Nyheter

– Hva er din favorittfarge? Hva bruker du penger på?

Det var tett mellom spørsmålene da Stokka barnehage besøkte rådmann Per Kristian Vareide på rådhuset.

Bilde 1 av 14

– Hva er din favorittfarge? spør Amilia, da rådmann Per Kristian Vareide kommer inn i rommet.

– Hm. Det må nok bli blå. Mørkeblå, tror jeg.

– Jeg har mange favorittfarger, jeg, svarer Amalia, og ramser opp alle regnbuens farger.

– Ja, jeg er enig. Det er jo vanskelig å velge bare én – det er jo så mange fine farger, svarer Vareide.

Tirsdag tok seks barnehagebarn fra blåklokke- og jordbæravdelingen i Stokka barnehage turen til rådhuset for å hilse på rådmann Per Kristian Vareide.

Besøket var i anledning Barnehagedagen, hvor årets tema er nysgjerrighet og undring. I Barnehageloven står det at barnehagen skal ivareta barns rett til medvirkning, og ifølge rammeplanen skal alle barn få kunne erfare og få innflytelse på det som skjer i barnehagen. Derfor fikk også barna anledning til å spørre rådmannen om alt de lurte på. På forhånd hadde de snakket litt i barnehagen om hva rådmannen jobber med, og hva de kunne spørre ham om.

Lønn, veier og parker

I løpet av møtet var det mange små hender som spratt i været for å fortelle om livet i barnehagen, og rådmannen lurte deretter på hva de ville bestemt, dersom de var sjef for barnehagen.

– Flere sykler. Fordi vi har ingen sykler. Så jeg har lyst til at du skal bruke noen penger på å kjøpe sykler til barnehagen, svarte Olav.

Det kom mange spørsmål til rådmannen. Her rekker Olav opp hånden. Amilia sitter ved siden av ham.

– Ja, jeg skal diskutere det med noen andre sjefer og se om dere kanskje kan få noen sykler, svarte rådmannen til Olav, før nok en hånd skjøt i været.

– Men hva bruker du egentlig penger på?, ville Amilia vite.

– Jeg bruker penger på at de som jobber i kommunen skal få lønn, og på å bygge veier og parker. Når du går i en park er det noen i kommunen som har gjort den i stand. Og når du går på do og trekker ned, så er det noen i kommunen som sørger for at det blir renset og ikke forurenser, forklarte rådmannen.

– Når det er tomt for dopapir, da?

– Nei, akkurat dét kan nok ikke kommunen hjelpe til med, svarte rådmannen og lo.

Røde og blå

Etter møtet fikk barnehagebarna bli med inn på rådmannens kontor. Der fikk de nyte utsikten fra 8. etasje, og de tegnet hjerter, regnbuer og mennesker på rådmannens tavle.

Alle var enige om at rådmannen var fin å snakke med, og at de hadde fått stilt de spørsmålene de ville. Dessuten var alle fornøyd med utsikten fra toppetasjen, og at de hadde fått servert jordbær.

Olav og Lukas venter på at rådmannen skal komme for å møte dem.

Olav, som stilte spørsmål om flere sykler i barnehagen, hadde tenkt lenge på sitt spørsmål.

– Han svarte at han skal spørre de andre voksne om det er greit. Nå har vi ingen sykler, men jeg håper vi kan få noen blå. Og kanskje noen røde, sier Olav.

Litt nervøs

Møtet mellom kommunens toppsjef og barnehagebarna skjedde i regi av Utdanningsforbundet, og rådmann Per Kristian Vareide sier han ikke var vanskelig å be da han ble spurt om å få besøk.

– Nei, hvordan kunne jeg si nei? Barnehagedagen er viktig å markere. Selv om det kanskje er vanskelig å forklare og forstå hva en rådmann er, så møter du likevel noen som kan sette rammebetingelser for hvordan barn i barnehagen har det. Selv om ikke de ser det i hverdagen henger det jo sammen, det jeg gjør og det de opplever i barnehagen, sier Vareide til RA.

– Det var litt uvant å se deg i den rollen? 

– Det var litt uvant å være i den rollen óg. Det var nesten så jeg gruet meg litt på forhånd – jeg er jo vant til å forholde meg til veldig seriøse ting, sier rådmannen og ler.

I løpet av møtet fikk rådmannen flere spørsmål, blant annet om hvordan han bruker penger og om ikke barnehagen kan få flere sykler.

– Ja, både sykler, biler, lekestativ og rutsjebaner ble nevnt. Det var fine innspill, og det kan hende det kommer noen små kroner til barnehagen. De skal nok få litt penger til å kjøpe leker, men på én betingelse; at barna får være med å bestemme. I og med at det er medvirkning som er i søkelyset, sier Vareide.

Rådmannen er ofte seriøs på jobb, men viste en litt annen side da han hadde besøk av barnehagebarna.

Dette var første gangen rådmannen hadde en barnehage på besøk på kontoret.

– Jeg var litt spent på forhånd – jeg ville jo ikke dumme meg ut. Men det var kjempekoselig, og jeg sluttet å være nervøs med en gang de kom inn døren.

– Og så fikk du jo både tegninger på tavlen og tegninger på papir? 

– Ja, og det setter jeg faktisk veldig pris på. De tegningene blir nok hengt opp og blir hengende lenge, sier rådmannen.

Kan bli årlig

Inger Grødem Haraldsen er lokalleder for Utdanningsforbundet Stavanger, og hun synes dette var en veldig fin måte å markere barnehagedagen på.

– Medvirkning står både i rammeplanen, i Grunnloven og i FNs barnekonvensjon, og da ville vi ta med barna til selveste toppsjefen i kommunen – rådmannen. Han sa ja med én gang, og så ble det trukket en vinner av barnehagene, sier Haraldsen til RA.

Hun sier målet med barnehagedagen er å rette søkelyset mot den viktige jobben som gjøres i barnehager landet over, og å sette medvirkning og nysgjerrighet på dagsorden.

– Er dette noe dere pleier å gjøre? Å ta med barna til rådmannen? 

– Nei, det er første gang vi gjør dette. Men hvis rådmannen ønsker kan det kanskje bli et årlig besøk på barnehagedagene fremover, sier Haraldsen.

Mer fra Dagsavisen