Nyheter

58 rogalendinger får spre asken

Per Fugelli ønsket at asken hans skulle spres på Orrestranda og på Røst etter sin død. I fjor fikk over 1400 nordmenn innvilget søknad for askespredning.

Askespredning er fortsatt i vinden. Til sammen 1465 søknader om askespredning ble i fjor innvilget. Det er en økning på om lag seks prosent fra året før. Da ble 1385 ønsker om å spre asken for vinden innvilget. Det viser tall som RA har hentet inn fra alle landets fylkesmenn.

Flest søknader ble i fjor innvilget i Oslo og Akershus (182), deretter følger Vestfold (142) og Hordaland (136).

I Rogaland innvilget fylkesmannen i fjor 58 søknader, mot 52 året før.

Populært sted

Dersom en ønsker å spre aske for vinden, må søknad sendes til fylkesmannen i det fylket en ønsker spredningen utført. Som en hovedregel er det lov å spre aske på åpent hav eller i høgfjellet, ifølge fungerende avdelingsdirektør Jan Petter Stangeland hos Fylkesmannen i Rogaland.

De fører ikke statistikk over populære steder å spre aske i fylket, men ifølge Stangeland er det likevel ett sted som peker seg ut: – Det åpne havet ved Tungenes utenfor Randaberg er et sted mange ønsker å foreta askespredning.

Ville spres to steder

Lege, folkeopplyser og professor i sosialmedisin, Per Fugelli, døde i september i fjor. Han hadde et særskilt ønske for hva han ønsket etter sin død. I 2014, fortalte han i TV2-programmet «Reisen hjem» at han hadde en hemmelig plan som han kalte «den siste forbrytelsen».

– Jeg vil ikke begraves. Jeg vil brennes, og asken skal deles i to. Halvparten skal bli igjen på Orrestranda på Jæren, og den andre halvparten skal bli igjen på Røst. Der skal jeg være til evig tid. På to steder, og det er strengt forbudt, sa han.

Sitatet ble gjengitt i en større temaartikkel i NTB i fjor. Der kunne Wenche Stadven Nybo, seniorrådgiver i Kulturdepartementet, opplyse følgende:
– Gravferdsloven forutsetter at avdødes legeme eller aske skal gravlegges samlet, samtidig og på samme gravplass.

Sønn til Per Fugelli, Aksel Fugelli, kan bekrefte til RA at faren skal få ønsket sitt oppfylt, men ønsker ikke å stille opp i et intervju.

Misforståelser

I Rogaland fikk i fjor tre avslag på søknaden sin om askespredning.

– Som regel dreier det seg om at man har misforstått lovverket. Slike saker kan enkelt løses, sier seksjonssjef Jan Petter Stangeland hos Fylkesmannen i Rogaland.

Fem fylker hadde i fjor en nedgang i antall innvilgede askespredninger. Størst var nedgangen i Vestfold med 142 innvilgede søknader i 2017 mot 171 året før. I Nordland opplevde de en nedgang på 15 prosent, fra 84 innvilgede søknader i 2016 til 71 i fjor.

Under følger 2017-tallene med økningen eller nedgangen fra 2016 i parantes:

Østfold: 125 (+27), Hedmark: 79 (+4), Buskerud: 101 (+13), Telemark: 94 (-9), Rogaland: 58 (+6), Sogn og Fjordane: 27 (-3), Sør-Trøndelag og Nord-Trøndelag: 94 (-7), Troms: 32 (+5), Oslo og Akershus: 182 (+2), Oppland: 108 (+31), Vestfold: 142 (-29), Aust-Agder og Vest-Agder: 124 (+18), Hordaland: 136 (+14), Møre og Romsdal: 71 (+17), Nordland: 71 (-13) og Finmark: 21 (+4).

Mer fra Dagsavisen