Til topps og ned igjen

Norge er et eldorado for toppturer. Om vinteren handler det ikke bare om å nå toppen, men også om å suse raskt ned igjen.

Fjelltoppene i Norge er mange, og sesongen er allerede i gang for ski- og snowboardkjørerne.

- Norge er et av verdens beste land for toppturer. Vi har lange nedkjøringer og lang sesong. Ved kysten kan man ofte kjøre nesten helt ned til fjæresteinene, og sent i sesongen kan man kjøre i midnattssol, sier daglig leder Trygve Sunde Kolderup i Hvitserk.

 

Områder

Romsdalen, Sunnmøre, Hurrungene i Jotunheimen, Lofoten og Lyngen i Troms er områder som regnes blant de flotteste for toppturer.

- Vinteren har allerede kommet til klassiske toppturområder som Sunnmørsalpene, Romsdalen og Lyngen. Men det er ikke sikkert at forholdene holder seg gode, så her må man følge med, sier Anne-Mari Planke, fagsjef for fjellsport i Den Norske Turistforening (DNT).

Ved inngangen til desember har som regel skisteder som Hemsedal i Buskerud og områdene ved Tyin og Filefjell i Valdres også fått gode forhold, ifølge DNT.

Med mange topper å velge mellom er sjansen stor for at det finner turmuligheter som passer dine sportslige evner og kunnskaper om vinterfjellet.

- Noen topper er trygge nesten uansett forhold, mens andre turer krever grundig skredvurdering, sier Kolderup i Hvitserk.

Han har vært med å skrive boka «Toppturer i Norge», som tar for seg 156 norske toppturer.

 

Turforslag

Snøskred løsner som regel i terreng som er brattere enn 30 grader, noe det finnes mye av i Norge. Men det finnes fine toppturer også i flatere terreng. For eksempel er Rasletinden i Jotunheimen (2105 moh.) lett tilgjengelig så lenge Valdresflya er åpen. Er du på Sunnmøre, er Blæja (1142 moh.) en topp med god utsikt over Hjørundfjorden. Turen går i slakt terreng. Også Gaustatoppen (1883 moh.) har nedkjøringer som regnes som trygge, men det finnes også skredutsatte og brattere renner ned fra toppen.

Og det er fare for snøskred selv om det ikke er mye snø i fjellet. Stygge skred skjer gjerne tidlig i sesongen.

- Man kan aldri understreke nok at det er viktig å vurdere skredfaren selv om det er tidlig i sesongen, sier Planke i DNT.

For å ruste seg til topptursesongen finnes det både skredkurs og toppturkurs man kan melde seg på rundt om i landet.

 

Sikkerhet

- Jeg går aldri på topptur uten at alle har med seg skredsøker, søkestang og spade. Selv om toppen regnes som trygg, kan du gå feil og komme inn i områder med skredfare. Forhåpentligvis får du aldri bruk for utstyret, men du må kunne bruke det, påpeker Kolderup i Hvitserk.

Med samme selvfølgelighet som langrennsfolket smører skiene, må altså toppturgjengere huske de tre s-ene: søker, stang og spade. Det finnes også skredsekker for den som beveger seg mye i bratt terreng.

Skal du gå på ski til topps, trenger du skifeller for å nå høyeste punkt uten altfor mye strev. Snowboardkjørere slenger brettet på ryggen og drar på seg truger for å komme seg til topps. Og interessen for toppturer vokser i eksplosiv kraft, ifølge Kolderup.

- Egentlig er det rart at interessen ikke har eksplodert før. Nordmenn har alltid vært interessert i fjellet og å holde seg i form, bemerker han. (NTB Tema)