Kultur

Søt 
sight-
seeing

LONDON: - Herregud, jeg klarer snart ikke mer, utbryter en av deltakerne. Britisk sjokoladesmaking er definitivt ikke for pyser.

- Å, det smakte helt nydelig!

Amerikanske Gail Ulatowski (70) har fått en god start på dagen. Hun befinner seg i en sidegate til Regent‘s Street i London, der hun er én av fem deltakere på Chocolate Ecstasy Tour. 70-åringen har nettopp fått servert kakao laget slik den skal lages, ifølge sjokoladeekspert og guide for dagen, Jennifer Earle:

- Med kakao, fløte og melk. Pulverversjonen er bare tøys, slår hun fast.

I løpet av de neste timene skal de søtsugne smake på sjokolade, lukte på sjokolade, lære om sjokolade - og Earle har ett mål som skal nås samme hva:

- Alle skal spise seg stappmette på sjokolade. Hvis dere ikke er mette når vi er ferdige, får dere enda mer sjokolade, lover hun.

Motstanden virker liten foreløpig.

Ordentlig mat først

- She. Loves. Chocolate.

Ti år gamle Victoria Aquino fra Canada legger trykk på hvert ord, og kan ikke få understreket nok hvor glad moren Maricon er i et av verdens mest populære godterier.

- Jeg er virkelig en stor sjokoladefan, medgir hun mellom slurker med kakao.

Men dette er bare oppvarmingen. Nå er det på tide med litt mer håndfaste saker.

De fem sjokoholikerne ankommer dagens andre post, eksotiske East India Company. Smaksprøver av sjokolade med blant annet røde pepperkorn, den lakrislignende smaken mukhwas, kanel og tørkede jordbær og bringebær tygges med andakt.

På forhånd har deltakerne blitt instruert av Earle til å spise en solid frokost, slik at de ikke krasjer etter sjokoladerushet («Cocoa Puffs er en dårlig idé i dag»). Tross den fornuftige starten på dagen fylles magene raskt opp av de mektige sjokoladebitene, derfor serverer Earle en runde te før damene geleides videre til en av byens eldste sjokoladeforhandlere.

Kongelige favoritter

Brune, hvite og rosa konfektsjokolader hviler i pene pyramider bak glassvegger hos Charbonnel et Walker.

- Smak på dronningens favoritter, oppfordrer Earle, og holder fram et brett med rosa champagnetrøfler og konfekt fylt med rose- og fiolkrem.

Damene forsyner seg i flere omganger.

- Vil noen ha mer? Nei? Okay, nå tror jeg vi trenger litt frisk luft, sier den rutinerte guiden, og hufser de fem forsiktig ut igjen.

Du har kanskje kjent det sterke sjokoladesuget selv? Årsaken til at vi synes sjokolade er så godt, har en naturlig forklaring, mener Earle.

- Kakao har flere vitaminer og mineraler enn noen annen matvare vi finner i naturen, det er grunnen til at vi har så stor appetitt på det. I tillegg inneholder sjokolade fenetylamin, et stoff som gjør at vi føler oss glade, forklarer hun.

Fordi det finnes over 400 smakskomponenter i sjokolade, er det ifølge Earle umulig å kjemisk etterligne smaken. Kanskje er det derfor det omsettes flere millioner tonn kakaobønner hvert år.

Storbritannia og Norge ligger på henholdsvis fjerde og femteplass når det kommer til sjokoladekonsumering på verdensbasis - innbyggerne i disse landene spiser henholdsvis 7,5 og 6,6 kilo årlig. Sveitserne er på topp - her spiser hver person over 9 kilo sjokolade i året i snitt.

Roald Dahls favoritt

Maricon må holde seg fast i datteren idet de stavrer seg av gårde fra de rojale smaksprøvene.

- Herregud, jeg klarer snart ikke mer. Vi elsker sjokolade, og spiser mye av det hjemme, men dette ... herregud, gjentar hun.

Hun tar seg sammen og beveger seg sakte, men sikkert mot neste stopp. Og jammen klarer hun ikke enda litt til.

- Jeg tror jeg prøver champagnemelketrøflene, sier hun til mannen bak disken, og peker på konfekten som har fanget oppmerksomheten hennes.

Hun befinner seg nå på Prestat, hvor hun går i berømte fotspor. Norsk-britiske Roald Dahl, forfatter av «Charlie og sjokoladefabrikken», handlet også sjokoladetrøfler her med stor begeistring.

Vannflaskene tas nå fram en etter en, og samtlige har en merkbar tregere gange enn på begynnelsen av dagen. Likevel smaker de gladelig på mandler med sjokoladetrekk, nøtter og tørket frukt på kafeen Carpo, før de trekker pusten dypt og samler seg for dagens sjette og siste runde.

Mektig opplevelse

Duften av kakao slår mot oss i det vi åpner dørene hos Paul A. Young. Et solid trebord er dekket med håndlaget konfekt med smak av blant annet oliven, vanilje og sitronostekake. Og dertil Marmite, smørepålegget man «enten elsker eller hater», ifølge forhandleren.

- Jeg var ikke klar over at det var så mye man kunne lære om sjokolade, sier Gail idet omvisningens siste sjokoladebit er svelget unna.

- Det er en litt alternativ måte å se byen på, du kommer deg bort fra de verste turistmassene, samtidig lærer du mye, nikker Maricon.

Så da er spørsmålet: Har sjokoholikerne nådd Earles mål - er de stappmette av sjokolade?

- Ja! Det var veldig mektig, sier Tina og Victoria, og sperrer opp øynene.

Det blir ikke helt det samme med en Mars-bar nå, fastslår jentene.
 (NTB tema)

Mer fra Dagsavisen