme, men nyetableringer tar tid

Det er få lokaler som står tomme i sentrum, men det tar lengre tid å få på plass nye leietakere nå, enn tidligere.

Av totalt næringsareal i Stavanger sentrum står 5,2 prosent tomt, mot 5,5 prosent i fjor. For handelslokaler er tallet redusert fra 4,2 prosent til 3,4 det siste året.

– Det har vært ganske tøft i en lengre periode nå. Det vi ser er at leietaker tenker seg ekstra godt om før de velger å etablere seg. I tillegg tenker gjerne utleier mer over hvem de leier ut til, sier Cecilie Christ, daglig leder i Stavanger sentrum.

Hun sier det er betydningsfullt for publikum at det er innhold på gateplan, og at ledigheten kan bli oppfattet som større enn den egentlig er, dersom mye i samme gate står tomt.

– Søregaten er et eksempel på en smal gate hvor det har stått mye ledig. Der har vi målt trafikken, og vi ser at gjennomstrømmingen blir mye større med en gang lokalene fylles opp, sier Christ.

Omstillingsevne

Christ sier sentrumskjernen er avhengig av dynamikk, og at selv de etablerte må ha evnen til å omstille seg.

– Det er alltid trist når noen legger ned, men da åpnes det samtidig nye dører, sier Christ.

På Arkaden Torgterrassen er ledigheten på seks prosent.

– Det er ikke urovekkende tall i dagens marked, men ledigheten kan nok virke større enn den egentlig er, fordi vi har ledige lokaler konsentrert på ett sted i senteret, ved inngang St. Petri, i tillegg til at H&M skal utvide sin butikk på Arkaden på nyåret, sier senterleder Ann Elin Marthinussen.

Hun forteller at de ikke har blitt voldsomt berørt av nedgangen i oljen, men hun kjenner seg igjen i det Christ sier om at det tar tid å få på plass nye leietakere.

– Vi merker at leietakerne ønsker å være sikre på etableringen før de gjør noe, og vi er også opptatt av at de skal passe inn hos oss, sier Marthinussen, og legger til at det snart er ting som skjer på Arkaden.

– Vi har et par internasjonale aktører som har vist stor interesse, men det er alt jeg kan si akkurat nå, sier Marthinussen.

Mer fra Dagsavisen