Trikkeligaen

VIF kaster ikke bort tiden: – Innkast er en angrepsstart

Saltoinnkast? «Delap-metoden»? Vålerenga foretrekker heller en hurtigere løsning.

EKEBERG (Dagsavisen): Innkast. Hvor mye tid skal man bruke på det? Ganske mye, mener Vålerenga. På torsdagens økt på Ekeberg terpet Trond Fredriksen innkast for og imot med spillerne.

– Innkast er jo en angrepsstart eller en forsvarsstart. Det sier seg selv: Når ballen er ute rundt 40 ganger i løpet av en fotballkamp, så er det potensielt 40 ganger du kan ha eller beholde ballen. Så ja, det er viktig for oss. Begge veier. Det er detaljer som er viktig for alle lag, sier Fredriksen, spillerutvikler i VIF, til Dagsavisen.

Vålerenga-trening torsdag.

– Det er viktig, ja. Det er ganske mange innkast i løpet av en kamp. Vinner du flesteparten av dem, så har du ballen mer. Derfor er det viktig å trene på det, på å ha den rette oppstillingen, poengterer hovedtrener Dag-Eilev Fagermo.

Vålerenga-trening torsdag.

Les alt om Vålerenga her!

Innkasteksperten hos Liverpool

Innkast fikk ekstra oppmerksomhet da Premier League-klubben Liverpool ansatte danske Thomas Grønnemark som ren innkasttrener. Merseyside-klubben klarte å holde på ballen etter 68,4 prosent av innkastene etter at dansken tok over, kontra 45,4 prosent i sesongen før ansettelsen, skrev flere medier tilbake i 2020, deriblant NRK og The Mirror.

– Alle lag i verden kan trenge min ekspertise. Man må ha flere variasjoner (av innkast), ikke bare én. Så handler det også om løpene til de andre spillerne og at man skal ha andre trekk, har Grønnemark sagt til Nettavisen om sin filosofi.

Liverpool's English defender Trent Alexander-Arnold takes a throw-in during the English Premier League football match between Burnley and Liverpool at Turf Moor in Burnley, north west England on February 13, 2022. (Photo by Paul ELLIS / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or 'live' services. Online in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No video emulation. Social media in-match use limited to 120 images. An additional 40 images may be used in extra time. No use in betting publications, games or single club/league/player publications. /

– Hvor mange taktiske muligheter er det på innkast?

– Potensielt har du jo ti valg å kaste til. Men så er det ikke alle som kan være nærheten av ballen. Det handler om å finne veien ut av motstanders press, og så handler det om å sette opp trusler når du har kommet ut av presset. Så det er ulike valg og ulike bevegelser som er viktig for oss, slik at vi beholder ballen, sier Trond Fredriksen i VIF.

– Hvor mye tid bruker dere på dette, og hvor godt får dere det ut i praksis?

– Vi bruker mye tid på dødball. Så er innkast en del av det. Akkurat eksakt hvor mange timer vi bruker på det, før vi presenterer ting for spillerne, det tør jeg ikke si. Men det er ganske timer i løpet av forberedelsene inn mot en kamp. Så er det jo hovedtrekkene vi bruker inn mot spillerne. Cornere og frispark offensivt og defensivt, frispark begge veier, er også inni det der. I tillegg kan du ta med femmetere. Vi forbereder oss på alt det. Men per dags dato er vi for eksempel på minussiden på cornere på mål for og imot. Så der må vi gjøre en bedre jobb i fortsettelsen, sier Vålerengas spillerutvikler.

Aalesunds treer

– Er det slik at man analyserer motstander og legger en «innkaststrategi» ut fra det – eller er innkasttreningen mer generell?

– Nå møter vi jo et lag i Aalesund (søndag) som spiller med fem bak. Som vi gikk gjennom på denne økta, handler det om justeringer i hvordan vi skal presse den Aalesund-treeren bak på innkast, kontra hvis det hadde vært en firer. Så noen forskjeller er det. Så er det ikke slik at vi bruker voldsomt mye tid på innkast hele tiden, men heller innimellom når det passer. Da kan vi for eksempel bruke de første ti-tolv minuttene av en økt på det, svarer Fredriksen og fortsetter:

– Det viktigste er omstilling. Statistikken på innkast viser ganske stor forskjell på når du tar innkast hurtig, kontra når det tar mer tid. Det er en vesentlig forskjell i suksess der.

– Så jo raskere, jo bedre?

– Akkurat. Jo raskere, jo bedre. Når du da jobber med forsvarsbiten på innkast, så handler det om hurtig omstilling. Som jeg prøver å si til spillerne: Hvis vi er i lavt press, vi klarerer ballen og motstander får innkast – hvis vi da kan omstille hurtig slik at vi står tett og godt rundt der innkastet er, er sjansen vesentlig større for at vi vinner ballen der, kontra hvis vi ikke omstiller og motstander får lov til å sette i gang. Da må vi kanskje forsvare oss. Det vil spare oss for mye energi og løping i å omstille hurtigere og vinne ballen fortere.

– I fotballen har man sett en del «spesialinnkast». Dyrker man noen sånne i VIF, eller er det veldig spilleravhengig om man gjør det?

– Det er avhengig av spillestil. I Vålerenga ønsker vi i stor grad å styre kampene selv. For oss handler det i størst grad om å sette i gang hurtig. Vi slår for eksempel korridorfrispark fra en del posisjoner, men ikke fra alle posisjoner – som en del andre lag gjør. Det er en del lag som selv på frispark på egen halvdel kan «sette opp». Der ønsker vi heller å beholde ballen i laget, sier Fredriksen.

Sandnes  20130811.
Eliteserien fotball: 
Sandnes Ulfs Steinthor Freyr Thorsteinsson tar innkast  under eliteseriekampen i fotball mellom Sandnes Ulf og Tromsø på Sandnes Stadion, søndag 11. august 2013.
Sandnes Ulf vant kampen 2-1.
Foto: Kent Skibstad / NTB

– Så det går litt på stil. Rory Delap i Stoke kastet jo ballen helt inn på bakerste stolpe. Og jeg har spilt med Lasse Olsen som tok «saltoinnkast». Det er et våpen som en del lag bruker. Men per dags dato bruker vi ikke det, tilføyer han.

Rory Delap var kjent som en skikkelig innkastekspert i sin tid hos Premier League-klubben Stoke. Delap kastet ofte ballen helt inn foran mål.

Vålerenga trenger en opptur

«Tangotrøyene» fra Ålesund kan by på noen vriene innkast kommende søndag, tror Fredriksen om gamleklubben.

– AaFK bruker det. Det er en del av det vi har gått gjennom – måten vi håndterer lange kast på, sånne ting. Vi er forberedt på det som kommer i Ålesund.

– Hva forventer du av den matchen, og hvordan blir det for deg?

– Aalesund er jo klubben jeg har vokst opp i. Den vil alltid være tett til mitt hjerte. Men det er såpass mange år siden jeg var der, er det ikke noen stor forskjell på at vi møter dem. Jeg gleder meg til kamp. Det handler om å vinne for vår del. AaFK blir en hard nøtt, men hvis vi presterer på det nivået vi ønsker så skal Aalesund være mulig å slå, svarer Vålerengas spillerutvikler.

Søndag skal Vålerenga forsøke å snu den vonde resultatrekken laget avsluttet med før ferien. VIF ligger på 11.-plass i Eliteserien med sine ti poeng. Aalesund er på femteplass med 15 poeng. Fredrik Oldrup Jensen og Amor Layouni skal være klare, men Odin Thiago Holm rekker ikke oppgjøret.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

Mer fra Dagsavisen