trikkeligaen

Perlemål og tabber gir VIF tungt utgangspunkt før CL-returen

(Vålerenga – BK Häcken 1-3). VIF-damene får det knalltøft i Götborg etter nedturen på hjemmebane i mesterligaen onsdag. To mål av Filippa Angeldal og ett av Stina Blackstenius ga svenskene seieren.

VALLE (Dagsavisen): Innbytter Rikke Madsen ga VIF håp før returmøtet med sin 1-3-redusering på tampen, men gjestene har nå grepet om avansementet til gruppespillet.

– Det var veldig viktig å få reduseringen. Jeg snakket litt med Stine (Pedersen, kaptein) om det etter kampen. Vi fikk endelig litt utteling på slutten, og får troen på at «vi kan klare dette». Så det tror jeg var viktig, sier VIF-trener Jack Majgaard-Jensen til Dagsavisen.

Vålerengas trener Jack Majgaard Jensen før kampen mellom Vålerenga og BK Häcken, i 2. playoff-runde i UEFA Womens Champions League på Intility Arena.

– Reduseringen til VIF gjør ikke så stor forskjell på vår inngang i returkampen. Hadde de derimot gjort 2-3, ville det sett litt annerledes ut. Det som blir viktig mot Vålerenga i returen blir at vi ikke bare prøver å forsvare oss, men at vi finner det spillet som vi er dyktige på. At vi også prøver å finne et mål, og helst to. Da blir jo VIF nødt til å gjøre mange mål for å avansere, sier Häcken-trener Mats Gren til Dagsavisen.

Vålerenga-kaptein Stine Ballisager Pedersen er sterk i troen på at VIF kan snu det i Sverige.

– Hvorfor våknet dere ikke skikkelig før mot slutten av matchen?

– Jeg vet ikke om jeg er enig i det. Jeg synes vi gjør en god første omgang, hvor det egentlig er vi som har kontroll over kampen. Men dessverre er det de som scorer målene. Jeg synes vi gjennom hele kampen viser at vi tror på det og kjører på, men målet kom ikke før helt på slutten, sier hun til Dagsavisen.

VIF-sjanse

Det var Vålerenga som skapte kampens første sjanse i finværet på Intility Arena, i det første av to oppgjør i mesterligaens 2. kvalifiseringsrunde. Agnete Nielsen ble spilt fri på høyresiden og løsnet skudd like utenfor Häcken-boksen etter drøyt ti minutters spill. Ballen snek seg imidlertid like til side for venstre stolpe, til lettelse for kaptein Jennifer Falk i svenskenes bur.

Matchen bølget fram og tilbake i åpningen, men etter hvert tok bortelaget mer og mer over spillet. I det 25. spilleminutt headet gjestenes Stine Larsen på mål etter et innlegg, men Hannah Seabert i VIF-buret var raskt nede og avverget.

Måltyven Stina Blackstenius fikk også muligheten på hodet kort tid etter, men heller ikke Blackstenius maktet å overliste Seabert.

Til slutt fikk imidlertid gjestene uttelling, og det på nydelig vis. Fra rundt 20 meters hold stilte Filippa Angeldal inn siktet, og 24-åringen fikk se ballen suse som et prosjektil opp i høyre kryss. Dermed kjempet VIF i motbakke.

Tabbe før pause

Kort tid etter scoringen sendte Elin Rubensson inn et innlegg fra høyre som ble til et skudd, men Seabert var med på notene og fistet til corner.

Like før pause utnyttet gjestene en grov feil av Vålerengas Ingibjörg Sigurdardóttir. Keeper Seabert kastet ballen kort ut til islendingen, men VIFs forsvarsspiller skled da hun skulle føre ballen med seg ut av egen boks. Johanna Rytting Kaneryd snappet ballen og serverte Filippa Angeldal, som satte inn 2-0 via fingertuppene til Seabert i VIF-buret. Dermed gikk Jack Majgaard Jensen til pause med 0-2 i sekken.

VIF-trener Jensen tok grep for å snu kampbildet etter hvilen. Rikke Madsen erstattet Synne Jensen da 2. omgang ble sparket i gang. Og innbytteren fikk en kjempesjanse til å redusere for vertene etter tolv minutters spill av omgangen. Janni Thomsen slo en flott stikker gjennom til Madsen, som kom alene mot Falk i Häcken-buret. Men Madsens siste touch ble for dårlig, noe som gjorde Falk i stand til å ruse ut og avverge med nød og neppe.

Kort tid etter spilte Elise Thorsnes en fin ball gjennom til Thea Bjelde, men igjen var Falk raskt ute og avverget.

Like etter kastet VIF-trener Majgaard Jensen innpå både Marie Markussen og debutant Olaug Tvedten, som nylig ble hentet fra Avaldsnes, i jakten på redusering.

Effektive svensker

Men i stedet var det er nådeløst Häcken-angrep som satte inn 3-0. Gjestene utnyttet et ballmist av Elise Thorsnes i farlig posisjon, og kombinerte seg flott inn i vertenes boks. Til slutt var det måltyven Blackstenius som enkelt plasserte inn svenskenes tredje for dagen, og oppgaven bare vokste for VIF.

Like etter kunne det fort stått 4-0 til gjestene, men tomålsscorer Angeldal sendte ballen i stolpen fra god posisjon.

Elise Thorsnes fikk en fin mulighet til å redusere for VIF like etter, men avslutningen fra skrått hold suste like utenfor Falks høyre stolpe etter drøyt 70 minutters spill.

VIF fikk en gigasjanse til redusering ti minutter før full tid. Et innlegg fra høyre gikk i et Häcken-bein og holdt på å overliste Falk. Men burvokteren kunne puste lettet ut da ballen gikk i tverrligger og ut.

Like etter fikk hjemmelaget endelig nettsus, og denne gang var det bortelaget som gjorde en tabbe – nærmere bestemt keeper Jennifer Falk. Hun sendte et utspill rett på Rikke Madsen, og innbytteren var sikker som banken da hun fikk muligheten.

Nå hadde VIF blod på tann, og kort tid etter kom Dejana Stefanovic svært nære 2-3. Avslutningen hennes smalt imidlertid i tverrligger og ut, naturlig nok til hjemmefansens fortvilelse. VIF forsøkte å presse på for flere mål i sluttfasen, men svenskene holdt unna til tomålsseier.

VIF tilhører den såkalte mesterveien i turneringen, og her kjemper 14 lag om sju plasser i gruppespillet. Akkurat nå ser det vanskelig ut å nå neste steg for Majgaard Jensen og co. før returen i Göteborg neste onsdag. Men Madsens redusering gjør at det fortsatt er håp for VIF.

Hold deg oppdatert! Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen her

---

Vålerenga – BK Häcken 1-3 (0-2)

UEFA Women’s Champions League, 2. kvalifiseringsrunde

Intility Arena, 514 tilskuere

Mål: 0-1 Filippa Angeldal (32), Angeldal (45), 0-3 Stina Blackstenius (64), 1-3 Rikke Madsen (83)

Dommer: Galiya Echeva, Bulgaria

Gult kort: Dejana Stefanovic, Rikke Madsen, Vålerenga. Lotta Ökvist, Häcken.

Vålerenga: Hannah Seabert, Stine Pedersen, Andrine Tomter (Catherine Bott fra 70.), Rikke Nygard (Olaug Tvedten fra 62.), Elise Thorsnes (Amanda Andradottir fra 75.), Synne Jensen (Rikke Madsen fra 46.), Ingibjörg Sigurdardóttir, Agnete Nielsen (Marie Markussen fra 62.), Thea Bjelde, Dejana Stefanovic, Janni Thomsen