Stavanger

Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Jæren i økonomisk krise

Uten økonomisk hjelp kan det være begynnelsen på slutten for Dyrebeskyttelsen Norge Nord-Jæren. Den frivillige organisasjonen har ansvaret for rundt 200 dyr.

Bilde 1 av 3

Det er i første rekke katter den frivillige organisasjonen tar seg av, men det finnes også kaniner blant de snart 200 dyrene som i øyeblikket er i lokale fosterhjem for dyr. Utgifter til dyrlege er i ferd med å knekke foreningen.

– Det vi tar inn kroner på er et adopsjonsgebyr. Dette er likevel ikke nok, for vi betaler mer enn gebyret i utgifter når vi leverer dyr til kastrering og ID-merking. Det betyr at vi går i minus på hvert eneste dyr, sier Egil Heine Strand, som er nestleder i organisasjonen.

For hver katt som leveres dyrlege er utgiften på rundt 2000 kroner.

Faste givere

– Dette er en fortvilet situasjon da vi så gjerne ønsker å hjelpe, og det renner over med meldinger om dyr i nød. Vi får ingen offentlig støtte, og kan ikke fortsette driften uten hjelp fra private, sier han.

Derfor håper de på hjelp, fra private givere eller firma.

– Vi har en del personer som er faste givere, og det samme gjelder firma. De gjør en stor jobb for oss, men det er dessverre ikke nok. Bare i utgifter nærmer vi oss et millionbeløp dette året, fortsetter Strand.

Frykter sommeren

Ved inngangen til sommeren venter foreningen også større trykk. I øyeblikket kan de ikke ta flere dyr. De har inntaksstopp, selv om de vet sommeren er tid for å dumpe katter.

– Dessverre er det sånn at flere bare dumper kattene sine, og forventer at andre skal ta vare på dem. Dumping av dyr har vært og er et stort problem, sier June H. Danielsen, styremedlem.

Når det gjelder framtiden til organisasjonen, håper de i det lengste.

– Vår drøm er å åpne et senter for katter i distriktet. Det er imidlertid en svært lang vei. I mellomtiden får vi forsøke å gjøre det beste ut av situasjonen, avslutter hun.

Danielsen har tatt ansvaret for åtte katter hjemme på Grødem. Fem av dem ble funnet i Sandnes, bare noen få dager gamle.

Mer fra Dagsavisen