Nyheter

– Ære være alle som kan sørge for at folk blir gift

Human-Etisk Forbund er skeptiske til opplæringen som gis når kommunen overtar ansvaret for borgerlig vigsel. Den norske kirke har derimot stor tillit til de folkevalgte.

– Jeg tror ikke de som vies i det kommunale systemet vil få et dårligere tilbud enn andre. Den oppgaven blir gitt til folk jeg har stor tillit til, sier fungerende biskop i Stavanger bispedømme, Anne Lise Ådnøy.

– De som skal vigsle har lang nok erfaring i livet til å klare den oppgaven. Det er en tillitssak, og jeg tror det blir forvaltet på en god måte, legger hun til.

Fra 1. januar 2018 overføres borgerlig vielse fra tingretten til kommunen, som betyr at ordførere, varaordførere og kommunalt ansatte eller folkevalgte som kommunestyret selv gir slik myndighet til, kan utføre vigsel. 

Kirken frykter ikke å miste brudepar til kommunen som et resultat av lovendringen, men Ådnøy mener kirken må være tydeligere på hva de har å tilby.

– Vi forretter også enkle vielser, og det tror jeg vi må være tydeligere på. Det er ikke slik at alle vielser trenger være store bryllup – det går fint an å bruke kirkerom eller tilstøtende smårom eller kontorer, sier Ådnøy.

– Så dere frykter ikke at folk nå springer til rådhuset i stedet for til kirken?

– Nei, det er ingen frykt i Den norske kirke. Det viktigste er at folk gifter seg. Ære være alle som kan sørge for at folk blir gift, sier Ådnøy.

Likevel mener hun at det kirkelige ritualet har et fortrinn.

– Under løfteavleggelsen lover brudeparet hverandre troskap til døden. Hvis jeg selv var i den situasjonen hvor jeg skulle giftet meg nå, ville jeg valgt en kirkelig vielse i all enkelhet.

LES OGSÅ: – Alle vil vie likekjønnede

Lik behandling

Konstituert seremonisjef i Human-Etisk Forbund, Tale Pleym, sier forbundet ikke er skeptiske til at kommunen har overtatt ansvaret, men at de er skeptiske til opplæringen som gis.

– I og med at kommunene ikke har fått en mal de kan følge, kan vi risikere at det blir forskjeller mellom kommunene, og at det går utover innbyggerne, sier Pleym, og legger til at hun tror det er viktig at vigsleren har en nøytral rolle.

– Spesielt på små steder er nok dette viktig, og derfor bør kanskje også personer i offentlige roller ha mulighet til å vigsle. Det er flott at kommunene får denne muligheten, men vi er opptatt av at alle innbyggerne får god informasjon og lik behandling, sier Pleym til RA.

LES OGSÅ: Flere melder seg ut av kirken

Skal læres opp

Martha Rødde er leder i politisk sekretariat i Stavanger kommune, og opplyser at alle som skal utføre vigsel i Stavanger kommune skal læres opp.

– Vi har laget en håndbok med kjøreplan, retningslinjer og eventuelle spørsmål som måtte komme. Samtlige av dem som skal vigsle må gjennom en opplæring, og de slipper ikke til før de vet hvordan alt skal gjøres, sier Rødde.

Hun opplyser at administrasjonen har vært i dialog med ansatte ved tinghuset, og at håndboken er utarbeidet etter innspill derfra. Det er administrasjonen som har ansvar for papirarbeidet og det administrative, mens vigsleren tar seg av det «fysiske», som dialog med brudeparet og selve vigselsformularet.

– Det er viktig for oss at dette gjøres skikkelig og på en ryddig måte. Når det er sagt gleder vi oss veldig til å komme i gang, sier Rødde.

Mer fra Dagsavisen