Stavanger
Angelica (7) lærte å slukke brann
Plutselig begynner det å brenne i kassen. Rødoransje, sinte flammer sprer seg raskt og blir flere, større og sintere. Angelica Moen (7) står klar med brannslangen og slukker brannen.

Få nyhetsbrev fra Dagsavisen. Meld deg på her!
For heldigvis er det ikke en ekte brann, men en øvelse satt i gang på Ofolsbakken borettslags sikkerhetsdag.
- Det er kjekt å slukke branner, fastslår 7-åringen.
Også førstehjelp synes hun er viktig.
- For vi må vi hjelpe folk og passe på at de ikke dør, sier hun.
- Mangler kunnskap
På sikkerhetsdagen var det både grilling og rebusløype og borettslaget hadde invitert brannbil og ambulanse til å være med. Rundt hundre av beboerne stilte opp og lærte seg førstehjelp og brannslukking.
- Kunnskapen om førstehjelp er mangelfull. I tillegg så er dette en sosial greie, det er hyggelig å hilse på hverandre på denne måten i stedet for at vi bare møtes på dugnader, sier Jan Danielsen, styreleder i Ofolsbakken borettslag.
Han sier at de har budsjettert med omtrent 1000 kroner per boenhet og at de er 77 boenheter i borettslaget.
- Det er en investering. Hvis dette kan føre til at én brann blir slukket eller at et menneske blir reddet, så er det verdt det, sier han.
Han mener særlig det er viktig at barna lærer om dette.
- Det er jo ungene som er rettesnor for foreldrene. Det er de som ber foreldrene om å slå av kaffetrakteren når de går hjemmefra, sier han.
- Kjekt å få med seg
- Kom, vil du være med?
Heidi Gregersen dytter hardt på brystkassen til en plastdukke og simulerer hjerte- og lungeredning. Nå inviterer hun niesen Kelsie Nesse Leemans (4) til å være med. Kelsie synes det er litt tungt, men gøy også.
- Det er kjekt å få med seg dette, slik at ungene kan lære litt, mener Gregersen.
Hun har imidlertid lært litt selv også.
- Det har jeg selvfølgelig. Dette er jo livsviktig å kunne, sier hun.
Første gang
- Dette er helt klart viktig. Alle i ambulansetjenesten ser effekten av at folk vet hva de skal gjøre når det skjer noe uforutsett, sier Trond Haaland, prosjektleder i Total Awareness Programme (TAP), som blant annet driver med HMS-opplæring mot næringslivet.
Dette er imidlertid første gang de er med på en sikkerhetsdag i et borettslag, men Haaland mener flere burde følge Ofolsbakkens eksempel.
- Så mange som mulig burde være med på dette, sier han.