Kultur

Lekelandet

Moroparker, dyrehager, opplevelsesslott og spennende undervannsopplevelser. Det er ikke rart at Danmark er barnefamilienes favoritt. Vi reiste Danmark på tvers, fra Billund til København - og fikk med oss litt av alt.

- Jeg vil døøøøø! Få meg ut herfra!

En liten svensk jente gir klart uttrykk for at hun har fått nok av speillabyrinten i det splitter nye spøkelseshuset i Legoland. Men pappa klarer rett og slett ikke å finne veien ut. Stakkar!

For oss andre er det bare litt nervepirrende moro. Huset er fylt av merkelige ting, og du kan skyte laser etter små, blå legospøkelser. Men det er ikke fritt for at vi skvetter litt når husspøkelset plutselig prikker oss på skulderen.

Men så kommer det plutselig et unisont skrik fra kjelleren, som får det til å gå kaldt nedover ryggen på oss. Det drønner i hele bygningen. Nederst er det nemlig en gal professor som sender besøkende ut i et åtte meter langt fritt fall. Hylene er nok til å få seksåringen til å feige ut. Mamma hjelper nok litt til.

Den aller mest skremmende opplevelsen er likevel kanskje den drøye timen vi måtte stå i kø for å komme inn på den nye attraksjonen til 37 millioner danske kroner.

Stor investering

Sammen med det store Polarlandet, som åpnet for to år siden, gjør det at det er mange nye opplevelser også for tidligere parkbesøkende. Det er også et nytt Lego Friends-område.

- Lego er fortsatt mest en guttegreie. Men Lego Friends-serien rettet mot piker har gjort at jenteandelen er sterkt økende, forteller pressesjef Jonas Søndergård.

Legomodellene lages i 3D på datamaskiner før de tolv modellbyggerne i Billund starter med selve byggingen.

- Alt foregår med vanlig, ekte lego, bygd rundt et jernskjelett, forsikrer Søndergård.

Noen av prosjektene kan det ta opptil måneder å sette sammen. Til sammen er det hittil brukt 60 millioner legoklosser i parken!

Legohotell

Når kvelder kommer, er det fortsatt mulig å se klosser på alle kanter. På Hotel Legoland er nesten alle rommene bygget over ulike legotemaer, med både piratrom, adventure-rom og prinsesserom. I år åpnet en ny temafløy med riddertema.

Rommene er utrolig fint planlagt og gjennomført - med fyrstelige senger til mor og far i egen fløy og borginspirerte køyesenger til opptil fire små i en annen. Barna har også egen TV, klossekasser og andre leker.

I år åpner også det nye overnattingstilbudet Legoland Holiday Village, en camping og et vandrerhjem som er blitt renovert og tematisert.

Legoland

Hvor: Billund

Passer best for: Barn og unge.

Voksenfaktor: Miniland og de fine legofigurene imponerer også mor og far, men ellers er dette barnas park.

Oppturen: Utrolig mye å gjøre. Sett gjerne av to dager.

Nedturen: Ekstremt lange køer på opptil én time på travle dager.

Tips: Kjøp fast track pass til noen av aktivitetene pga. køene.

Enda mer å gjøre: Skandinavias største badeland, Lalandia, og Givskud Zoo ligger like i nærheten.

Priser: 309 kr/289 kr (danske) voksen/barn. Rabatt ved tidlig kjøp på nett og flere dagers billetter.

Tivoli

En av Europas eldste fornøyelsesparker holder absolutt koken. Og i år har Tivolis ærverdige Rutschebane - den klassiske berg og dalbanen - som fyller 100 år, fått igjen de snødekte fjelltoppene som byens myndigheter påbød dem å ta ned i 1920-årene. De likte nemlig ikke at det første besøkende så da de kom ut fra hovedbanestasjonen, var et digert fjell!

Om kveldene har Tivoli ulike tema på konsertene som holdes ute ved Plænen.

- På mandager er det folk/country, på tirsdager operette og musikalmusikk for de litt eldre, på onsdager er det jazz, torsdager Pop Up for tenåringene, så er det Fredagsrock. På lørdag er det Big Band som spiller opp til dans. Søndag er den store familiedagen, med tivoliparade og pantomimeteater, tipser presseansvarlig Ellen Dahl.

Hvor: København

Passer best for: Alle

Voksenfaktor: Svært god! Med 35 restauranter har Tivoli også et bredt tilbud til alle ganer - fra godis til gourmet. I år åpnet en god, ny italiensk restaurant, Mezzoli. Kveldstid er det voksentid - med konserter og dans.

Oppturen: Veldig mye å gjøre for alle! Køene er stort sett overkommelige, siden mange ikke er her primært for å teste attraksjonene.

Nedturen: Det kan bli ekstremt mye folk i finvær. Dyrt om du bare kjøper enkeltbilletter.

Tips: Det lønner seg absolutt å kjøpe turpass om du vil kjøre mye.

Enda mer å gjøre: Fornøyelsesparken Bakken, vitenskapsmuseet Experimentarium, Tycho Brahe Planetarium, Zoo.

Priser: 0-8 år gratis, resten 99/139 kr (dag/kveld). Attraksjonene koster ekstra.

Barnekulturhuset Fyrtøjet

Odense er H.C. Andersens superkoselige barndomsby. Til og med trafikklysene på fotgjengerovergangen har bilde av dikteren! Ta med barna på besøk i H. C. Andersens Hus, se det fine, lille museet og oppdag hans vakre, florlette papirklipp. Men den beste barneattraksjonen er barnekulturhuset vegg i vegg, der rommene er omgjort til et eventyr av kulisser i barnestørrelse, og barna kan låne forseggjorte kostymer og kle seg ut som i et av H. C. Andersens eventyr.

- Jeg liker godt å kle med ut, sier Andreas Hendriksen på 6 år - for anledningen kledd ut som eventyrdikteren selv med svart flosshatt, dressjakke og stokk.

- Vi har egne syersker på huset, og vi endrer scenografien med noen års mellomrom. I år er det den standhaftige tinnsoldaten som er tema, forteller Dorrit Lillesøe, som sminker barna.

Og mor og far - de kan også godt låne klær og være med på leken!

Hvor: Odense

Passer best for: Barn opp til 12 år.

Voksenfaktor: Liten, men hyggelig! Ta med en bok - dette tar tid!

Oppturen: Utrolig mye å gjøre.Fantastiske kostymer til barna, som storkoser seg i dette magiske universet.

Nedturen: Lett å beregne for lite tid her!

Tips: Husk kamera! Kjøp Odenses Opplevelsespass, som gir gratis adgang til de fleste attraksjonene!

Enda mer å gjøre: Et utrolig fint jernbanemuseum, Friluftsmuseet Den fynske landsby.

Priser: 95 kr for alle over 3 år.

Egeskov

Etter å ha stått i endeløse køer i Legoland, er det en lise å komme til fantastiske Egeskov Slot på Fyn. Det nydelige slottet er omgitt av en ekte vollgrav og enorme, idylliske parkområder med trær som er opptil 650 år gamle. Det er et ekte opplevelsesslott - og svært lite støvete. Her kan hele familien gå seg bort i fantastiske, gammeldagse labyrinter, og nyte renessansehagen, som er kåret til Europas vakreste. Eller rusle en tur i tretoppene på en 100 meter lang hengebru.

Den gamle stallen er full av praktfulle veteranbiler, fly og motorsykler, dukker og gamle, rare saker. Tenåringene kan besøke Draculas krypt og læres opp til å bli riddere på segway-banen. Og ikke minst kan ungene leke i timevis på de svære friluftslekeplassene, mens de voksne kan bytte på å beundre slottet. Her finner du både riddersal og gamle jakttrofeer, en utstilling av lekre, gammeldagse moteklær og leker - og nattpotter!

Grev Michael Preben Ahlefeldt-Laurvig-Bille selv kommer plutselig svingende på en våpenskjold-kledd segway, og viser seg å være et svært hyggelig og jordnært bekjentskap. Han bor fortsatt i en privat del på slottet sammen med sin grevinne og sine to små «grevlinger».

- Det er fantastisk å bo her. Og veldig hyggelig når slottet kommer til live om våren, sier han.

I år er det også en spesialutstilling med japanske motorsykkelvidundre.

Hvor: Fyn.

Passer best for: Alle.

Voksenfaktor: Svært god.

Oppturen: Slottet har noe for absolutt alle! Svært god plass og lite trengsel - et perfekt reisemål for alle generasjoner. Store, luftige områder. Prøv hjemmelaget pasta i den italienskdrevne Café Jomfru Rigborg.

Nedturen: Ingen.

Tips: Sett av flere timer lenger enn du egentlig tenkte her.

Enda mer å gjøre: Det er flere andre opplevelsesslott på Fyn, som Valdemars Slot og Nyborg Slot.

Priser: 210/130 kr (danske) voksen/barn. Rimeligere i lavsesong.

Den Blå Planet

Tusenvis av sugekopper klistrer seg til vinduet rett foran barnenesene. En blekksprut åler seg ned og svupper oppi en gammel krukke på havbunnen. I fjor åpnet Nord-Europas største akvarium like ved Kastrup. Det er formet som en stor strømvirvel, og er utrolig lekkert både utenpå og inni. Her er det enorme bassenger med alt fra digre leopardrokker og hammerhaier til bitte små nakensnegler i fluoriserende farger. Og sjøløver, seler og lundefugler. Du kan også gå inn i en flott regnskog med enorme, flagrende, blå sommerfugler, skvatrende papegøyer og hundrevis av pirajaer. Og digre, barte-befengte maller.

Hvor: Kastrup, i gangavstand til flyplassen, 1,2 km. Eller ta buss 5a mot lufthavnen fra hovedbanestasjonen.

Passer best for: Alle.

Voksenfaktor: Absolutt. Også flott arkitektur!

Oppturen: Flotte tablåer, nydelig lyssetting. Mye å se og gjøre.

Nedturen: Litt trangt om plassen når det er fôring og aktiviteter.

Tips: Flott kafé inne og ute. Prøv fiskelykken ute i Øresund! Det finnes store oppbevaringsskap til koffertbagasje.

Priser: 144 kr/85 kr (danske) voksen/barn.

Odense Zoo

Odense Zoo ble for litt siden kåret til Europas beste av Trip Advisors brukere. Det er ikke vanskelig å se hvorfor. Det kryr også av nyfødte dyreunger overalt - et godt tegn på at dyrene har det bra.

Parken er også full av små, hemmelige ganger til ulike utsiktspunkter til dyrene - noe de små barna elsker å utforske. Dessuten er det mange forskjellige flotte lekeområder overalt - slik at små menneske-apekatter også får utfolde seg!

Hvor: Odense.

Passer best for: Alle som er glade i dyr.

Voksenfaktor: God.

Oppturen: Artig med ulike verdensdelstypiske installasjoner omkring de ulike dyre- artene. Flotte lekeområder! Nydelig lemur- og pingvinavdeling!

Nedturen: Noen av innhegningene kunne godt vært enda litt større …

Tips: Få med fôringen av dyrene. Barn kan også være med og mate sjiraffene, kun bestilling online. Kom gjerne på slutten av dagen - mindre folk.

Enda mer å gjøre: Se under Fyrtøjet.

Priser: 159/85 kr (danske) voksen/barn

Flere nyheter i Danmark

Djurs Sommerland på Djursland får et helt nytt temaland i år. Vikingland blir det åttende temaland i fornøyelsesparken. I vikinglandet kan du prøve to helt nye attraksjoner: Drageskibet, som svinger deg 20 meter rundt som i høy sjø, og en real styrkeprøve i Vikingetårnet. www.djurssommerland.dk

Dagsavisen var invitert av Danmarks turistkontor.

Mer fra Dagsavisen