Nyheter

Barnehagebarn besøkte Lervig sykehjem

Én gang i måneden drar barn fra Lervig Brygge barnehage på besøk til Lervig sykehjem for å synge, danse og leke.

Bilde 1 av 7

– Ja, dette var veldig kjekt. Det er så fint å se på de små, og det er kjekt med litt liv rundt oss, sier Johanne Pedersen.

– Det er morsomt å se på alt de finner på. De hopper rundt og skaper liv, og det er herlig, legger Elsa Karin Omundsen til.

De bor på Lervig sykehjem, og fikk i går besøk av 13 barn fra Lervig Brygge barnehage. De månedlige besøkene er basert på noe som kalles Samspillmodellen, og er i regi av prosjektet Samspill, helse og livsglede. Målet med det hele er å knytte sammen barn og eldre ved bruk av musikk, lek, kunst og kultur.

– Vi liker å gjøre litt forskjellige ting. Og jeg husker jo da vi var små, så det er veldig kjekt å se på barna, sier Pedersen.

LES OGSÅ: Ungdomsskolegutter ansatt som lekekompiser i barnehage

Øker livsgleden

De samme barna går på besøk til de samme eldre en gang i måneden, og under disse besøkene gjør de aktiviteter sammen. Det kan være musikksamling, trim, spill eller lek. Da Lervig Brygge barnehage var på besøk på Lervig sykehjem sang de sanger fra Hakkebakkeskogen, de lekte med ballonger og delte ut tegninger de hadde laget.

Barnehagebarna Johanna, Iselin og Bell syntes det var gøy å være på besøk på sykehjemmet. Aller best likte de å danse.

– Det var ganske gøy når vi sang og danset og lekte med de gamle, sier Johanna, som forteller at de har øvd mye på de ulike sangene og dansene i barnehagen før de kom.

Det er fjerde gang barna er på besøk hos Lervig sykehjem, og Johanna sier hun gjerne vil komme tilbake enda en gang.

– Ja, for de blir veldig glade når vi kommer på besøk, sier hun.

Samspill, helse og livsglede ble startet i Skien i 2014, og kom til Rogaland tre år senere. Nå er 16 barnehager og 12 eldreinstitusjoner med i fylket.

Pedagogisk leder i Lervig Brygge barnehage, Kjartan Johansen, sier de kommer både for de unge og de eldres del.

– Vi ser jo hvor gøy de synes det er, og det er veldig fint å se det samspillet som er mellom dem. Dette er med på å øke gleden og livslysten både hos barna og de eldre. Det har vært både koselig og lærerikt å være her, og dessuten er det kjekt å gjøre ting utenfor barnehagen også, sier Johansen.

LES OGSÅ: Stokka barnehage møtte rådmannen

Veldig vellykket

Også aktivitør ved Lervig sykehjem, Kirsten Lodden, synes samspillet mellom barna og de eldre har fungert veldig fint.

– Vi fikk en forespørsel om dette, og tenkte at det i alle fall ikke skader å prøve. Barna var på prøvebesøk her én gang før jul, og så har de vært her én gang i måneden siden. Så langt synes jeg det er veldig vellykket, sier Lodden.

Hun mener bruk av musikk og lek er en god måte å skape samspill på, og at det er en fin ting å gjøre sammen.

– Har dere sett noen effekt av dette? 

– Det er vanskelig å måle effekt på kun én ting, for vi har flere aktiviteter som kan skape glede og engasjement i løpet av uken. Men de eldre reagerer i alle fall veldig positivt når barna er her, sier Lodden.

LES OGSÅ: Lervigs første beboere på plass

Vinn vinn-situasjon

Line Husa er Samspillveileder, og sier at Samspillmodellen skal være et verktøy som kan brukes for å systematiserer og planlegge samarbeidet mellom institusjoner for barm og eldre, slik at samarbeidet kan bli varig og godt implementert i institusjonene.

– Dette er en enorm vinn vinn-situasjon for alle parter, og både for de eldre og for barna øker livsgleden, sier Husa.

På sikt håper Samspill, helse og livsglede å utvide, og at enda flere barnehager og sykehjem kan ta i bruk Samspillmodellen.

– Folk er så utrolig positive til dette. Ungene står jo nesten og krangler i barnehagen om hvem som skal få være med på sykehjemmet. Hos de eldre opplever jeg smil, og jeg ser at de som kanskje har vært litt forvirret lyser opp og får en slags ro når de ser ungene, sier hun til RA.

Mer fra Dagsavisen