Nyheter

Disse spisestedene satser i sentrum

California og Cuba settes på kartet når Karlo Gjurasek åpner et tredelt restaurantkonsept på lørdag.

– Vi har tre ulike konsept her. Restauranten er det første, sier restaurantsjef Karlo Gjurasek, og viser rundt i California Republic.

Restauranten åpner i de gamle lokalene til Solid Tattoo og Emilios Tapas Bar i Sølvberggata, og mens Gjurasek driver restauranten, er det FrP-politiker Christian Wedler og hans familie som er på eiersiden.

Den nye restauranten åpner på lørdag, og vil servere alt delstaten California har å by på. Det vil ikke bli «fine dining», men mer som en slags bistro, ifølge Gjurasek.

– Det vil bli mat fra California; burgere, sandwicher og wraps, men vi kommer likevel til å være i Rogaland, sier Gjurasek, og utdyper:

– Alle råvarene – kjøtt, fisk, ost og grønnsaker – er lokale, så langt det lar seg gjøre.

LES OGSÅ: – Jeg prøver å få folk til å tørre litt mer

Alltid plass til kvalitet

For Gjurasek er det viktig å benytte seg av det lokale.

– Jeg har brukt lokale produkter i ti år, både her og i Kroatia. Vi bør støtte de lokale produsentene, og det er veldig bra at mange nå har fått øynene opp for det, sier Gjurasek.

###

I andre enden av bygget ligger et stort, åpent rom, adskilt fra restauranten av en skrånende gang. De to delene henger sammen, men denne delen, kalt Cuba Compagniet, skiller seg ut fra restauranten.

– Her er det morsommere og mer fargerikt. Det er en utvidelse av California, men likevel annerledes. Stikkordene her er rom, cognac, sigar og cocktails, sier Gjurasek og smiler.

– Det er mange spisesteder i Stavanger – er det plass til dere, tror du?

– Selv om det er en liten by, er det alltid plass til kvalitet, sier Gjurasek.

LES OGSÅ: Syv nyåpninger på Amfi Madla

Fem ulike nivå

Utenfor Cuba, på Lille Sølvbergtorget, kommer det tredje konseptet. En stor uteplass som strekker seg over hele torget og over fem ulike nivå.

– To av nivåene åpner på lørdag, mens de siste tre, og grillen, åpnes i mai, sier han.

– Jeg tror ingen har gjort dette i Stavanger. Det er helt unikt å ha tre konsept under samme tak, legger han til.

– Hvilket konsept er din favoritt?

– Det er som å ha tre barn; du kan ikke si at du har én favoritt. Jeg liker alle like godt, sier Gjurasek og ler.

LES OGSÅ: – På tide å være stolte av Sandnes

Byens beste hjørne

Et lite steinkast unna, på Arneageren, har klesbutikken Michael Kors flyttet ut, og snart flytter Kanelsnurren inn.

– Vi har hatt lyst på det hjørnelokalet i fem år, og bestemte oss for å ta det, dersom det noen gang ble ledig. Og nå ble det jo det, sier daglig leder Torben Dam Krarup, til RA.

– Personlig synes jeg det er det beste hjørnet i Stavanger, legger han til.

Fra før av har Kanelsnurren filialer på Kvadrat, i Langgata i Sandnes og i Verksgata. Om en knapp måned åpner de også på Amfi Madla.

– Egentlig hadde det passet bedre å overta i sentrum om et halvt år, i og med at vi er midt i Madla-åpningen. Men sånn er det, sier Krarup og ler.

LES OGSÅ: Snart er det Tango hos Fish & Cow

Åpner på Domkirkeplassen

Også Ostehuset har store ting på trappene. Før året er omme skal de legge ned sin sentrumsfilial og åpne nytt i det gamle Norges Bank-bygget.

###

Både inn- og utsiden av det gamle bygget er fredet, og det er derfor en del arbeid som gjenstår.

– Vi overtar 1. november, og regner med å være på plass og i gang før jul. Konseptet blir det samme som før, men med mer som skjer på kveldstid, sier Ostehuset-gründer, Hanne Norman Berentzen, til RA.

LES OGSÅ: Åpner kafé oppkalt etter pikeskole

Hekkan i Stavanger

Burgerrestauranten Hekkan Burger har holdt det gående i Sandnes i et års tid. Nå er turen kommet til Stavanger.

– Stavanger er en naturlig utvidelse, og har vært en del av vår strategi. Hekkan er et konsept som fungerer veldig bra i Sandnes, og som er fullt mulig å ta videre til Stavanger, sier Hekkan-gründer Ole Dysjaland til RA.

Etter planen skal Hekkan åpne i Pedersgata i midten av august.

– Vi har en stor renoveringsjobb foran oss før vi er i mål. Det er mye som gjenstår, men er vi effektive og ting går etter planen, så tror jeg det skal gå med august-åpning, sier Dysjaland, og røper av Stavanger-versjonen av Hekkan kan bli litt annerledes enn den i Sandnes.

– Vi vil prøve å få til et Hekkan pluss-konsept, hvor det blir mulig å ta seg et glass til burgeren, legger han til.

At det er mange serveringssteder i Pedersgata fra før av, ser ikke Dysjaland på som noe negativt.

– Nei, jeg skulle gjerne sett at det kom enda flere spisesteder til Pedersgata. Jo mer, jo bedre, og det skaper en slags synergieffekt. Det eneste som mangler der nå, er en plass du kan få kvalitetsburgere, sier han og ler.

LES OGSÅ: Sentrumsbesøket øker – flere satser

Positivt trykk

Leder i Stavanger Sentrum AS, Kristin Gustavsen, sier det er færre lokaler som står tomme nå, enn tidligere.

– Jeg har ikke statistikk på det, men vi merker at det er et positivt trykk på etableringen i sentrum. At restaurantbransjen nå opplever at markedet er så godt, og at det er rom for flere aktører, er veldig positivt for byen, sier Gustavsen.

– Det er nesten ikke flere tomme lokaler i sentrum nå, og sentrum er inne i en positiv utvikling, sier hun.

– Hva tror du er grunnen til dette?

– At det er mange som besøker sentrum og benytter seg av tilbudene som finnes her, sier Gustavsen.

LES OGSÅ: Stor foodtruck-pågang

Spisesteder og åpningsdatoer

* Den italienskinspirerte kjeden Olivia kommer til Stavanger. Åpning blir etter planen 1. mai på Skagenkaien.

* Ostehuset åpner ny filial i Norges Bank-bygget før jul 2018.

* Hekkan Burger har drevet i Sandnes i et år, og etablerer seg nå i Pedersgata. Forventet åpning er i august.

* Kanelsnurren åpner på Arneageren i løpet av mai, og på Amfi Madla i april.

* Det lille hjørnet i Fargegaten har gjenoppstått som spisestedet Finkel.

* Lura Turistheim leter etter lokaler i Stavanger, ifølge Byas.

Mer fra Dagsavisen