Stavanger

Bomprisene presses opp

Lokal kjøpekraft og kjærlighet til bilen kan presse opp takstene når den nye bompengepakken skal stables på beina over sommeren.

At folk på Nord-Jæren foretrekker bilen når de skal komme seg effektivt fra A til B, er belyst i utredningene om bybane, bussvei og andre konsept.

50 kroner per passering ble lagt inn i rushtiden for tre av konseptene.

Svaret var at det ikke var nok til å «tvinge» folk ut av bilen til fordel for kollektivtrafikk, sykkel eller gange.

- Effekten var svært liten, bekrefter Målfrid Hannisdal Teigen i Statens vegvesen.

- Betalingsvilligheten viser seg å være stor. Prisen i bomringen er lite konkurransedyktig mot tid. Tiden spart i bilen trumfer alt, og 50 kroner er ikke så avskrekkende som det kan høres ut med det inntektsnivået mange ligger på denne regionen, sier hun til RA.

Ny bompengepakke

Teigen og hennes kollegaer forbereder nå forslag til bompengeopplegg fra og med 2017.

- Hvor stor inntjeningen blir, henger sammen med antall bomstasjoner, sier Teigen.

Planen er å behandle de første skissene politisk før ferien i et opplegg med 1,2 milliarder kroner i bompengeinntekter årlig fra eksisterende bomstasjoner samt nye ringer rundt Stavanger, Sandnes og Forus.

Til sammenligning ble det hanket inn 532 millioner kroner i fjor.

- 2 milliarder kroner årlig?

- Vi ser på mulighetene, men politikerne avgjør dette, sier hun.

Dermed kan Jærenpakke 2 trenge bare to-tre år på å samle inn samme sum som den første pakken har samlet inn siden 2001.

I mai ble nemlig 3 milliarder innkjørte bompengekroner nådd.

Milliardønsker

Målet om nullvekst i trafikken er bare ett av mange argument for økte bomtakster.

Pengene skal medfinansiere nye samferdselsprosjekt. I februar var ønskelistene verdt opptil 23 milliarder kroner, og da var ikke alle lokale ønsker fra kommunene medregnet.

Også dette kan øke presset for økte bomtakster - dersom politikerne vil og tør.

- Vi må lage et godt faglig grunnlag. Vi kan regne på det med ulike takster for å vise effekten, avslutter Teigen.

Mer fra Dagsavisen