På RAs debattsider har våre lesere vært både kreative og ironiske, og latt seg fascinere av ord og uttrykk som kan forstås som politisk ukorrekte.
En leser foreslår for eksempel i dag at «familiens svarte får» bør erstattes med «sau med tilpasningsproblemer».
Hva mener du? Si din mening nederst i saken!
I onsdagens RA foreslo en annen leser at «negerboller» heller burde bli kalt «flerkulturelle boller».
- Sånn har det alltid vært - Negerbolle? Nei, det har jeg aldri hørt om. Er ikke det sånne kokosboller uten kokos på? Vi har uansett massevis av det vi kaller jødekaker, da, sier konditor og daglig leder ved Romsøes konditori, Geir Voll til RA.
Han ser ikke problemet med å kalle jødekaker for jødekaker, ettersom han mener det ikke finnes noe annet navn på dem.
- Vi kaller dem for jødekaker, og de blir etterspurt som jødekaker. Folk er ikke i tvil hva det er, forteller Voll.
Han vet ikke hvorfor de heter akkurat det, men han tror det ble innført i en tid hvor folk ikke engang visste hva rasisme var for noe.
- Jeg har vært i bakebransjen i 45 år, og jødekaker har vært til stede mye lenger enn det. Vi bør ikke endre navnet, det er noe som har vært i flere generasjoner, og som vi aldri har lagt noe vondt i, sier Voll.
- Positive assosiasjoner Sandnes-mannen Tor Halfdan Aars er professor i geografi ved UiB, men utdannet antropolog, og han synes at både «jødekake» og «negerbolle» er koselige ord.
- Klart at noen grupper er hårsåre, og folk som er i minoritetssituasjoner kan gjerne reagere. Men er man i en integreringssituasjon og skal lære den norske kultur, må en kunne tåle slikt, sier Aars.
Han tror at grunnen til at folk reagerer er fordi det norske språket har utviklet seg sammen med det økende innvandrertallet.
- For eksempel kunne vi ikke skrevet «negerkonge» skulle vi laget en ny barnebok i dag, men det blir galt å gå tilbake å forandre på verk som ble skrevet på 40-tallet under helt andre kulturelle forhold, forklarer Aars.
Han tror at spesielt «jødekake» er såpass innlært og nøytralt at det ikke forsvinner med det første.
Antropologen mener uansett at så lenge intensjonen ikke er ondsinnet, burde det være helt greit.
- Jødekaker og negerboller er vel noe som folk liker, er det ikke? Hadde det derimot vært noe ekkelt som ingen likte kunne jeg forstått at det ikke er så passende navn, sier Aars.
For øvrig stammer ordet jødekake ifølge Wikipedia fra da sefardiske kryptojøder fant veien fra Spania og Portugal til Nord-Europa omkring 1600- og 1700-tallet.