Store tabber da Lyn tok poeng fra Avaldsnes, Lyns 17-åring banens beste

(Avaldsnes - Lyn 2-2). For å ha noe sjanse til å slå seg inn blant de fire beste i Toppserien burde både Avaldsnes og Lyn hatt tre poeng søndag. Da er det kanskje typisk at det blir poengdeling. Men Lyn var nærmest seieren etter en stor keepertabbe. Og et ungt talent skinte på høyrekanten.

– Kanskje er 2–2 et rettferdig resultat, sier både Avaldsnes-trener John Arne Riise og Lyn-trener Tom Stenvoll til NRK etter kampen. Men de er også samstemte i hva de egentlig ønsket.

– Vi har flere sjanser i første omgang og gir vekk to mål i den andre. Jeg er forbanna på keeperspillet. Sånn sett er det surt å ikke vinne, sier Riise.

Stenvoll følger opp: – Vi så ut som det beste laget etter pause. Dette skulle vi helst ha vunnet.

Transportetappe

For det er nettopp disse kampene man må vinne for å kunne kapre 4.-plassen eller bedre i Toppseriens grunnspill. Resultatet søndag er ingen som vinner på og da ser resten av grunnserien ut som en lang transportetappe med minimalt å spille for. Men utvikling er det alltid noe å gå på, og det så man i Lyns 17-åring Kamilla Melgård. Hun scoret sitt første mål i Toppserien og var banens beste.

– Hun er en fantastisk spiller å jobbe med. Det er utrolig at hun preger kampen på en sånn måte. Jeg håper vi får beholde henne i hvert fall til onsdag, sier Tom Stenvoll med et smil, vel vitende om at Lyn er et springbrett til en større klubb. – Jeg trives veldig godt her, sier Melgård selv.

Onsdag møter Lyn Brann, nå endelig på Kringsjå.

Melgård og Emilie Closs spilte på hver sin vingbackposisjon og var svært toneangivende i Lyns snuoperasjon i andre omgang. Emilie Closs assisterte først Melgård til 1–1 før hun selv var aggressiv på en stor keepertabbe fra Avaldsnes-keeper Jovana Petrovic og sendte Lyn opp i ledelsen. De så ut til å ha seieren i lomma, men så ble Kirvil Odden Sunsdfjord for heit i egen boks og lagde straffe. Karina Sævik utlignet til 2–2 som ble sluttresultatet.

Lyn slet med underlaget

På naturgresset i Avaldsnes kom Lyn best i gang. Fysiske Cathinka Tandberg var aktiv på topp, både i bakrom og duellspillet. Hun kom også til kampens første sjanse da hun headet en ball som dalte loddrett ned mot henne, vant duellen, men Avaldsnes-keeper Jovana Petrovic kastet seg ned. Men Lyn hadde et trykk i starten og kom til flere dødballer. Blant annet tre cornere, men klarte ikke å ta vare på disse.

Da Avaldsnes fikk sin første dødball ble det farlig med en gang. Et frispark endret retning i muren og sneiet stolpen. Det påfølgende hjørnesparket endte med scoring da hjemmelaget vant duellene inne i boksen.

Lyn hadde mye ball, men bar preg av underlaget. Spillet satt seg ikke skikkelig, Anna Aahjem og Kamilla Melgård ble for lite involvert rettvendt og i bakrom. Kristin Holmen kom til et skudd på kanten av boksen, midt foran mål, men skuddet ble litt for svakt. Avaldsnes tok med seg ledelsen inn i pausen.

– Vi sliter med overgangen til gress. Det er litt rotete. I andreomgang må vi være tålmodige og være kontant når muligheten kommer, sa kaptein Kirvil Odden Sundsfjord til NRK i pausen. Hovedtrener Tom Stenvoll fulgte opp: – Vi skal stå høyere etter pause. Være bedre i gjenvinningsfasen og ha tålmodighet med ballen i laget, sa han.

Melgård og Closs snudde kampen

Kristin Holmen satt fart i mellomrommet, løftet blikket og anså mulighetene, tok med seg Emilie Closs i høy fart langs venstreflanken. På sedvanlig vis brukte Closs få touch og sendte et tidlig innlegg på tvers av feltet. Ballen spratt forbi passive Avaldsnes-spillere og havnet hos Kamilla Melgård som hadde trukket inn fra høyrekanten. 17-åringen satt bredsiden til og fant nettaket på direkten med halvvolley. En ordentlig lagscoring avsluttet på praktfullt vis.

Det så ut som en skikkelig selvtillitsboost for Kamilla Melgård som plutselig herjet langs siden. Med en uredd spillestil satt hun fart rett mot mål de gangene hun fikk ballen. Talentet kom virkelig til syne og hun så nesten ustoppelig ut nedover kanten.

– Jeg fikk mye rom langs siden og kunne utfordre en-mot-en. Det liker jeg godt, sa Melgård til NRK.

Ti minutter etter utligningen kom hun og Cathinka Tandberg i en 2-mot-1 situasjon. Tandberg gikk for skuddet, noe som så ut som det gale valget, men det skulle lønne seg. Jovana Petrovic valgte å bruke beina i stedet for å plukke opp det løse skuddet. Hun misset fullstendig med mottaket, Emilie Closs leste det, og sklitaklet ballen inn til Lyn-ledelse. Det var en stor keepertabbe, men Closs var aggressiv og fikk betalt for det.

Avaldsnes utlignet på straffe

Lyn så i det hele tatt mye bedre ut etter pause. Avaldsnes slapp ikke til. En ny Lyn-scoring virket nærmere enn en utligning. Kamilla Melgård trakk seg inn og avsluttet like utenfor med venstrefoten. Julie Jorde hadde et godt forsøk på frispark. Men så ble Kirvil Odden Sundsfjord for aggressiv i egen boks. Hun ruset ut for å bokse, men traff bare en motspiller. Det vakte forvirring etter situasjonen. Odden Sundsfjord selv var sikker på at det var hun som fikk frispark.

John Arne Riise skjønte ingenting på sidelinjen, men Karina Sævik skulle ta straffen, og den gikk like utenfor rekkevidden til Odden Sundsfjord. Ut av ingenting hadde Avaldsnes utlignet. Begge lag gjorde offensive bytter for å score et seiersmål, men det ebbet ut etter tre minutter tillegg.

Riise forbannet på egen keeper

Jeg er glad for at vi berger poeng når kampen utvikler seg som den gjør, men vi gir bort to mål. Det er to keepertabber. Jeg er dritforbanna, en keeper skal bruke hendene. Det skal ikke skje på dette nivået, sa John Arne Riise etter kampen.

Jovana Petrovic’ keeperspill ble et samtaleemne. Spesielt 1-2-målet var under enhver kritikk. – Vi må huske at hun har reddet oss mange ganger også, var Karina Sæviks diplomatiske kommentar.

Melgård ser fremover

Det var blandede følelser i begge leire etter svake keeperprestasjoner, opphenting etter å ha ligget under, samt at det bare ble ett poeng. Kamilla Melgård syns det er synd at Lyn ikke seiret, men påpeker at det blir nye muligheter allerede på onsdag, hjemme mot Brann. På spørsmål om hvor lenge hun selv blir i Lyn er svaret slik:

– Jeg har kontrakt ut videregående i hvert fall. Det er to og et halvt år. Jeg trives veldig godt i Lyn, det er en god arena for utvikling. Men drømmen er Barcelona, smiler ungjenta som markerte seg for alvor denne søndagen.

---

Toppserien søndag, 5. serierunde:

Avaldsnes – Lyn 2–2 (1–0)

Avaldsnes idrettssenter: 262 tilskuere.

Mål: 1–0 Susan Ama Duah (22′), 1–1 Kamilla Melgård (57′), 1–2 Emilie Closs (64′), 2–2 Karina Sævik (83′)

Gule kort: Cathinka Tandberg, Kirvil Odden Sundsfjord

Avaldsnes: Jovana Petrovic – Emma Endresen (Kristina Svandal fra 78′), Kaja Olsen, Susan Ama Duah, Hanna Dahl – Cille Nilsen, Sara Pavlovic – Sydney Blomquist, Evelyn Badu, Karina Sævik – Ida Mortensen Natvik

Lyn: Kirvil Odden Sundsfjord – Emilie Bølviken, Iselin Sandnes Olsen, Maria Fink – Kamilla Melgård, Selma Hernes, Julie Jorde, Kristin Holmen (Monica Isaksen fra 89′), Emilie Closs – Cathinka Tandberg, Anna Aahjem.