Nyheter

Bollestad ber Høie se på lagring av stamceller

Leder for Stortingets helsekomité, Olaug Bollestad (KrF), er ikke fortrolig med at kommersielle aktører får sikre navlestrengsblod ved norske sykehus.

– Dette er ikke helt OK, skriver Olaug Bollestad, leder for Stortingets helse- og omsorgskomité, i en e-post til RA. Hun sikter til mandagens sak i RA hvor Den norske jordmorforening, Bioteknologirådet og Rådet for legeetikk gikk ut mot den tyske stamcellebanken Vita 34.

Firmaet har siden i vår markedsført seg mot norske foreldre med «en unik mulighet», ifølge dem selv. De tilbyr seg å lagre stamceller fra babyens navlestreng i håp om at cellene kan sikre barnet mot sykdommer i framtiden. Prislapp: Opp mot 50.000 norske kroner.

Den norske jordmorforening mener tilbudet kan skape urealistiske forventninger.

– Vi vet jo egentlig ikke om stamcellelagringen kan være til hjelp, sa politisk leder, Kirsten Jørgensen, til RA. 

LES OGSÅ: – Lagring av stamceller fra nyfødte kan gi falsk trygghet (RA+)

– Får kanskje dårlig samvittighet

Olaug Bollestad påpeker at stamcellelagring innebærer vanskelige grenseoppganger.

– Noen land har gått svært langt her, men det er en grunn til at dette ikke er noe det offentlige tilbyr alle barn, skriver Olaug Bollestad om stamcelle-tilbudet til Vita 34.

Hun reagerer også på markedsføringen til den kommersielle aktøren, som i en av sine brosjyrer reklamerer slik: «Vi i Vita 34 er selv foreldre. Vi ønsker det aller beste for våre barn. Vi vil gjerne se dem lykkelige og friske. Derfor tar vi oss av livets fundament – barnets navlestrengs-stamceller».

– Når firmaet driver denne type markedsføring, blir foreldre i tvil. De lurer på om det er noe vi burde gjøre, og får kanskje dårlig samvittighet for at vi ikke har råd til det. Dette må virkelig vurderes om det er villedende markedsføring, skriver hun.

LES OGSÅ: Stavanger universitetssjukehus vurderer tilrettelegging for lagring av stamceller (RA+)

Følger retningslinjene

Klinikksjef Henning Garsjø ved Stavanger universitetssjukehus kunne mandag opplyse at de er i dialog med Vita 34 som ønsker å tilrettelegge sine tjenester hos dem. Dette er sykehuset ikke avvisende til, da sykehuset «må følge de nasjonale retningslinjene», uttalte han.

Leder for Stortingets helsekomité, Olaug ber nå helseminister Bent Høie (H) ta grep.

– Jeg vil spørre helseministeren om hvordan han ser på denne typen tjenester. Hvis stamceller er så verdifullt materiale, er det noe han vurderer om det offentlige skal tilby lagring av eller informere foreldre om? Og hvis det ikke stemmer, det Vita 34 sier om tjenesten, er det OK for myndighetene at de driver tjenesten og markedsfører inn til nybakte foreldre? spør Olaug Bollestad.

Direktør i Vita 34, Julie Illo Molin, uttalte til RA på mandag at de tilrettelegger tjenesten sin «i samarbeid med og i respekt for sykehusenes tilbud til fødende». Ifølge henne består firmaets ansatte av jordmødre, og de er bevisste på at gravide er en sårbar målgruppe.

– Det følger en grundig personlig veiledning med tilbudene våre, så vi kan sikre at kunden er velinformert om hva man kan utrette med stamceller i dag, og hva man ennå ikke kan, sa hun. 

LES OGSÅ: Oftest tvang mot psykiatriske pasienter i Stavanger

Ikke til hinder

Det har ikke lyktes RA å få en kommentar fra helseministeren. I stedet kommenterer statssekretær Anne Grethe Erlandsen saken i en e-post til avisen:

– Tapping og oppbevaring av navlestrengsblod til eget bruk er ikke vitenskapelig dokumentert og derfor ikke en tjeneste det offentlige helsevesenet tilbyr. I retningslinjene fra 2005 er imidlertid sykehusene anmodet om å legge til rette for at foreldre som ønsker det skal kunne benytte seg av private tilbud, etter at det har fått god og objektiv informasjon. Forutsetningene er at dette kan gjøres forsvarlig, er praktisk gjennomførbart og ikke er til hindre for den offentlige helsetjenesten, skriver Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet.

Direktør i Vita 34, Julie Illo Molin, skriver i en e-post til RA at de synes det er naturlig at det kommer spørsmål om tjenesten deres «i og med at tilbudet er nytt».

– Stavanger sykehuset er svært opptatt av samspillet og samarbeidet mellom den fødende, barnet og jordmor, noen vi også er. Derfor ser vi veldig frem til møtet med sykehuset og håper også på dialog med Den norske jordmorforening, skriver hun. 

LES OGSÅ: Hjertebenker i gave

Mer fra Dagsavisen