Stavanger

Er lei av å jage bråkete ungdommer

Deli de Luca er en samleplass for ulike ungdomsgrupperinger. Butikksjef Axel Chalecki er lei av bråk, rot og høylytte ungdommer. Han frykter også narkosalg rundt butikken. Nå tar butikken grep for å få ungdommene bort.

Bilde 1 av 4

Tidligere var det Sølvberget som var samleplassen til ungdommer. De siste årene er det Deli de Luca i Klubbgata som har overtatt.

Butikksjef Axel Chalecki liker det ikke. Daglig må han be høylytte og ufine ungdommer om å forlate butikkens sitteområder ute og inne.

– Dette er et problem for oss. Vi vil ha dem bort. Jeg er lei, sier butikksjef Axel Chalecki til RA, og fortsetter:

– De roter. Kaster boss og snus bak benkene. Støynivået er høyt. De banner og er høylytte foran barn og barnefamilier. Det passer seg ikke. Hele tiden må jeg be dem om å gå, forklarer Axel Chalecki.

Mistenker narkosalg

Ifølge butikksjefen foregår det mye mistenkelig aktivitet, som kjøp og salg av narkotika.

– Jeg har aldri sett narkotika bytte hender med mine egne øyne, men jeg er 99 prosent sikker på at det skjer. Jeg er her hver dag. Det skjer mye rart.

Ungdommene er hovedsakelig mellom 16 og 18 år. Noen er yngre, 13–14 år, mens andre kan være i 20-årene.

Gjengangere

– Det er veldig ofte de samme folkene, med ulike etniske bakgrunner. Både nordmenn og utlendinger, sier Chalecki.

Ifølge butikksjefen pleier ikke ungdommene være aggressive. De pleier å forlate området når han ber dem om det.

– Men de vet når jeg ikke er på jobb. De er ikke alltid like hyggelige mot kollegene mine, sier Chalecki, som har ringt politiet flere ganger.

– Det er ikke ofte de kommer. Det har vært slåsskamper her. Noen av dem får absolutt ikke komme inn i butikken.

Tar grep etter møte med politi og kommune

Denne uken var butikken i møte med politiet og Uteseksjonen i Stavanger kommune.

– Vi har allerede fjernet utemøblene. Nå har vi sluttet med gratis trådløst internett. Vi skal også sette opp kamera og lys så de ikke kan gjemme seg bort, forklarer Chalecki.

Politiet: – Vi tar dette kjempeseriøst

– Til en viss grad er det grupperinger og gjenger, men de er ikke mange. Det er noen få som gjør mye ut av seg. Og da er det snakk om grov vold og trusler mot jevnaldrende, sier leder for Stavanger-politiets U18-avsnitt, Jan Atle Larsen.

– Det er rundt ti personer som er gjengangere. Vi opplever slåssing mellom ulike grupperinger, men også uprovosert vold mot jevnaldrende ungdommer. Folk som blir banket opp, fortsetter Larsen.

Politiet får ofte bekymringsmeldinger fra urolige foreldre.

– Vi tar dette kjempeseriøst. Politiet bruker mye ressurser på ungdomskriminalitet, understreker Larsen.

U18-avsnittet er en forebyggende instans. Ungdommer i «faresonen» blir tatt inn til avhør, og det kjøres et opplegg for å få livet på rett spor igjen.

– Det er tilfeldig hvordan ungdommer havner i slike miljøer. Vi har ansvaret fram til de er 18 år. Noen blir kriminelle, men vi prøver å stoppe dem før det. Og det lykkes vi med i stor grad, sier Larsen, som sier Larsen.

Politioverbetjent Larsen bekrefter at Deli de Luca i Klubbgata er en samlingsplass for ungdommer, men at det ikke nødvendigvis begås kriminelle handlinger rundt butikken.

Larsen sier antall politisaker med mindreårige ikke har økt.

Til dette sier butikksjef ved Deli de Luca, Axel Chalecki, at politiet skulle kommet oftere når butikkansatte ringer.

– Da hadde de fått flere saker, sier Chalecki.

Uteseksjonen: – Flere voldssaker

Uteseksjonen i Stavanger er ikke bekymret for gjengkriminalitet, men leder Kim Nesse registrerer at flere ungdommer er involvert i voldssaker.

– Akkurat nå skjer det mye. De siste månedene er det flere ungdommer som får voldssaker på seg enn på samme tid i fjor, sier leder for Uteseksjonen i Stavanger kommune, Kim Nesse.

– Sakene går på grupperinger som begge ypper til bråk, men det gjelder også tilfeldig uskyldige ungdommer som plutselig havner i bråk, sier Nesse, som også bekrefter at Deli de Luca er den store samlingsplassen for ungdom i Stavanger sentrum.

– Vi liker ikke at de yngste henger i sentrum. Det er ubehagelig for ungdom å gå forbi en ansamling på 16 jevnaldrende som er høylytte.

Bråkmakere blir ikke fanget opp

Nesse sier ungdom som lager bråk ofte har problemer som ikke blir fanget opp.

– Det kan være dårlige hjemmeforhold, at de sliter på skolen, ikke har jobb og at de føler seg oversett, sier Nesse.

Han understreker at dette kun gjelder et fåtalls ungdommer.

– Ungdom i dag er mer ordentlig enn ungdom for 20 år siden, sier Nesse.

Uteseksjonen har god oversikt over hva som skjer i ungdomsmiljøene i sentrum og rundt i bydelene. Nesse er ikke bekymret for ungdomsgjenger.

– Vi vil ikke kalle det gjenger, da det er mer snakk om tilfeldig grupperinger, mener Nesse.

Mer fra Dagsavisen