Trikkeligaen

Nå som stjernene er borte, skinner resten av Vålerenga

(Jerv - Vålerenga 2-5) VIF har gått fra en katastrofestart til å kunne bli en medaljeutfordrer i årets sesong. Hva har skjedd?

Dette er en kommentar. Holdninger og meninger i teksten står for skribentens regning.

Laget har ikke klart å vinne fire kamper på rad på snart seks år. Etter seieren i Grimstad har VIF fire strake seiere i Eliteserien, og det kan komme enda flere i kampene som venter.

Men hvordan har det snudd så voldsomt, og hvorfor nå?

Selvsagt er det flere ting som spiller inn, men en grunnene er ganske tydelig. Spillerne som starter for VIF nå spiller ikke for seg selv, som kaptein Jonatan Tollås Nation forklarte overfor Dagsavisen forrige uke.

Det så det lenge ut som flere gjorde, men nå ser Vålerenga ut som et lag. Et lag med vinnermentalitet, kynisme og knallsterk lagmoral. Det gjorde de ikke med spillere som Aron Dønnum og Vidar Örn Kjartansson på banen tidligere i år. Begge to er nå ute av spillerstallen, og det er mest sannsynlig for lagets beste.

Les alt om Vålerenga her!

Det er nesten så Ivan Näsberg faller under samme kategori, i og med at midtstopperen nekta å bli med i troppen mot Jerv. Men som Vålerenga-trener Dag-Eilev Fagermo uttalte selv, så har VIF fått orden på et lag som ønsker å spille for klubben.

Spillere med hodet på rett sted er selvsagt helt essensielt for å lykkes som lag, og nettopp det må Fagermo og sportssjef Joacim Jonsson se på når flere spillere skal inn i august. Er det typer som ikke bare spiller for seg selv, men i stedet ønsker å hjelpe Vålerenga videre oppover på tabellen, kan denne sesongen stå igjen som mer enn godkjent. Tro det eller ei.

Seier over Jerv skulle på mange måter bare mangle, men måten VIF nå drar i land trepoengere på rekke og rad er svært imponerende. Det har som nevnt ikke skjedd på flere år. Det var fire år siden sist gang laget tok tre strake seiere, og seks år siden fire strake.

I Grimstad var det aldri noe tvil om hvem som skulle ut for å styre kampen fra start. Vålerenga, med massevis av selvtillit og en haug med sommerkledde supportere på tribunen, kjørte over hjemmelaget første halvdel av omgangen før pause.

Likevel utligna Jerv mot spillets gang på en sjelden visitt i VIFs 16-meter. Men akkurat som mot Viking sist brukte Vålerenga kort tid på å nullstille og å svare med scoring etter baklengsmål. Både en og to ganger.

Først skaffer Henrik Bjørdal et straffespark som han gir bort til Amor Layouni, som formspilleren satte iskaldt i mål. Kun fire minutter senere traff Petter Strand en arm innafor Jervs 16-meter, og om ikke enda mer iskaldt sendte Bjørdal denne gangen Vålerenga opp i tomålsledelse.

Svært fortjent for gjestene, som bare fortsetter på oppturen etter vårens marerittstart. Og på dødball skulle VIF øke ledelsen på dødball. I duell med Fredrik Oldrup Jensen var Jervs Mathias Wichmann uheldig og satte ballen i eget mål, og gjestene scora for tredje gang denne kvelden.

Dette var virkelig dødballenes aften, for Jervs redusering kom ved et direkte frispark rett utafor VIFs 16-meter. Aral Simsirs frisparkperle kunne Magnus Sjøeng gjøre lite med, men Vålerenga slapp ikke inn flere mål og dro hjem til Oslo med en 5-2-seier i sekken etter at Jacob Dicko Eng satte spikeren i kista på overtid.

Utrolig nok kan Vålerenga nå sikte mot en plassering på øvre halvdel av tabellen ved sesongslutt, men det er nok litt for langt opp til medaljeplass. Etter kveldens seier ligger VIF på sjetteplass.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

---

Kampfakta:

Eliteserien menn, 16. runde:

Jerv – Vålerenga 2-5 (1-3)

Mål: 0-1 Jonatan Tollås Nation (8), 1-1 Mikael Ugland (26), 1-2 Amor Layouni (str. 33), 1-3 Henrik Bjørdal (str. 38), 1-4 Mathias Wichmann (selvmål 57), 2-4 Aral Simsir (70), 2-5 Jacob Dicko Eng (90).

Dommer: Mohammad Usman Aslam, Lier.

Gult kort: Erlend Hustad, Willis Furtado, Aral Simsir, Jerv, Henrik Bjørdal, Fredrik Oldrup Jensen, Odin Thiago Holm, Vålerenga.

Lagene:

Jerv (3-2-3-2): Øystein Øvretveit – Erik Tobias Sandberg, John Olav Norheim (Daniel Arrocha fra 64.), Ole Martin Kolskogen – Torje Wichne, Mathias Haarup (Iman Mafi fra 64.) – Mathias Wichmann, Leandro Fernandes (Willis Furtado fra 72.), Mikael Ugland (Aral Simsir fra 60.) – Amadou Diallo, Erlend Hustad (Felix Schröter fra 60.).

Vålerenga (4-3-3): Magnus Sjøeng – Vegar Eggen Hedenstad (Tobias Christensen fra 58.), Jonatan Tollås Nation, Fredrik Oldrup Jensen, Leonard Zuta – Petter Strand, Odin Thiago Holm, Henrik Bjørdal – Amor Layouni (Seedy Jatta fra 72.), Henrik Udahl (Magnus Riisnæs fra 73.), Osame Sahraoui (Jacob Dicko Eng fra 86.).

---