Stavanger

Dette kjennetegner mobbeofferet

Hvordan kan du se at ditt barn blir mobbet, eller at det mobber? Her er noen varseltegn.

- Forskning viser at de som blir mobbet har spesielle egenskaper til felles. Det samme gjelder de som mobber. Dette gjør at det finnes visse varselfaktorer foreldre kan se etter, forteller Dan Olweus, som er professor i psykologi ved Universitetet i Bergen.

Han har gitt ut flere bøker om mobbing, han har sin egen forskningsgruppe ved universitetet, og han har utviklet sitt eget program mot mobbing:

Olweus' metode, som anvendes ved hundrevis av skoler landet rundt.

Olweus er til stede i Stavanger ved OECD-konferansen om mobbing, som avsluttes i dag.

- Mobbing er et helt sentralt fenomen i skolen og i samfunnet. Graden og hyppigheten av mobbing har økt de siste tiårene, det er flere jenter som mobber i dag enn før, og det en rekke myter om mobbing som må avlives, sier den svenske professoren.

Entydig mobbebilde

Forskning gir et ganske entydig bilde av både mobbeofferet og mobberen, ifølge professoren.

- De som blir mobbet er gjerne engstelige og usikre, forsiktige, følsomme og stillfarende. De har som regel en negativ vurdering av seg selv og føler seg mislykkede, dumme og lite attraktive, forteller Olweus.

Myten om det typiske mobbeofferet som et barn som ytre sett skiller seg fra de andre, bør avlives snarest, mener professoren.

- Fedme, annerledes dialekt, rødt hår, briller, eller alle andre slike ting som man før trodde hadde betydning, kan man stort sett se bort fra. Det er ikke her årsaken ligger. Den ligger i karaktertrekkene til mobberen og mobbeofferet og ubalansen i styrkeforholdet mellom disse to, mener Olweus.

Styrkeforskjeller

Dan Olweus definerer mobbing som negativ, eller ondsinnet atferd som gjentas og som foregår over lang tid i et forhold preget av ubalanse i styrkeforholdet mellom partene.

- Både jenter og gutter blir mobbet, og det finnes mobbere av begge kjønn, selv om atferden arter seg litt annerledes. Gutter som blir mobbet er svært ofte fysisk svakere enn sine medelever, mens slike fysiske styrkeforskjeller ikke betyr noe særlig for jenter, forteller professoren.

Barn som blir mobbet reagerer ofte med gråt, eller ved at de trekker seg unna når noen angriper dem.

De er negativt innstilt til vold og gir gjennom deres omtalte karaktertrekk, et signal til sine omgivelser at de er engstelige, og at de ikke tør ta igjen dersom de blir herjet med.

Mer fra Dagsavisen