Sport

Dette mener de lokale klubbene om Brodds forslag

Flertallet av de lokale klubbene RA har vært i kontakt med støtter ikke Brodds forslag, selv om støtten blir større jo lenger ned i divisjonssystemet man kommer.

Følg RA Sporten på Facebook!

Heller ikke blant de lokale klubbene får Brodd mye støtte.

– Jeg synes systemet vi har i dag har fungert bedre og bedre de siste årene, og det er viktig for spillerutviklingen i Norge at vi har den ordningen vi har. Den gir unge spillere tidlig sjansen til å spille seniorfotball, og jeg synes det ville vært et kjempeskritt tilbake hvis vi fjerner ordningen, sier Viking-trener Bjarne Berntsen.

Både Viking og Sandnes Ulf reiser på tinget for å stemme for sitt syn på saken.

– Vi ønsker å være med i det ordinære seriespillet, og mener det er en mer konkurransedyktig kampplattform for våre spillere, sier andrelagstrener Arturo Cleveland i Sandnes Ulf.

LES OGSÅ: NFF sier nei til Brodd-forslag

Tilfeldighetenes spill

Daglig leder Gaute Johannessen i Vidar er ikke akkurat overrasket over toppklubbenes holdning til forslaget.

– Det er jo toppklubbene som får fordelene her, så det er klart at de er mot forslaget. Vi støtter forslaget, og mener det er altfor tilfeldig hvilken utgave av toerlagene du møter. Faller din kamp til en ferie eller til en dag der A-laget spiller, kan du møte et rent juniorlag, mens du i andre tilfeller kan møte fem-seks A-lagsspillere, sier Johannessen og fortsetter:

– Den største utfordringen vår er kampene som går på mandag. Da har toerlagene alle sine spillere tilgjengelige, mens vi er avhengig av å få våre spillere fri fra jobb, skole og diverse.

Johannessen mener andrelagene like godt kan få matching mot hverandre i en egen liga.

– Hensikten med toerlag er å gi førstelagsspillere kamptrening og unge talenter matching på et høyere nivå. Det kan de like godt gjøre i en egen liga, for nå er det sånn at de aller fleste toerlagene har samlet seg i Norsk Tipping-ligaen og det får mye å si for både opp og nedrykk, sier han.

LES OGSÅ: Brodd vil starte breddeoppgjør

– For stor variasjon

Det er også hovedargumentet til Madla, som i likhet med Vidar sender én mann til Forbundstinget for å støtte Brodd.

– I vår pulje begynte Start 2 med seks strake tap, og hadde én seier på de ni første kampene. Likevel avsluttet de med åtte kamper uten tap, etter hvert som de innså at de trengte poeng for å overleve. Hadde det ikke vært for at Sandefjord kjempet for å overleve i Eliteserien, hadde nok også vi i Madla rykket ned i fjor siden andrelaget deres kunne stilt sterkere lag i de siste kampene. Derfor mener vi at andrelagene har altfor stor innvirkning på opp- og spesielt nedrykkskampen, sier daglig leder Morten Tønnessen.

Samtidig har han ingen gode forslag til hva som bør gjøres med toerlagene, siden han innser at de også må ha en plattform å spille på, og at å fjerne dem fra seriesystemet vil få store ringvirkninger.

– Her må et arbeid gjøres for å komme fram til en god løsning for alle, og jeg har ikke svaret på hvordan vi skal løse det spørsmålet. Fjerner vi alle toerlagene får det stor innvirkning på seriesystemet, så her må vi tenke oss nøye om før vi vedtar noe. Men i utgangspunktet reiser vi på Tinget for å støtte Brodd, sier Tønnessen.

LES OGSÅ: Få oversikten over vinterens treningskamper

– Bruk det som motivasjon

Det gjør verken Sola eller Vardeneset, som ikke stiller seg bak Brodds forslag.

– Jeg ser at det kan være frustrerende å møte andrelag som kommer med et rent A-lag, men da må du heller snu på det og bruke det som en ekstra motivasjon. Du spiller fotball for å bli bedre, og for å utvikle deg må du spille mot lag på høyere nivå. Vi merker i hvert fall at spillerne blir ekstra tente og giret når de møter toerlag med spillere fra Eliteserien eller Obos-ligaen. Personlig er jeg ikke for å fjerne toerlagene, sier Solas Øystein Elvestad.

VBK-trener Richard Enge er heller ikke overbevist om at andrelagene stiller så ujevne lag som de skal ha det til.

– Personlig har jeg alltid syntes det har vært gøy å møte toerlag. Jeg håper vi får kjekke kamper mot toerlag også i framtiden, sier Enge.

LES OGSÅ: Sjekk alle vinterens overganger

To A-lagsspillere i snitt

En oversikt RA har laget viser at Viking 2 i fjor hadde 52 opptredener av spillere fra A-laget, som tilsier et snitt på to A-lagsspillere per kamp.

– Vi i Vardeneset brukte rundt 40 ulike spillere i fjor, så det var like stor utskiftning og uforutsigbarhet i våre tropper som det var i Vikings andrelag i fjor. Der synes jeg andrelagene får litt urettferdig kritikk, siden andrelagenes tropper gjerne er mye jevnere enn breddeklubbenes er, sier Enge.

Blant de 85 lagene som kan bli berørt er også Sunde og Hinna i 4. divisjon. Ingen av dem skal på Forbundstinget, men begge er åpne for å se på en ny løsning for andrelagene.

– Jeg synes det er frustrerende med toerlagene ettersom deres lag kan variere voldsomt i kvalitet fra kamp til kamp. Jeg har ikke fasiten på hvordan det skal organiseres, men jeg mener det er viktig med et godt alternativ, sier Anfinn Nilsen.

Han er trener for Sundes A-lag, og støtter forslaget Brodd har kommet med.

– Jeg tror det er lurt å løfte debatten opp på lovnivå, siden vi må se på regelverket her og muligheten for å forandre det. I vår kamp mot EIK 2 for to sesonger siden gjorde de syv bytter ved første innkast. Det fordi alle da kunne brukes i A-lagskamp senere. Når du får slike utslag, mener jeg det blir for dumt, sier Nilsen.

LES OGSÅ: Dette er de lokale klubbene på utkikk etter

Mer fra Dagsavisen