Stavanger

Derfor heter det Julebygda

Julebygdspelet i Julebygda er i ferd med å få nasjonal status. En innbarka dugnadsånd har gjort det mulig.

Denne gjengen har en finger med i det meste som skjer i Julebygda. Fra venstre: Olav Folkvord, Heidi Støtland, Siv Grete Lea og Sven Gabriel «Gabbi» Ims foran det flotte kapellet.

Mange mennesker har allerede hatt gleden av å se Julebygdspelet som i fire år har blitt framført på den åpne plassen foran kapellet i Julebygda.

De som ikke har fått med seg forestillingen har kanskje reagert på at et sted like utenfor Sandnes sentrum faktisk heter noe så spesielt som Julebygda.

Olav Folkvord sitter i styret for Julebygdspelet, og har svaret på hvordan bygda fikk sitt noe uvanlige navn.

- Det verserer egentlig mange ulike teorier på hvorfor det heter Julebygda. Navnet på bygda er fellesbetegnelsen for 10 nærliggende gårder. En på Folkvord, Malmheim og så videre Noen mente navnet kom fordi det en gang vokst en plante her som heter Kvann. Den ble brukt til medisin, og under blomstringen gikk den under dialektnavnet Jol, forteller Folkvord.

Rikt jordsmonn

- Men mest trolig stammer navnet Julebygda fra 1800-tallet. Dette området har fremdeles et rikt jordsmonn, og det betydde at bøndene var rike og hadde mye slakt. Av det kunne de lage så mye stearin at de kunne brenne stearinlys helt til 13. dag etter jul. I nabobygdene måtte de sitte i mørket å se på alle lysene som brant her i området, og på den måten kom navnet Julebygda, sier Folkvord.

Bygdekjenneren forteller at bygda på den tiden var delt i to. Et tydelig kristen miljø, og på motsatt side fantes dem uten kristen tro. Først i 1988 da Julebygda satte opp et grendehus ble samfunnet bundet sammen.

- Det vokste fram en medmenneskelig respekt og ikke minst en voldsom dugnadsånd i kjølvannet av grendahuset.

Ekstraforestilling

Julebygdspelet er blitt så vel ansett at de i år måtte sette opp ekstraforestilling. Aktørene forteller at spelet er i ferd med å bli nasjonalt kjent. En av mange bidragsytere i lokalmiljøet er Sven Gabriel Ims, som drive den lokale Joker-butikken.

- Vi er stolte over det vi har fått til her ute. I år kom det publikum fra Karmøy i nord og mange fra sør. Det hadde aldri i verden vært mulig med dette spelet uten dugnadsånden, sier «Gabbi».

Julebygdspelet er ikke det eneste bygda kan friste med i førjulstiden. For 19. år på rad arrangeres det også julekonsert i kapellet.

Mer fra Dagsavisen