trikkeligaen

KFUM hylles av Skeid- og Grorud-trenerne

KFUM Oslo er to seirer fra det som eventuelt betegnes som et sensasjonelt opprykk til Eliteserien. Nå hylles de av trenerne i Skeid og Grorud. - Det er veldig kult og gøy, sier Groruds trener Johan Gjønnes Nilsen.

KFUM Oslo mistet kaptein Stian Sortevik da han la opp midt i sesongen. Han ble av mange regnet som den beste spilleren i divisjonen.

Kåffa slet i de fire neste kampene, som alle endte med tap, og 2–11 i målforskjell.

Hold deg oppdatert. Få Oslosportens nyhetsbrev fra Dagsavisen!

Men så snudde det hele. Derfra og til nå har ikke spillere og trenerapparatet sett seg tilbake.

Tilsynelatende har heller ikke tapet av så sentrale spillere som Jørgen Hammer og Robert Rasch hatt negativ innvirkning. Begge ble skadet og uaktuelle for spill resten av sesongen.

Kåffa endte på femte plass etter 30 seriekamper, og har nå spilt to kvalikkamper om retten til eliteseriespill neste sesong.

Først ble Sogndal slått 1–0 i Oslo. Og sist mandag ble Fredrikstad beseiret av gjengen fra Ekeberg. I en høydramatisk kamp som Kåffa til slutt vant på straffesparkkonkurranse.

Gard Holme: – Kåffa inspirerer

Søndag venter Jerv i Grimstad. Vinneren i det oppgjøret møter laget som ender på 14. plass i eliteserien i en ren finale på Intility Arena onsdag 15. desember. Fredag ble det bekreftet at kampen går som planlagt i Grimstad tross det store snøfallet denne uka.

Dagsavisen tok en liten ringerunde til trenere i de to Oslo-klubbene som følger etter VIF og KFUM i kampen om hegemoniet i hovedstaden. Begge trenerne kjenner godt til KFUM Oslo.

– Jeg er ikke overrasket. De har bygget stein for stein over tid, og de har bygget godt. Det er gøy for Oslo-fotballen, og inspirerende for oss som ønsker å gå samme vei. De har gradvis profesjonalisert seg, sier Skeid-trener Gard Holme.

– Jeg så forrige kamp på tv, den mellom Fredrikstad og KFUM. Det var jo litt av en opplevelse. Kåffa er i dytten nå, og da er det ofte stolpe inn, ikke stolpe ut.

Du kjenner jo lagene godt. Hva tror du om søndagens kamp borte mot Jerv?

Naturgress i Grimstad

– Helt åpent. Jeg tror faktisk værforholdene kan bli avgjørende. Blir det skikkelig ruskevær, kan tilfeldighetene spille en avgjørende rolle.

Det er naturgress på Jervs hjemmebane Levermyr, klar fordel hjemmelaget?

– Nei, jeg tror ikke det. Det er noe KFUM vil takle vel så bra.

Skeid er nyopprykket, det frister vel med et skikkelig lokaloppgjør mot Kåffa neste sesong, altså at de ikke rykker opp?

– Det kan du si. Klart det er mye mer spennende å møte dem enn Jerv, også for publikum. Men jeg tror Kåffa gjør lurt i å rykke opp, for vi kommer bak dem, og vi skal samme vei – oppover, ler Skeid-treneren.

Gard Holme sier at per nå er Skeids mål å kjempe om kvalikspill neste sesong. Og da er det ikke nedrykks-kvalik han mener.

Har du et tips før søndagens kamp?

– Helt åpent. Men for Oslo-fotballens del, får vi vel satse på at Kåffa klarer det, så de kan få en siste og avgjørende kvalikkamp.

Gjønnes Nilsen: – Veldig bra for Oslo-fotballen

Overtidsminuttene var lange og smertefulle for Grorud-trener Johan Gjønnes Nilsen, som endelig kunne innkassere sin første trepoenger på hjemmebane onsdag.

Groruds trener Johan Gjønnes Nilsen: Jeg syns dette er veldig kult og gøy. Det er ikke veldig lenge siden de rykket opp, og i sommer, tenkte jeg bob-bob. Så mistet de Stian Sortevik, og de slet etter det. Sortevik la for øvrig opp etter kampen mot oss, da han scoret på et nydelig brassespark. Men så snudde alt, og høstsesongen er imponerende. Klarer de å rykke opp, så er det veldig bra for Oslo-fotballen.

På hvilken måte?

– I form av at produktet Oslo-fotballen blir mer attraktiv. For publikumsinteressen og for presse og sponsorer.

Har du sett de to kvalikkampene, mot Sogndal og Fredrikstad?

– Ja. De imponerer. Treffer godt med kampplanen i begge kampene. Utnytter begge lags svakheter i forsvarsspillet. Skifter presshøyde, spiller rett og slett smart. Jeg trodde det var kjørt da de lå under 2–3 og tiden i ekstraomgangen var over i Fredrikstad. Så fikk de den sene utligningen, og vant på straffekonk. De viste mental styrke.

Trikkeligaen er en podkast fra Dagsavisen om oslofotball. Den kan høres på Apple Podcasts her, på Spotify her, eller der du vanligvis finner podkaster. I tillegg kan du høre den i spilleren under:

Noen spesielle du vil trekke fram?

– Aaron Kiil Olsen har vært solid, det samme med Moa Mahnin. Jeg er også imponert over trener Jørgen Isnes.

På hvilken måte?

– De måtte legge om da en så god spiller som Stian Sortevik la opp. Det har de taklet veldig bra. Isnes er flink til å få det beste ut av spillerne – hver dag. Jeg lar meg imponere og begeistre, avslutter Groruds trener Johan Gjønnes Nilsen, som selv hadde en suksessrik sesong, da han snudde trenden i Grorud da han overtok ansvaret, og klubben berget plassen på nivå to i norsk toppfotball.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

FAKTA

Slik spilles kvalifiseringen til Eliteserien:

Kamp 1: Onsdag 1/12: KFUM Oslo – Sogndal 1-0 (Intility Arena)

Kamp 2: Mandag 6/12: Fredrikstad – KFUM Oslo 3-3 eeo, 4-5 på straffer. (Fredrikstad stadion)

Kamp 3: Søndag 12/12: Jerv –KFUM Oslo. Levermyr stadion 15.00.

Kamp 4: Onsdag 15/12: 14.-plass Eliteserien – vinner kamp 3. Intility Arena.

Vinneren av kamp 4 spiller i Eliteserien neste år.

Siste runde i Eliteserien spilles 12. desember.






Mer fra Dagsavisen