Stavanger

Alt for Tore Renberg

Tore Renberg bestemte seg allerede som 13-14 åring for å bli forfatter, og når Renberg først bestemmer seg for noe, så blir det som regel slik. Han regnes blant venner for å være ikke bare målbevisst, men eksentrisk målbevisst.

- Ja, jeg liker å sette meg mål, og når jeg først har gjort det så blir de som regel slik. Jeg reagerte allerede tidlig i ungdommen på at folk snakket om ting de skulle gjøre, men så ble det bare med snakket. Når noen diskuterte om vi skulle dra til Barcelona, så var jeg overbevist om at vi skulle til Barcelona. Jeg var allerede reiseklar, men så viste det seg at det var bare drømmer om å dra dit, slikt irriterer meg grenseløst. Jeg klarer heller ikke å engasjere meg i ting som bare skal gjøres for løye. Skal jeg involvere meg i noe så må det være resultatorientert.

Men Renberg har ikke bare talent som forfatter, også som rockeartist har han fått mye skryt, skuespiller har han også prøvd seg som.

- Ikke glem at jeg var spiss på Vidar da jeg var tolv år. Jeg skåret hat trick mot SIF.

Renberg tar en slurk av eplejuicen og ber også om å få brunt sukker til teen.

Før offside

- Jo, jeg hadde vel en drøm om å bli en god spiss, men jeg innså etter hvert at noen stor karriere innen fotball ville bli vanskelig. Men jeg er opplært til å se positivt på livet, foreldrene mine lærte meg at jeg alltid skulle være åpen for nye utfordringer. Var det noe jeg ville så fikk jeg positiv støtte. Jeg fikk alltid høre: Bare prøv Tore, så går det nok bra. Jeg trodde en stund at jeg kunne bli en god fotballspiller. Jeg var ganske tett og smålubben da jeg var liten. Av en eller annen grunn oppdaget jeg at jeg i stedet for å få spille spiss så havnet som målmann. Og det er en litt urovekkende observasjon for en ung fremadstormende spiss, det å havne på motsatt side av banen. Jeg jobbet meg omsider ut av mål og inn som back. Men en gang vi var rammet av mange skadde spisser så grep jeg sjansen.

Renberg viser med hele kroppen hvordan han prøve å rekke opp hånden da trenerne ville ha frivillige til å melde seg. Han fikk sjansen, grep den begjærlig og scoret alle tre målene.

- Tenk et ekte hat trick, på ren vilje. Det skjedde da jeg var så ung at det ikke fantes offside.

Renberg løftet hodet og smiler ved tanken på opplevelsen, før han bøyer seg fram og blir alvorlig.

- Men så kommer den destruktive tankegangen altfor mange mennesker har. Når jeg skulle stolt fortelle at jeg hadde scoret tre mål, så ble jeg møtt med å jekke meg ned, med begrunnelsen om at det tross alt bare var mål for b-laget.

- Ga du fort opp planene med å bli skuespiller?

- Jeg har aldri hatt noen planer om å bli skuespiller, men det var en stor opplevelse å få være med både på Barneteateret og på Idun skoleteater, hvor vi satte opp "En midtsommernattsdrøm". Både på Idun og i Barneteateret traff jeg mange fine folk som var førti ganger bedre skuespillere enn meg, som Marianne Holter, Laila Goody, Kristoffer Joner og Marko Kanic.

Renberg har tidligere spilt i bandet "Verdensrommet", nå heter bandet "Stavanger Energi", og hans store helter var Frode Rønli og resten av Stavangerensemblet.

- Ja, rocken, den vil alltid være der.

Om Renberg sies det at han i tillegg til å være eksentrisk målbevisst også har en pedantisk orden i tingene.

- Din store platesamling står i alfabetisk orden?

- De står etter alfabetet nå, men jeg er av og til i tvil om de burde stå etter nasjonalitet, i stedet for alfabetisk.

Research

Når Renberg bestemmer seg for å gjøre research, så gjøres også det med en ekstremitet som hos få andre forfattere. Da Renberg skrev boken "Renselse" gikk han nærmest gjennom et medisinsk studie i epilepsi, fordi en av personene i boken hadde epilepsi i barndommen.

- Ja jeg liker å vite hva jeg skriver om, selv om også jeg har hatt barndomsepilepsi, så føler jeg at det er trygt å ha kunnskap om det jeg skriver.

Og i boken "Mannen som elsket Yngve" skal været være helt korrekt fra dag til dag.

- Hva i huleste er vitsen med å skrive helt korrekt været mange år tilbake i tid, ingen husker vel det?

- Hvem vet? Og hvorfor ikke la også det være korrekt. Det tenkte jeg i alle fall da. Jeg er ikke alltid like sikker på at det er så lurt å gjøre så grundig research. Den gang så ville jeg i alle fall gjøre det slik, så jeg ringte værtjenesten på Sola og spurte om ikke de hadde slik oversikt. Jeg ba om å få en utskrift på alle dager mellom 1988 og 1990. Vedkommende jeg snakket med var tydeligvis forundret over min henvendelse, og min noe sære interesse, men han ga meg likevel beskjed om at det lot seg gjøre. Noen dager senere fikk jeg et enormt trekkspill av en papirutskrift, med noen symbolske tall i posten. Det var helt ubegripelig, men heldigvis så heter min nærmeste nabo Siri Kalvig. Dermed ble rebusen løst. Det er jo i kjekt å vite at når det står at det blåste opp klokken tre på natten, så gjorde det faktisk det.

Alt for Egil

Det har i alt blitt 13 bøker på Renberg, fem barnebøker, en vitsebok, fire romaner, to noveller og ett filmmanus, rammen til "Alt for Egil". Renberg er fornøyd med filmen, som han synes ble en varm og særegen film, men på selve filmatiseringen måtte han holde seg unna.

- Min oppgave var å levere et manus sammen med regissøren, deretter tok fagfolkene over.

- Hva ble annerledes, fra det du hadde tenkt deg i manus, til det som ble den endelige filmen?

- Kanskje litt annerledes med tanke på det estetiske, filmen er jo litt dogmete og mer rufsete enn hva jeg hadde forestilt meg, men som sagt en flott film.

- Og flere manus blir det?

- Helt sikkert, men akkurat nå skriver jeg på en bok om Jarle Klepp fra "Mannen som elsket Yngve". En 15-åring med masse kviser, som bare drømmer om å pule.

- Apropos stygge ord, så var du den første til å få på trykk banneord i Stavanger Aftenblad.

- Jeg vet nok at noen vil synes at jeg var barnslig som brukte banneord, men jeg er stolt over å kunne bryte en slik barriere, så får folk si hva de vil. Jeg har prøvd meg på banneord tidligere i Aftenbladet, men da har jeg blitt refusert.

- Du hevder at Stavanger har blitt "en monsterutgave av Lunds Tivoli". "Roskilde-festivalens tredje dag i permanent tilstand", og at "det nå går til helvete"?

- Kort fortalt ønsker jeg bare at det som blir gjort i denne byen, som jeg er så veldig glad i, blir gjort skikkelig. Om det er ølfestival eller litteraturfestival spiller ingen rolle, bare det blir gjort med kvalitet. Da jeg og min kone Inger returnerte til Stavanger, så var det nettopp fordi vi var glad i den byen vi forlot, og ikke en by med plasttelt, mobile ølkraner og dasser, samt støyende lydnivå på musikk som var ute av kontroll. Jeg ville provosere, men mener på alvor at vi det vi gjør må vi også gjøre med en viss estetikk og profesjonalitet.

Tore Renberg og kona Inger har vært sammen siden han var 18 år, men det var langt fra kjærlighet fra første blikk.

- Vi gikk på videregående sammen, og hun var langt fra begeistret for meg, og det visste jeg. Jeg tror hun så på meg som en arrogant særing, og det var jeg kanskje også. Ikke det, jeg synes med en gang at hun var grævlig deilig. Men jeg var jo sosialist og anarkist, mens hun var sånn natur og ungdom. Nei, det var lite som stemte mellom oss da, men etter videregående, så sa det klikk mellom oss, og i dag må jeg si at jeg har et vogntog av ei kone, og et fantastisk barn i Petra på ti måneder. Familien har også lært meg at jeg må både gi og ta. Jeg kan ikke lenger jobbe tolv timer i døgnet med mine ting. Jeg må ta min del av familieforpliktelsene ved å lage min egen kontortid. Kan ikke være "Alt for Renberg", eller "altfor mye Renberg".

- Du som er så målbevisst, noe du kunne tenke deg å bli i framtiden?

- Jeg beundrer folk som er veldig rolige, jeg er av og til litt kjapp av meg. Beundrer slike personer som Helge Torvund og Jon Fosse, som snakker så sent og høres så omtenksomme ut. Selv snakker jeg mens jeg tenker, men trener nå på å gjøre ting langsomt, blant annet når jeg er på hytta på Jæren. Jeg ønsker at jeg kunne si det slik som indianerne sa det. Når folk spør meg om et dypt råd, så skal jeg sitte lenge å tenke før jeg svarer langsomt med dyp røst: "Gå til fjellet".

Navn:Tore Renberg

Alder: 32 år

Yrke: Forfatter

Sivilstand: Gift, ett barn.

Ikke glem at jeg var spiss på Vidar da jeg var tolv år. Jeg skåret hat trick mot SIF.

Om det er ølfestival eller litteraturfestival spiller ingen rolle, bare det blir gjort med kvalitet.

Selv snakker jeg mens jeg tenker, men trener nå på å gjøre ting langsomt.

Mer fra Dagsavisen