Nyheter

250 prøvde sikhenes religiøse hodeplagg i Stavanger

Nærmere 250 turbaner ble surret rundt hodene på nysgjerrige som tok turen innom Stavangers første turbandag på lørdag. – Vi ønsker å vise at turbanen symboliserer gode verdier.

Bilde 1 av 19

Se bildeserie ved å trykke på det øverste bildet i saken.

Med drevne hender drar og knytter sikhen Perminder Singh et oransje tøystykke rundt hodet til Ferdinand Forgaard Knoff (4). På få minutter kan fire-åringen skilte med sin første turban.

– Du er så fin med den fargen, roser moren Kathrine Forgaard sønnen sin.

De befinner på Stavangers første turbandag som ble arrangert av byens sikher lørdag formiddag. Til sammen var rundt 300 gjester innom teltet deres på Torget midt i Stavanger sentrum. I tillegg til servering av indiske retter, kunne nysgjerrige velge mellom fargerike tøystykker og bli bærere av kanskje sin aller første turban, noe til sammen 250 personer valgte å gjøre, ifølge Jaswant Kaur.

Ferdinand Forgaard Knoff (4) får seg turban av Per Minder Singh under Turbandagen i Stavanger. På bildet er moren Katrine Forgaard.

Ferdinand Forgaard Knoff (4) sier til RA at blått er fargen han liker best, men har likevel valgt seg ut oransje stoff til sin første turban. ALLE FOTO: CAROLINE TEINUM GILJE

Motvirke fordommer 

Kaur er en av talspersonene for Sikhs & Punjabis of Rogaland, som står bak arrangementet. Den religiøse organisasjonen ble etablert i fjor, og teller om lag 30 familier i Stavanger.  Én gang i måneden møtes de i bydelshus over hele byen for å lese fra sikhenes hellige skrifter, lære barn om sikhismen, språket punjabi, samt å spise sammen.

Gjennom en egen turban-fest ønsker de å gi de øvrige innbyggerne i byen et innblikk i hva de står for. På den måten håper de å motvirke fordommer mot sikher og andre minoriteter.

– Det handler om å skape en bevissthet om at turban er normalt. Folk assosierer det gjerne med noe negativt, jamfør måten tildekking ofte fremstilles i media. Men vi ønsker å vise at turbanen symboliserer gode verdier, forteller Kaur, og utdyper:

– Hvis du ser en sikh bære en turban, kan du anta at han ønsker å stå opp for deg og hjelpe deg. Sikher tror på rettferdighet og likestilling.

Jaswant Kaur er talsperson for Turbandagen i Stavanger. 

turban

Jaswant Kaur er en av talspersonene for turbandagen i Stavanger.

Sikher er elever 

Sikhisme er en religion som ble grunnlagt av Guru Nanak (1469–1539) for omkring 500 år siden. Religionen har sitt utspring i regionen Punjab, nord-vest i India, og  innebærer en tro på at det eksisterer én Gud, i form av en kraft, som finnes overalt.

Ordet sikh betyr elev – den som lærer, og som sikh lærer man av den hellige skriften Guru Granth Sahib som var skrevet av ti guruer – eller åndelige veiledere, med Guru Nanak Dev som den første. I Norge bor det rundt 5.000 sikher.

Nærmere 250 turbaner ble surret rundt hodene på nysgjerrige som tok turen innom Stavangers første turbandag på lørdag 27. april. Bildet er fra Torget i Stavanger.

Bak arrangementet står den religiøse organisasjonen Sikhs & Punjabis of Rogaland.

turban turbandagen turbandag religiøse hodeplagg religion sikher sikhisme sikh

Lengden på turbanstoffet varier fra sikh til sikh, men det vanligste er  å bruke en turban på mellom tre og syv meter.  Her klargjøres stoff som snart skal festes på hodet til noen av gjestene under turbandagen.

– Nesten som å gå til frisør

Kathrine Forgaard, moren til fire-åringen Ferdinand, kjenner selv noen av sikhene som står bak arrangementet i Stavanger denne lørdagen, og ble invitert til turbandagen av dem.

– Vi kom hit fordi jeg synes det er et fint arrangement. Jeg synes dessuten det er fint å lære barna om mangfold, ha venner fra forskjellige kulturer og lære av andre. Det bidrar til å normalisere det, sier Forgaard, som i likhet med sin sønn er blitt turbanbærer for første gang. Hun har valgt en rosa turban, som matcher leppestiften hennes.

– Det var en veldig behagelig opplevelse å få den på. Det føles som å bli litt stelt med, nesten som å gå til frisør, sier hun.

F.v.: Perminder Singh, Leah Gjerdehaug og Laurits Knudsen.

Fra venstre i turban: Perminder Singh, Leah Gjerdehaug og Laurits Knudsen.​

Suksess i Oslo

I Oslo ble turbandagen arrangert for tiende gang tidligere denne måneden. Over 20.000 var ventet til årets fest i hovedstaden, som ble arrangert 13. april, skrev Aftenposten.
 
Jaswant Kaur håper at dagen kan bli en årlig begivenhet også i Stavanger.
 
– Mange nordmenn, indere og andre nasjonaliteter har kommet innom for å ta en prat. Her ser de folk som smiler, og de tar bilde med turban på hodet. Det virker som om alle har kost seg, sier hun.

Om turbanen i sikhismen:

Sikher innviet i sikhismens khalsa har ikke lov å klippe håret, og turban er obligatorisk for alle med uklippet hår.

Begrunnelsen for uklippet hår er at det er galt å klippe det Vaheguru (gud) har skapt. For sikher er også arbeid en plikt, og å gå med løst hår ville være upraktisk. Håret på hodet tilhører dessuten intimsfæren. Det dekkes derfor med en turban.

Turbanen har ulike farger, og det er også ulike turbanstiler.

I dagliglivet uttrykker valg av farge som oftest smak og behag, og at fargen passer til resten av antrekket. Sikh-barn går ikke med turban, men med et kortere tøystykke, patka.

Sikh-kvinner bruker bare unntaksvis turban, og da ofte en mindre type, og det forekommer mer blant sikher i vesten enn i India.

Kilde: Store norske leksikon

Se bildeserie fra turbandagen i Stavanger ved å trykke på det øverste bildet i saken.

Mer fra Dagsavisen